Chilipaprikat

Share 
5 ääntä

Pensasmaista ja tuuheaa chilipaprikaa viljellään kuten vihannespaprikoita. Kesäviljelyllä saadaan runsas sato, joka säilytetään käyttöä varten tai jatkojalostetaan kotikeittiön tarpeisiin. Chilipaprikat ovat aina onnistuneet Ruissalossa, ja vasta kylmät ilmat syys-lokakuussa lopettavat kasvun kausihuoneessa.

Chilipaprikat kylvetään ja idätetään kuten tomaatit. Kylvä yhteen ruukkuun ( Ø 10 cm) useita siemeniä. Voit helpommin valvoa kylvöruukkuja, kun on vain yksi ruukku lajiketta kohden. Kouli taimet ensin pikkupotteihin, jos lampun alla ei ole tilaa vapaana huhti-toukokuun alussa, ja kasvata isommiksi samassa potissa noin 10 päivää. Istuta taimet sitten suurempiin potteihin ja aseta valoon ja lämpöön verhottomalle, eteläiselle ikkunalle ja kasvilampun alle. Myös pikkutaimilaatikko on pidettävä 22-24 asteessa. Taimikuoleman aiheuttaa usein veto, kylmä kasvualusta, pimeys ja huono tuuletus. Heti kun taimet aukaisevat sirkkalehtensä, pienten on saatava myös tuuletusta muovisuojien alle, jos idätät siemenet valmiissa minitaimilaatikoissa.

Chilipaprika
 

Chilipippuri- ja jalapenolajikkeet kasvatetaan samalla tavoin kuin tomaatti: ne tarvitsevat lämpöä, valoa ja ravintoa. Taimikasvatus on hieman pidempi. Kesäkuussa taimet voi istuttaa lämmittämättömään kausihuoneeseen. Jos kausihuoneessa viljelee vain paprikoita, lämpötila voi olla korkea (päivisin jopa 30 °C ja öisin alle 20 °C) ja varjoa vähän, eivätkä paprikat kärsi. Monien lajikkeiden maku tulistuu, kun väri vaihtuu vihreästä punaiseen ja kun kasvia kastellaan niukasti. Vihreät hedelmät voivat olla vahvan makuisia jo ennen värin muuttumista punaiseksi. Kaikkien lajikkeiden väri ei muutu.

Ole varovainen chilipaprikan kanssa
 


Chilipaprikan kanssa on oltava aina varovainen! Kasvatus on helppoa tottuneelle ja satoa saa vaikka parvekkeella. Lapset ja ulkopuoliset, asiaa tuntemattomat ihmiset on pidettävä pois viljelyksiltä. Viaton, vihreänkiiltävä, herneenpalkoa muistuttava hedelmä on vahvaa ainetta lapsen tai kokemattoman aikuisen suussa. Limakalvot, silmät, suupielet, sieraimet ja korvan sisäpinta voivat ärtyä niin pahoin, että on pakko hakeutua lääkäriin heti. Kotona voi alkuhoitona käyttää mietoa salvaa, täysmaitoa tai kermaa apua odottaessa.

Jalapeno on helppo viljelyssä, eivätkä monet lajikkeet ole jättäneet ilman satoa. Sidonta, tuuletus ja lisälannoitus kasvukaudella tekevät jalapenosta runsassatoisen kasvin kausihuoneessa. Kaikki paprikat ovat helpohkoja viljeltäviä, jos viitsii nähdä vähän vaivaa. Kaikki sopivat myös säkkiviljelyyn, mutta säkit on leikattava auki pohjasta juurten kasvun takia, tai kastelun täytyy olla automatisoitua.

Chilipaprika


Chilipaprikan kanssa on oltava aina varovainen. Kasvatus on helppoa tottuneelle ja satoa saa vaikka parvekkeella. Lapset ja ulkopuoliset, asiaa tuntemattomat ihmiset kannattaa pitää pois viljelyksiltä. Viaton, vihreänkiiltävä, herneenpalkoa muistuttava hedelmä on vahvaa ainetta lapsen tai kokemattoman aikuisen suussa. Limakalvot, silmät, suupielet, sieraimet ja korvan sisäpinta voivat ärtyä. Kotona voi alkuhoitona käyttää mietoa salvaa, täysmaitoa tai kermaa apua odottaessa.

Jalapeno on helppo viljelyssä, eivätkä monet lajikkeet ole jättäneet ilman satoa. Sidonta, tuuletus ja lisälannoitus kasvukaudella tekevät jalapenosta runsassatoisen kasvin kausihuoneessa. Kaikki paprikat ovat helpohkoja viljeltäviä, jos viitsii nähdä vähän vaivaa. Kaikki sopivat myös säkkiviljelyyn, mutta säkit on leikattava auki pohjasta juurten kasvun takia, tai kastelun täytyy olla automatisoitua.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Arnon keittiökasvit (© Arno Kasvi, Simo Laine ja Kustannusosakeyhtiö Tammi ISBN 978-951-31-4256-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi

Teksti © Arno Kasvi, Simo Laine, kuvat Pasi Leino

Olet kirjautunut nimellä Kirjaudu ulos Muuta tietojasi

Mitä mieltä? Klikkaa ja kommentoi artikkelia.

Vastaa/kommentoi
Jarkko Stenfors kommentoi 14.3.2012 10:01
Ilmoita

Miksi julkaisette sivuillanne tietellisesti täysin paikkansapitämätöntä tietoajQuery15105099223194573313_1331714773650 "Chilipaprikan kanssa on oltava aina varovainen! Kasvatus on helppoa tottuneelle ja satoa saa vaikka parvekkeella. Lapset ja ulkopuoliset, asiaa tuntemattomat ihmiset on pidettävä pois viljelyksiltä. Viaton, vihreänkiiltävä, herneenpalkoa muistuttava hedelmä on vahvaa ainetta lapsen tai kokemattoman aikuisen suussa. Limakalvot, silmät, suupielet, sieraimet ja korvan sisäpinta voivat ärtyä niin pahoin, että on pakko hakeutua lääkäriin heti. Kotona voi alkuhoitona käyttää mietoa salvaa, täysmaitoa tai kermaa apua odottaessa." Chileissä tulisuuden tunteen aiheuttaa kapsaisiini. Kapsaisiini on tieteellisesti todettu olevan erittäin hyödyllistä terveydelle. Kapsaisiini ei isoimmissakaan pitoisuuksissa aiheuta minkäännäköistä vauriota limakalvoille eikä siis vaadi lääkärinhoitoa. Korjaattehan asian välittömästi...

Lainaa
1/1 kommentista
mainos

Etsi yritys

Katso lisää yrityksiä täältä

Vaivaako sinua siitepölyallergia?
mainos
Suunnittele saunasi netissä!

SunSauna tarjoaa suunnitteluapua saunaosaston suunnitteluun. Suunnitteluohjelma on erinomainen työkalu saunan suunnittelussa. Saat myös suunnitelmasta kustannusarvion.

Lisätietoja

Ovatko savuhormi & ilmanvaihto kunnossa?

Savuhormit kuntoon Mordax-menetelmällä ja Ohler/Prima Plus-hormiputkilla. Ilmanvaihdon asennuksia, puhdistuksia ja tasapainotuksia. Myös videokuvaus ja hormiston kuntoraportit. Hyödynnä kotitalousvähennys!

Lue lisää!

mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos

Suomelan kumppanuuslehdet ilmestyvät myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa