Kirsti Anttila poksauttaa vihreän palon auki ja tarjoaa papuja maisteltavaksi.

– Härkäpapu ei ole papu vaan virna, hän perustelee raakojen papujen maistelua.

Vihreä, littana papu ei maistu makealta, vaan miedolta ja sokerittomalta herneeltä.

Kirsti viljelee miehensä Aarre Anttilan kanssa härkäpapua (Vicia faba) Pälölän tilalla Nummi-Pusulassa. Pellolla kasvia viljellään vain joka toinen vuosi viljan ja rypsin välikasvina. Viime kesänä härkäpapua kasvoi ainoastaan kivisen navetan eteläseinustalla, tänä vuonna jälleen pellolla, kahdeksan hehtaarin alalla.

Pellolla Anttilat kasvattavat yli metrin korkuiseksi kasvavaa Kontu-lajiketta. Seinustalla kasvaa kuitenkin matala ja pensastava Red Epicure -lajike.

 

Härkäpapu kukkii ja tuottaa satoa syyskylmiin saakka. Kirsti Anttila toivoo kotimaisen härkäpavun lisäävän suosiotaan geenisoijan kustannuksella.
Härkäpapu kukkii ja tuottaa satoa syyskylmiin saakka. Kirsti Anttila toivoo kotimaisen härkäpavun lisäävän suosiotaan geenisoijan kustannuksella.

Runsaasti papuja käyttävä pariskunta etsii ruokaohjeita muun muassa kreetalaisista keittokirjoista. Härkäpapu kuuluu monen itäisen Välimeren maan kansallisherkkuihin. Espanjassa asuvan tyttären kautta sikäläiset papujen syöntitavat ovat myös tulleet kokeiltua.

– Valkokukkaiset lajikkeet soveltuvat punakukkaisia paremmin syötäväksi raakana.

Kasvia suositaan myös Pohjois- Afrikassa ja Lähi-idässä, mistä on peräisin sitruunan ja rooman- eli juustokuminan lisääminen.

Runsaasti papuja käyttävä pariskunta etsii ruokaohjeita muun muassa kreetalaisista keittokirjoista. Härkäpapu kuuluu monen itäisen Välimeren maan kansallisherkkuihin. Espanjassa asuvan tyttären kautta sikäläiset papujen syöntitavat ovat myös tulleet kokeiltua.

– Valkokukkaiset lajikkeet soveltuvat punakukkaisia paremmin syötäväksi raakana.

Kasvia suositaan myös Pohjois- Afrikassa ja Lähi-idässä, mistä on peräisin sitruunan ja rooman- eli juustokuminan lisääminen.

 

Pensastava ja suuripalkoinen maatiaislajike on ’Red Epicure’. Papujen väri vaihtelee lajikkeen ja kannan mukaan kellertävästä ruskeaan ja lähes mustasta punaiseen. Kuvassa ’Red Epicure’.
Pensastava ja suuripalkoinen maatiaislajike on ’Red Epicure’. Papujen väri vaihtelee lajikkeen ja kannan mukaan kellertävästä ruskeaan ja lähes mustasta punaiseen. Kuvassa ’Red Epicure’.

Härkapapu on kylmänkestävä typensitoja

Aarre ja Kirsti haluavat nostaa härkäpavun arvonsa mukaiseen asemaan. Tänä vuonna sen kasvatus rehuksi on lisääntynyt selvästi. Valkuaisainepitoisuudeltaan härkäpapu on lähes soijapavun veroinen.

Roteva kasvi on erinomainen vuoroviljelykasvi paitsi kasvimaalle, myös peltoviljelyyn. Maan pH:n on hyvä olla 6,5–7, jotta typensitojabakteerit toimivat täydellä teholla. Näin maahan jää typpeä seuraavaa kasvia varten. Syvälle tunkeva juuristo pehmittää maata.

– Maahan jää eloperäinen pilli, josta on etua kastelieroille.

Pälölässä maata ei käännetä, vaan Aarre kylvää pavun täysin muokkaamattomaan peltoon. Ainut tuholainen Anttiloiden pellolla on ollut hernekärsäkäs.

– Sen järsimä lovi lehdessä on kuin junalipun reuna.

Kaikeksi onneksi härkäpapu on kylmänkestävä kasvi. Orastumisvaiheessa papujen sanotaan kestävän kylmää -3…-4 astetta.

– Meillä tuleentunut kasvusto on kestänyt seitsemän asteen syyspakkasen ilman, että papujen itävyys olisi kärsinyt.

Tämän kevään ja alkukesän lähes kahden kuukauden sateettoman jakson seurauksena siemenet itivät epätasaisesti. Aarre on kylvänyt siemenet tähän mennessä aina kolmen sentin syvyyteen, mutta kuivuudesta viisastuneena aikoo seuraavan kerran kylvää viiteen senttiin.

– Muokattuun maahan siemenet voi kylvää jopa kahdeksaan senttiin.

Kotipuutarhureille Anttilat suosittelevat siementen liottamista. Pari tuntia riittää turvottamiseen. Siinä ajassa kuiva siemen imee 2,5 kertaa painonsa verran vettä.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.