Kolme omenapuun mallia

Share 
0 ääntä

Omenapuu voi olla pitkäikäinen jättiläinen tai pikkupuu. Valitse kolmesta tyypistä sopivin.

Leveä puu isolle tontille

Monirunkoinen ja korkea omenapuu on yleinen näky suomalaisissa pihoissa. Puu edustaa voimakaskasvuisten lajikkeiden ja perusrunkojen luontaista kasvutapaa. Kasvupaikkakin vaikuttaa sen kokoon – hyvässä maassa puusta kasvaa valtava.

Monihaarainen omenapuu on kuitenkin altis lohkeamiselle. Siksi sitä kannattaa kasvattaa runkojohtoiseen eli yksirunkoiseen suuntaan. Siten saat myös komean, leveälatvuksisen ja pitkäikäisen pihapuun.

Vanhojen, monihaaraisten omenapuiden paksut oksat monesti repeävät puun ikääntyessä.
Vanhojen, monihaaraisten omenapuiden paksut oksat monesti repeävät puun ikääntyessä.

Kasvatustapa sopii vanhoille lajikkeille, kuten ’Antonovkalle’, ’Lavialle’, ’Åkerölle’ sekä Kaneli- ja useimmille perinnelajikkeillemme. Taimen tulee olla vartettu tavanomaiseen voimakaskasvuiseen perusrunkoon. Muista, että puusta kasvaa ajan mittaan todella leveä ja korkea, joten sitä voi suositella ainoastaan isolle tontille. Istutusetäisyyden kahden omenapuun välillä on oltava vähintään viisi metriä. Koska omenapuun juuristo levittyy ajan mittaan laajalle, puu ei tarvitse kastelua taimivaiheen jälkeen.

VINKKI: Taivuta versoja vaaka-asentoon, jotta puun oksakulma avartuu ja repeilyalttius vähenee. Taivutus hillitsee myös omenapuun kasvua ja aikaistaa kukkasilmujen kehitystä ja satoa. Parin sentin pituisia versoja voit ohjata vaakasuoraan pyykkipojan avulla. Rungon ja oksaan väliin asetetulla cocktail-tikulla saat pönkitettyä 15–20 senttiä pitkän oksan. Jos verso on 25–40-senttinen, taivuta se painojen tai narujen avulla.

Leveän omenapuun leikkaus
 

Leikkaa näin

  • Tee tavanomainen istutusleikkaus: poista kilpalatva ja leikkaa oksien pituudesta 1/3. Typistä latvaverso 30–40 sentin pituiseksi. Katso tarkemmat ohjeet istutusleikkaukseen helmikuun Kotipuutarhasta.
  • Toista myöhemmin sama leikkaus vuosittain aina, kun latvaan on kasvanut uusi oksakiehkura eli uusien oksien ryhmä.
  • Kun puu ikääntyy, poista paksuja rungosta lähteviä oksia muutaman vuoden välein. Samana vuonna voit leikata korkeintaan 1–2 isoa oksaa. Jätä samanlainen lyhyt, viisto tappi kuin viereisen sivun pikkukuvassa.

Seuraavalla sivulla: pikkupuu kukkapenkkiin.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Teksti Outi Tynys, piirrokset Eija Lundberg

Olet kirjautunut nimellä Kirjaudu ulos Muuta tietojasi

Mitä mieltä? Klikkaa ja kommentoi artikkelia.

Vastaa/kommentoi
mainos

Etsi yritys

Katso lisää yrityksiä täältä

Vaivaako sinua siitepölyallergia?


mainos
Suunnittele saunasi netissä!

SunSauna tarjoaa suunnitteluapua saunaosaston suunnitteluun. Suunnitteluohjelma on erinomainen työkalu saunan suunnittelussa. Saat myös suunnitelmasta kustannusarvion.

Lisätietoja

Ovatko savuhormi & ilmanvaihto kunnossa?

Savuhormit kuntoon Mordax-menetelmällä ja Ohler/Prima Plus-hormiputkilla. Ilmanvaihdon asennuksia, puhdistuksia ja tasapainotuksia. Myös videokuvaus ja hormiston kuntoraportit. Hyödynnä kotitalousvähennys!

Lue lisää!

mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos

Suomelan kumppanuuslehdet ilmestyvät myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa