Raparperi: istutus ja hoitotoimet

Share 
0 ääntä

Raparperia on kasvatettu suomalaisilla pihoilla ja puutarhoissa jo pitkään. Se on helppohoitoinen ja tuottaa hyvän sadon vuodesta toiseen. Sadoksi korjattavat kirpeät ja happoiset lehtiruodit ovat maukkaimmillaan ja mureimmillaan alkukesästä. Raparperin lehtiruodit nykäistään irti kokonaisina käsin kiertämällä. Leikatut ruotien tyngät saattavat pilaantua ja houkutella paikalle tauteja ja tuholaisia.Istutus

Raparperi viihtyy syvään muokatussa, hieman savipitoisessa maassa, jossa ei seiso vesi. Raparperin tainta varten muokataan noin neliömetri maata ja samalla poistetaan rikkakasvit. Istutuskuopasta kaivetaan 30-50 cm syvä; kuoppaan sijoitetaan kasaksi 2 litraa Luonnonlannoitetta. Lannoitekeon päälle levitetään muutaman sentin kerros multaa, ja vasta tämän päälle istutetaan taimi.

Raparperia lisätään yleensä jakotaimista. Ne istutetaan kunnostettuun maahan aikaisin keväällä tai syksyllä. Jokaisessa jakotaimessa tulee olla yksi vahva kasvusilmu ja riittävästi juurta. Istutettaessa raparperin kasvusilmu jätetään mullan yläpuolelle. Maanpinnan voi kattaa Kuorikatteella tai Lannoittavalla Puutarhan Multakatteella, jolloin vähennetään kitkemistarvetta jatkossa. Hyvään alkuun päässyt raparperi kyllä varjostaa kasvualustansa, niin ettei kitkemistä juuri tarvita. Sadonkorjuusta jäävät raparperin lehtilavat ovat myös oiva kate tyvialueen peitoksi. Istutuksen jälkeen raparperin taimi kastellaan hyvin ja huolehditaan, ettei se kärsi kuivuudesta juurtumisaikanaan.

Lannoitus

Raparperi pitää voimakkaasta lannoituksesta. Keväisin raparperille annetaan vuosittainen hoitolannoitus. Juuristoalueelle tehdään taimen koosta riippuen 1-5 kuoppaa, joihin haudataan kuhunkin noin ½ litraa Yleislannoite- tai Luonnonlannoiterakeita. Kasvi löytää lisäravinteet siinä tahdissa kun tarvitsee, kunhan vedensaanti on turvattu. Lannoitustarve vähenee, jos juuristoalueen katteena käytetään Lannoittavaa Puutarhan Multakatetta, joka sisältää paljon pitkävaikutteisia ravinteita.

Hoitotoimet

Kasvukauden hoitotoimiin kuuluu kukkavarsien poistaminen. Sinänsä kauniit kukat kuluttavat kasvin vararavintoa ja vähentävät seuraavan vuoden satoa. Kukkavarret poistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Joskus raparperin ruoteihin ilmestyy hyytelömäisiä pisaroita. Niitä aiheuttavat varsiyökkösen toukat, jotka kaivautuvat lehtiruoteihin keväällä. Toukat siirtyvät raparpereihin viereisistä heinäkasvustoista. Vioittuneet ruodit on syytä kerätä pois ja pitää kasvuston ympäristö mulloksella sekä välttää istuttamasta raparperia heinikon läheisyyteen.

Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Biolan Oy:n asiantuntijoiden kanssa.

Lisätietoja:
www.biolan.fi >
Biolan tuotetuki >

Teksti Suomela.fi toimitus

Olet kirjautunut nimellä Kirjaudu ulos Muuta tietojasi

Mitä mieltä? Klikkaa ja kommentoi artikkelia.

Vastaa/kommentoi
mainos

Etsi yritys

Katso lisää yrityksiä täältä

Vaivaako sinua siitepölyallergia?
mainos
Ovatko savuhormi & ilmanvaihto kunnossa?

Savuhormit kuntoon Mordax-menetelmällä ja Ohler/Prima Plus-hormiputkilla. Ilmanvaihdon asennuksia, puhdistuksia ja tasapainotuksia. Myös videokuvaus ja hormiston kuntoraportit. Hyödynnä kotitalousvähennys!

Lue lisää!

Suunnittele saunasi netissä!

SunSauna tarjoaa suunnitteluapua saunaosaston suunnitteluun. Suunnitteluohjelma on erinomainen työkalu saunan suunnittelussa. Saat myös suunnitelmasta kustannusarvion.

Lisätietoja

mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos

Suomelan kumppanuuslehdet ilmestyvät myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa