Täyteläiseen rapusalaattiin tuo rapeutta napakka ja maukas sidesalaatti, joka on myös klassisen Caesar-salaatin perusta.

Hyvä salaatti syntyy vähistäkin aineksista. Yksinkertaiseen versioon tarvitaan vain tuoreita salaatin lehtiä, laadukasta öljyä, tomaatteja sekä ripaus siemeniä ja pähkinöitä. Oliiviöljyn sijaan kannattaa kokeilla vaikka pähkinäöljyä.

– Moni pyrkii nykyään välttämään tärkkelystä, joten perunoiden sijaan valitaan yhä enemmän salaatteja, Hilton Kalastajatorpan keittiömestari Jussi Ylitalo kuvailee.

Salaatit ovat parhaimmillaan suoraan kasvimaalta haettuina, sillä ne pahastuvat pitkästä säilytysajasta. Maku on paras avomaalla kasvaneissa salaateissa, mutta makuun vaikuttavat myös kasvuolosuhteet, esimerkiksi riittävä kastelu. Salaattisato pysyy muutaman päivän hyvänä kylmässä, kunhan se suojataan kunnolla.


Sidesalaatin mehevät lehtiruodit ja varsien paksut osat saattavat maistua hieman kitkeriltä. Ne voi leikata pois hyvin teroitetulla veitsellä.

Hyvä salaatti syntyy vähistäkin aineksista. Yksinkertaiseen versioon tarvitaan vain tuoreita salaatin lehtiä, laadukasta öljyä, tomaatteja sekä ripaus siemeniä ja pähkinöitä. Oliiviöljyn sijaan kannattaa kokeilla vaikka pähkinäöljyä.

– Moni pyrkii nykyään välttämään tärkkelystä, joten perunoiden sijaan valitaan yhä enemmän salaatteja, Hilton Kalastajatorpan keittiömestari Jussi Ylitalo kuvailee.

Salaatit ovat parhaimmillaan suoraan kasvimaalta haettuina, sillä ne pahastuvat pitkästä säilytysajasta. Maku on paras avomaalla kasvaneissa salaateissa, mutta makuun vaikuttavat myös kasvuolosuhteet, esimerkiksi riittävä kastelu. Salaattisato pysyy muutaman päivän hyvänä kylmässä, kunhan se suojataan kunnolla.


Salaatit ovat todellista pikaruokaa, sillä ne kannattaa valmistaa vasta juuri ennen tarjoilua.

Salaatin lehdet on hyvä huuhdella puhtaiksi ja kuivata ennen käyttöä, sitten lehdet revitään sopivan kokoisiksi. Repiminen on suositeltavampaa kuin veitsen käyttö, sillä salaatti tummuu herkästi rumaksi, kun sitä pilkotaan leikkaamalla.

Tukevalehtiset salaatit kestävät leikkausta parhaiten. Esimerkiksi romaine-salaatista poistetaan usein kitkerimmät osat eli lehtiruoti ja suurten lehtien paksu kanta. Terävä veitsi tuhoaa lehtivihanneksen solukkoa vähiten. Jussi Ylitalo varoo silppuamasta salaatin lehtiä kovin pieneksi, muuten niistä saa kastikkeeseen yhdistettynä keittomaisen vaikutelman.
– Mitä vähemmän aineksia käsitellään, sitä parempi on lopputulos, Jussi muistuttaa.

Jos salaattiannoksesta haluaa mahdollisimman ylellisen, käytetään salaateista vain ytimet, jotka ovat kasvin maukkain osa. Myös muodikkaat babyleaf-lehdet, jotka korjataan pieninä, tuovat luksuksen tuntua.


Näyttävä ja herkullinen salaatti syntyy yksinkertaisista aineksista. Ylelliset ydinsalaatit eivät kaipaa seurakseen kuin maistuvan vinaigretten ja tuoreita versoja.

Täyteläisen makuiset

Sidesalaatin (Lactuca sativa Longifolia-ryhmä) lehdet ovat rakenteeltaan kiinteitä, ja niissä on hienostunut pähkinäinen vivahde. Myös roomansalaatiksi kutsutun kasvin lehdet ovat pitkät ja kapeahkot. Se on myös perinteisen Caesar-salaatin pääaines.

Tammenlehtisalaatin (Lactuca sativa Crispa-ryhmä) tammenlehteä muistuttavien lehtien väri vaihtelee vihreästä rusehtavan vihreään ja punertavaan. Ne maistuvat voimakkaalta, mutta eivät karvaalta. Koristeellisia lehtiä voi sekoittaa myös muiden salaattien joukkoon väriä tuomaan.

Pehmeän keräsalaatin (Lactuca sativa Capitata-ryhmä) lehdet ovat ohuehkot. Niiden maku on täyteläinen, joten salaatinlehdet eivät välttämättä kaipaa seurakseen kuin vinaigretten tai muun yksinkertaisen kastikkeen.

Silmänruoaksi

Bataviasalaatteihin kuuluvien italialaisten Lollo-salaattien paksuhkot, kähärät ja värikkäät lehdet ovat hyvin koristeelliset. Miedonmakuiset punainen ’Lollo Rosso’ ja vihreä ’Lollo Bionda’ värittävät salaattisekoituksia ja sopivat myös esimerkiksi koristepenkin reunuskasviksi.

Rouskuvat

Rapeat salaatit ovat rakenteeltaan muita salaatteja paksumpia. Jäävuorisalaatin (Lactuca sativa Capitata-ryhmä) paksut lehdet muodostavat komean kerän ja tuovat mukavaa rapsakkuutta esimerkiksi salaatteihin ja voileipiin. Hyvin säilyvä jäävuorisalaatti on maultaan melko vaisu. Maistuvampia saman ryhmän edustajista ovat bataviasalaatit, joiden hieman ohuemmat ja pehmeämmät lehdet muodostavat löyhemmän kerän. Jäävuorisalaatin ja lehtisalaatin risteymässä, jääsalaatissa, yhdistyvät jäävuorisalaatin rapeus ja lehtisalaatin ulkomuoto.

Kuumennusta kestävät

Napakkarakenteiset ja paksuhkot salaattityypit kestävät jonkin verran kuumennusta. Esimerkiksi sidesalaatti ei pahastu lämmittämisestä.

Vinkki: Sekoita erityyppisiä salaatteja keskenään, sillä maultaan ja suutuntumaltaan erilaisten salaattien yhdistelmät ovat makuhermoja kutkuttelevia.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.