Jokaiselle yrtille löytyy paikka yrttipallosta. Saman suvun lajit saattavat kuulua eri perheisiin. Salvia kuuluu aromaattisten tuoksujen perheeseen ja myskisalvia yrttimäisten aromien ryhmään.

1. Sitruunantuoksu on rakastettu ja yleinen niin parfyymeissä, keittiössä kuin puutarhassakin. Sitrushedelmien kuorista puserrettu öljy onkin maailman tärkein aromiöljy. Perheeseen kuuluvat sitruunamelissa (1), sitruuna-ajuruoho (2) ja sitruunabasilika (3), sitruunakissanminttu, tuoksuampiaisyrtti ja sitruunapielikki. Uusimmista yrteistä joukossa ovat sitruunaverbena (4), sitrusheinä (5) ja suvikynteli.


Laventelit kuuluvat yrttimäisten aromien joukkoon.

1. Sitruunantuoksu on rakastettu ja yleinen niin parfyymeissä, keittiössä kuin puutarhassakin. Sitrushedelmien kuorista puserrettu öljy onkin maailman tärkein aromiöljy. Perheeseen kuuluvat sitruunamelissa (1), sitruuna-ajuruoho (2) ja sitruunabasilika (3), sitruunakissanminttu, tuoksuampiaisyrtti ja sitruunapielikki. Uusimmista yrteistä joukossa ovat sitruunaverbena (4), sitrusheinä (5) ja suvikynteli.


1. Sitruunantuoksuinen perhe

2. Makeiden aromien perheeseen luokitellaan monia aniksenmakuisia yrttejä. Fenkolille (1), anikselle ja tähtianikselle ominaista on karkkimainen makeus. Kukkainen anistuoksu kuvaa ranskanrakuunan (2), saksankirvelin (3), maustekirvelin (4) ja basilikan (5) aromia. Pyhäbasilikan maku on puolestaan kamferimainen. Lisäksi perheeseen kuuluvat esimerkiksi rohtosamettikukka (6), anisiiso (7), lakritsi ja stevia.

3. Minttuperheeseen kuuluvien yrttien tyypillisen tuoksun saavat aikaan mentoli ja karvoni. Maku on selvästi havaittavissa vihermintussa, piparmintussa (1), peltomintussa (2), japaninmintussa, puolanmintussa, sekä vuorimintussa (3) ja karjalanmintussa. Kuvassa lisäksi harmaaminttu (4) ja kähäräminttu (5). Perheen alaryhmään kuuluvat kumina, tilli ja intiantilli. Niidenkin öljy sisältää karvonia.


2. Makeiden aromien perhe

2. Makeiden aromien perheeseen luokitellaan monia aniksenmakuisia yrttejä. Fenkolille (1), anikselle ja tähtianikselle ominaista on karkkimainen makeus. Kukkainen anistuoksu kuvaa ranskanrakuunan (2), saksankirvelin (3), maustekirvelin (4) ja basilikan (5) aromia. Pyhäbasilikan maku on puolestaan kamferimainen. Lisäksi perheeseen kuuluvat esimerkiksi rohtosamettikukka (6), anisiiso (7), lakritsi ja stevia.

3. Minttuperheeseen kuuluvien yrttien tyypillisen tuoksun saavat aikaan mentoli ja karvoni. Maku on selvästi havaittavissa vihermintussa, piparmintussa (1), peltomintussa (2), japaninmintussa, puolanmintussa, sekä vuorimintussa (3) ja karjalanmintussa. Kuvassa lisäksi harmaaminttu (4) ja kähäräminttu (5). Perheen alaryhmään kuuluvat kumina, tilli ja intiantilli. Niidenkin öljy sisältää karvonia.


3. Minttuperhe

4. Sipulikasvien makuperheeseen kuuluvat purjo, valkosipuli, kepasipuli, ilmasipuli (1), pillisipuli (2) ja ruohosipuli (3) sekä krassit (4), sinappi, piparjuuri (5) ja retiisit. Ne sisältävät sipulikasvien kanssa samantapaisia rikkipitoisia yhdisteitä.

Aromikasvien luokittelu on muita ongelmallisempi, sillä jotkin yrttikasvit tai niiden aromit voidaan sijoittaa useaan ryhmään.

5. Yrttimäisten aromien laajaan ryhmään kuuluu monia aromiltaan ainutlaatuisia yrttejä, kuten laventeli (1), rosmariini (2) ja mäkimeirami (3). Niiden makua ja tuoksua on vaikea kuvata muulla kuin kasvin nimellä. Lisäksi perheessä on timjami (4), kesäkynteli, myskisalvia, kreikanmeirami (5), maustemeirami, myrtti, laakerinlehti ja korianterin siemenet (6), tuoksuruuta ja veripeippi eli perilla. Näistä timjamin ja laakerinlehden voi sijoittaa lisäksi lääkemäiseen tuoksuryhmään.


4. Sipulikasvien perhe

4. Sipulikasvien makuperheeseen kuuluvat purjo, valkosipuli, kepasipuli, ilmasipuli (1), pillisipuli (2) ja ruohosipuli (3) sekä krassit (4), sinappi, piparjuuri (5) ja retiisit. Ne sisältävät sipulikasvien kanssa samantapaisia rikkipitoisia yhdisteitä.

Aromikasvien luokittelu on muita ongelmallisempi, sillä jotkin yrttikasvit tai niiden aromit voidaan sijoittaa useaan ryhmään.

5. Yrttimäisten aromien laajaan ryhmään kuuluu monia aromiltaan ainutlaatuisia yrttejä, kuten laventeli (1), rosmariini (2) ja mäkimeirami (3). Niiden makua ja tuoksua on vaikea kuvata muulla kuin kasvin nimellä. Lisäksi perheessä on timjami (4), kesäkynteli, myskisalvia, kreikanmeirami (5), maustemeirami, myrtti, laakerinlehti ja korianterin siemenet (6), tuoksuruuta ja veripeippi eli perilla. Näistä timjamin ja laakerinlehden voi sijoittaa lisäksi lääkemäiseen tuoksuryhmään.


5. Yrttimäisten aromien perhe

6. Maustemaisten aromien perheeseen kuuluvissa yrteissä on aistittavissa Kaukoidän mausteiden kanelin, mausteneilikan, muskotin, kardemumman ja pippurin aromeja. Mausteisuus ilmenee joukolla sarjakukkaisia puutarhakasvejamme, kuten porkkanalla (1), sellerillä (2), liperillä (3), persiljalla (4), karhunjuurella (5) ja rantaputkella. Ryhmään voivat kuulua myös kynteli ja timjami.

Aromaattisten tuoksujen perheeseen kuuluvat muun muassa salvia, iisoppi, kamomilla, jalosauramo, pietaryrtti ja väinönputki. Niille on ominaista voimakas ja omaleimainen tuoksu sekä ikimuistoinen aromivaikutelma. Se tallentuu helposti aivojen hajumuistiin.

Erikoinen aromiperhe on aldehydin tuoksuiset kasvit. Korianterin lehdissä ja vihreälehtisessä perillassa on aistittavissa luteen haju.


6. Maustemaisten aromien perhe

6. Maustemaisten aromien perheeseen kuuluvissa yrteissä on aistittavissa Kaukoidän mausteiden kanelin, mausteneilikan, muskotin, kardemumman ja pippurin aromeja. Mausteisuus ilmenee joukolla sarjakukkaisia puutarhakasvejamme, kuten porkkanalla (1), sellerillä (2), liperillä (3), persiljalla (4), karhunjuurella (5) ja rantaputkella. Ryhmään voivat kuulua myös kynteli ja timjami.

Aromaattisten tuoksujen perheeseen kuuluvat muun muassa salvia, iisoppi, kamomilla, jalosauramo, pietaryrtti ja väinönputki. Niille on ominaista voimakas ja omaleimainen tuoksu sekä ikimuistoinen aromivaikutelma. Se tallentuu helposti aivojen hajumuistiin.

Erikoinen aromiperhe on aldehydin tuoksuiset kasvit. Korianterin lehdissä ja vihreälehtisessä perillassa on aistittavissa luteen haju.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.