Oletko yrttiteen ystävä? Suunnitteletko kerääväsi juoman ainekset omasta puutarhastasi? Ole tarkkana, ettei ihanteellinen keruuaika hurahda ohi! Vaikuttavien aineiden pitoisuudet ovat näet eri kasvinosissa suurimmillaan eri aikoina. Lehdet on syytä saada talteen ennen kukintaa, kukat pian avautumisen jälkeen ja versot kukinnan ollessa parhaimmillaan.

Myös säällä ja vuorokaudenajalla on merkitystä. Aurinkoisilla keleillä vaikuttavia aineita kertyy eniten, ja aamulla kasteen haihduttua kasvin maanpäälliset osat ovat mehukkaimmillaan.

Jos et käytä yrttejä heti tuoreena, kuivaa ne kuivurissa tai esimerkiksi kimppuina katon rajaan pingotetulla narulla. Pidä huoli, ettei kuivauslämpötila kohoa yli 40 asteen, jotta lehtien entsyymit ja eteeriset öljyt säilyvät tallella.


Maurinkiiltomalvan (Malva sylvestris subsp. mauritiana) terälehdet sopivat koristamaan yrttiteetä.

Oletko yrttiteen ystävä? Suunnitteletko kerääväsi juoman ainekset omasta puutarhastasi? Ole tarkkana, ettei ihanteellinen keruuaika hurahda ohi! Vaikuttavien aineiden pitoisuudet ovat näet eri kasvinosissa suurimmillaan eri aikoina. Lehdet on syytä saada talteen ennen kukintaa, kukat pian avautumisen jälkeen ja versot kukinnan ollessa parhaimmillaan.

Myös säällä ja vuorokaudenajalla on merkitystä. Aurinkoisilla keleillä vaikuttavia aineita kertyy eniten, ja aamulla kasteen haihduttua kasvin maanpäälliset osat ovat mehukkaimmillaan.

Jos et käytä yrttejä heti tuoreena, kuivaa ne kuivurissa tai esimerkiksi kimppuina katon rajaan pingotetulla narulla. Pidä huoli, ettei kuivauslämpötila kohoa yli 40 asteen, jotta lehtien entsyymit ja eteeriset öljyt säilyvät tallella.


Vuoriminttu (Pycnanthemum) kestää Suomessa talvet ulkona. Sen lehdet ja kukat maistuvat makean piparminttumaiselta.

Oletko yrttiteen ystävä? Suunnitteletko kerääväsi juoman ainekset omasta puutarhastasi? Ole tarkkana, ettei ihanteellinen keruuaika hurahda ohi! Vaikuttavien aineiden pitoisuudet ovat näet eri kasvinosissa suurimmillaan eri aikoina. Lehdet on syytä saada talteen ennen kukintaa, kukat pian avautumisen jälkeen ja versot kukinnan ollessa parhaimmillaan.

Myös säällä ja vuorokaudenajalla on merkitystä. Aurinkoisilla keleillä vaikuttavia aineita kertyy eniten, ja aamulla kasteen haihduttua kasvin maanpäälliset osat ovat mehukkaimmillaan.

Jos et käytä yrttejä heti tuoreena, kuivaa ne kuivurissa tai esimerkiksi kimppuina katon rajaan pingotetulla narulla. Pidä huoli, ettei kuivauslämpötila kohoa yli 40 asteen, jotta lehtien entsyymit ja eteeriset öljyt säilyvät tallella.

Jos haluat valmistaa teetä vadelman, ahomansikan, mustaherukan tai esimerkiksi mesiangervon lehdistä, kokeile hiostamista. Se on käymistapahtuma, joka vapauttaa lehtien sisältämiä aromiaineita ja hajottaa karvaita parkkiaineita. Hiostetuista lehdistä haudutettu tee onkin erityisen pehmeää ja täyteläistä.

Aloita hiostaminen antamalla lehtien nahistua, kunnes ne muistuttavat säämiskää. Halutessasi voit rikkoa lehden solukoita kaulimella. Pyöritä lehdistä sen jälkeen yksi kerrallaan kämmenten välissä pieniä palloja ja laita ne kannelliseen lasipurkkiin. Aseta purkki pariksi päiväksi lämpimään, valolta suojattuun paikkaan (esimerkiksi jääkaapin päälle) ja kuivaa ne sen jälkeen tavalliseen tapaan.

Monilla kasveilla on lääkinnällisiä vaikutuksia, siksi niistä ei pidä tehdä liian vahvaa teetä ja lajeja on hyvä vaihdella. Sopiva määrä on 2-3 teelusikallista tuoreita ja 1-2 teelusikallista kuivattuja yrttejä kupilliseen kiehuvaa vettä. Viiden haudutusminuutin päästä kesäinen janojuoma on valmis.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.