Minulla on ruokakauppa täällä omasta takaa, Liisa Neuvo huikkaa työntäessään kottikärryjä satoa notkuvassa keittiöpuutarhassaan.

Tällä kertaa vihtiläisen keraamikon wokkipannulle lähtevät mehevä nippu silopersiljaa, salottisipulia ja kasvuston suojassa lymyilevää kesäkurpitsaa.

Näin syyskuussa salottisipulien rivistö näyttää harvenneen vain sieltä täältä. Monesti sipulit kehotetaan korjaamaan, kun naatit ovat kellastuneet, mutta Liisa ei pidä kiirettä. Hän korjaa sadon sopivan tilaisuuden tullen, kun aikaa liikenee oman astiasarjan valmistukselta.

Tummat, kuihtuneet lehdet rötköttävät pitkin maan pintaa.

– Sipulit tuntuvat pullistuvan vielä lehtien kellastumisen alettuakin, Liisa toteaa ja kiskaisee maasta kookkaan, vaaleanruskean sipuliryppään.

Nostettuaan salottisipulit ylös Liisa kuivattaa ne pönttöuunin päällä. Kun naatit ja sipulin kaula ovat rapisevan kuivia, sato pääsee ilmavaan paikkaan. Lämpimässä varastointi pitää sipulit kasvullisessa vaiheessa vuodesta toiseen, kun taas alhaiset lämpötilat virittäisivät ne kukkaan. Tehokkaan kuivatuksen ansiosta varastotauditkaan eivät ole niitä pilanneet.

Isoimmat sipulit Liisa säästää istukkaiksi. Ne kasvavat kookkaiksi ja tuottavat runsaasti suuria tytärsipuleita. Liisan kasvattama kanta on peräisin yhdestä ainoasta istukassipulipussista.

Tätä nykyä herkullinen, hieman mausteinen salottisipuli on valkosipulin ohella Liisan lempisipuli. Se sopii kaikkiin ruokiin.

Osa viime syksynä istutetuista talvivalkosipuleista saa jäädä maahan. Sisällä sato kuivahtaa väistämättä kevääseen mennessä. Tuoreet valkosipulit ilahduttavat keväällä ja kesällä, kun tänä syksynä istutetut istukkaat ovat vielä liian pieniä korjattaviksi.

Liisa Neuvo nauttii työskentelystä vilpoisassa syyssäässä.
Liisa Neuvo nauttii työskentelystä vilpoisassa syyssäässä. Auringonkukat kasvavat lintuja varten.

Porkkanat varastoidaan maitotölkkeihin

Liisa aloittaa päivänsä aina omalla porkkanatuoremehulla. Tällä hetkellä palstalla kasvavat aikainen ’Amsterdam 2’ ja hyvin varastossa säilyvä ’Nantaise’.

Porkkanat kasvavat paksuutta myöhäiseen syksyyn asti, joten ne saavat odotella korjuuta vielä joitakin viikkoja. Liisa kertoo nostavansa ne vähän ennen maan jäätymistä, yleensä lokakuun puolella. Lämpimänä viime syksynä porkkanat olivat maassa peräti loka-marraskuun vaihteeseen.

Syksyn edetessä porkkanan suippo kärki pyöristyy, karoteenipitoisuus nousee ja maku voimistuu. Juures on makeimmillaan myöhäissyksyllä. Myöhäinen korjuuajankohta parantaa myös säilyvyyttä kuoren paksuuntuessa.

Porkkanoiden kannoista ei täällä juuri näy vilaustakaan. Huolellisesti mullattuina ne ovat suojassa kylmältä. Talven varalle Liisa varastoi porkkanat maitotölkkeihin. Viime syksynä kellarissa nökötti 120 tölkkiä, joissa kussakin oli 2–3 porkkanaa. Ohutkuorinen juures säilyttää mehukkuutensa auki jätetyssä purkissa.

– Tölkki estää porkkanoita kuivahtamasta. Viime vuonna söin omaa satoa toukokuulle asti.

Juureksen nahistumisesta aiheutuu ongelmia, sillä varastotaudit iskevät helpoiten vedenpuutteesta kärsivään solukkoon.

Lue lisää Liisan keittiöpuutarhasta seuraavalta sivulta. Mikä on Liisan erityinen ilonaihe?

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

 Kun kuivatus onnistuu, talvivalkosipulit säilyvät kevättalveen.
Kun kuivatus onnistuu, talvivalkosipulit säilyvät kevättalveen.

Herkkupottuja koko talveksi

Pitkän linjan vihannesviljelijä keskittyy tätä nykyä muutamaan kasvilajiin ja panostaa niiden hoitoon. Erityinen ilonaihe ovat omat perunat.

Isolla, noin 600 neliön kasvimaalla viljelykierron järjestäminen on helppoa, ja siitä monien kasvitautien vaivaama peruna hyötyy paljon.

Liisa korjaa perunasadon yleensä syyskuun alussa. Ennen kellariin vientiä mukulat saavat kuivahtaa muutaman tunnin ulkona tai vajan lattialla.

Liisan viljeltäväksi ovat vuosien varrella valikoituneet kesäperuna ’Siikli’, kesä- ja syysperuna ’Velox’ sekä myöhäinen ’Rosamunda’. Kesäperunatkin säilyvät varastossa alkukesään asti.

– Omat perunat päihittävät vetiset, ulkomailta tuodut varhaisperunat.

Maukkaista perunoista nauttii myös Liisan äiti, joka saa pottupussin tuliaiseksi jokaisella vierailulla. Kellarin kätköissä juureksilla olisi lisää ottajia.

– Pyydystän joka syksy kellarista noin 16 hiirtä. Sen jälkeen ei enää ole ongelmaa.

Katso lisää kuvia Liisan keittiötarhan herkuista seuraavalta sivulta.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Ruokakauppa omasta takaa

Silopersilja on kähäräpersiljaa satoisampi ja voimakaskasvuisempi.
Silopersilja on kähäräpersiljaa satoisampi ja voimakaskasvuisempi.

 

Perunat korjataan lämpimällä säällä, sillä viileys lisää vaurioita. ’Rosamunda’ on jauhoinen lajike.  Pyöristynyt pää kertoo porkkanasadon olevan valmis korjattavaksi. Kun lehdet katkaisee taittamalla, juures ei verso nopeasti varastossa.
Perunat korjataan lämpimällä säällä, sillä viileys lisää vaurioita. ’Rosamunda’ on jauhoinen lajike. Pyöristynyt pää kertoo porkkanasadon olevan valmis korjattavaksi. Kun lehdet katkaisee taittamalla, juures ei verso nopeasti varastossa.

 

Turpeella parannetusta maasta juurekset nousevat puhtaina.
Turpeella parannetusta maasta juurekset nousevat puhtaina. Velox-perunalajikkeen mukularuton kestävyys on hyvä.

 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.