Joulutähti: hoito-ohjeet ja vinkit joulutähden ostamiseen

Sisustus
Joulutähti on monen suomalaisen mielestä se ainoa oikea joulukukka. Joulutähden oikealla hoidolla kukka kestää kauniina pitkälle joulun jälkeenkin.
Joulutähti on kaunis ja kestävä joulukukka. Joulutähden oikea hoito varmistaa, että juhlasesonkiin hankittu joulutähti on teräkunnossa vielä uutenavuotenakin, kunhan muistaa pari hoitovinkkiä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
14.12.2023

Joulutähti ja sen iloisen punaiset, valkoiset, kermanväriset tai railakkaat uutuusvärit valaisevat talvisenkin hämärän.

Joulutähden hoito

Mitä kaikkea joulutähden hankkimisesta ja hoidosta pitäisi tietää? Millainen on hyvä lämpötila joulutähdelle? Entä miten valitset kaupassa parhaan joulutähden? Lue joulutähden hoitovinkit ja nauti joulutähdistä pitkään!

Valitse paras joulutähti jo ostaessa

Ole tarkkana joulutähtiostoksilla ja valitse vain paras yksilö. Huolellisinkaan hoito ei auta, jos joulutähti on jo päässyt vaurioitumaan matkalla.

  • Tarkista, että lehdistö on vahva ja palleromaiset kukat edelleen paikallaan tähden keskellä.
  • Vältä riippuvalehtisiä yksilöitä, sillä ne ovat saattaneet saada kuljetus- tai varastointivaiheessa kylmää tai liikaa vettä.
  • Kevyesti kuivahtaneen joulutähden sen sijaan saa vielä hoivattua kuntoon. Mullan kosteustilanteen voi nopeasti kokeilla sormella.
  • Vetääkö myyntipisteen lähellä? Esimerkiksi aivan suurten markettien ovien välittömässä läheisyydessä viima voi pakkaspäivänä viuhua niin, että joulutähdille se on liikaa.
  • Ei myöskään maksa vaivaa hankkia joulutähtiä sisältäviä asetelmia, jotka myydään suoraan kylmäkaapista.

Joulutähti on syytä paketoida hyvin kuljetuksen ajaksi

Joulutähdet ovat kotoisin Meksikosta, joten lämpötilan lasku alle 15 asteen ei miellytä joulutähteä lainkaan. Muista tämä, kun ostat joulutähtiä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Asiantunteva kukkakauppias osaa pakata kukat sään mukaan, mutta jos pakkaat joulutähden itse, kääri sen ympärille tarpeeksi sanomalehtiä. Pelkälle kävelymatkalle marketista parkkipaikalle kymmenen asteen pakkasessa tarvitset noin kuusi kierrosta sanomalehteä joulutähden ympärille.

Lämpöpussi on myös hyvä ja nopea keksintö, mutta sekään ei pidä kylmää ulkona kauan. Pakkassäällä ei kannatakaan suunnitella pitkää kävelyretkeä joulutähtien kanssa. Joulutähtiä ei myöskään kannata jättää auton lämmittämättömään peräkonttiin ajon ajaksi.

Jos ulkona on pakkasta, ja jos olet joutunut kuljettamaan joulutähteä ulkoilmassa pikkukipaisua enemmän, avaa paketti vasta vartin tai puolen tunnin kuluttua. Näin paketin sisällön lämpötila ehtii tasaantua paremmin lähelle huoneenlämpötilaa.

Joulutähti: joulutähden hoito on helppoa ja saat kukan säilymään pitkälle joulun jälkeenkin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Säilytä joulutähti lämpimässä

Joulutähti viihtyy parhaiten 15–22 asteessa ja mahdollisimman valoisalla paikalla. Ikkunalaudan alla innokkaasti puhkuva lämpöpatteri voi kuitenkin kuivattaa lehtiä liikaa.

Joulutähden kastelu: kastele kohtuullisesti!

Vaikka joulutähti onkin helppo hoidettava, yhtä se ei siedä: äärioloja. Tämä koskee myös kastelua. Litimärkä ruukkumulta tai aluslautasella seisova vesi näkyvät nopeasti joulutähden ulkonäössä, sillä lehdet alkavat kellastua ja putoilla.

Kastele joulutähteä uudelleen vasta sitten, kun mullan pinta on selkeästi kuivunut. Jos vettä valuu aluslautaselle tai suojaruukkuun, kaada se heti pois.

Joulutähden lannoitus

Normaalisti joulutähteä ei tarvitse lannoittaa, mutta jos havittelet joulutähden jatkokasvattamista, voit lisätä kasteluveteen tavallista ruukkukukkalannoitetta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös nämä jouluvinkit!