Siemen kätkee sisäänsä alkion ja vararavinnon. Ensiksi siemen kostuu ja turpoaa. Kun vesi on turvottanut elävätkin solukot, elintoiminnot käynnistyvät. Kylvömullan kuohkeus ja sopiva kosteus on tärkeää, sillä kerran kostunut siemen ei saa päästä kuivamaan. Happea siemen tarvitsee soluhengitystä varten.

Veden ja hapen lisäksi tarvitaan sopiva lämpötila. Kullakin kasvilajilla on optimilämpötilansa, jossa itäminen on nopeinta. Onneksi +20…25 astetta on suotuisa useimmille lajeille. Esimerkiksi meloni itää hyvin +16…+32 asteessa, sitä nopeammin mitä lämpimämpää on. Salaateilla liian korkea lämpötila haittaa itämistä. Niille paras lukema on +18 astetta.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.