Vuoden 2010 perenna on kurjenpolvi

Share 
0 ääntä

Vuoden 2010 perennaksi valittiin kokonainen noin 800 lajia käsittävä kurjenpolviheimo (Geranium). Valintakriteereinä olivat kurjenpolvien kauniin kukinnan lisäksi niiden helppohoitoisuus. Kurjenpolvet kukkivat kaikenvärisinä, ja osa kurjenpolvista kasvaa meillä luonnonvaraisena.

Kurjenpolvi 'Rozanna'
Kurjenpolvi 'Rozanna'

Plantagen valitsee vuosittain "Vuoden perennaksi" yhden monivuotisen kukkakasvin. Vuonna 2010 valinta kohdistui noin 800 lajia käsittävään kurjenpolviheimoon.

Kurjenpolvet ovat melko vähään tyytyväisiä ja ne viihtyvät erilaisilla kasvupaikoilla. Osa kurjenpolvista on erikoistuneita, esimerkiksi ojakurjenpolvi viihtyy nimensä mukaisesti kosteilla kasvupaikoilla. Kurjenpolvet ovat tyypillisiä lehtokasveja, jotka viihtyvät yleensä varjossa – mutta ei sääntöä ilman poikkeusta. Verikurjenpolvi paistattelee päivää mieluiten auringossa.

Kurjenpolvet kukkivat punaisen ja sinisen eri sävyissä. Kukinta-aika vaihtelee lajista riippuen keväästä syksyyn. Monet lajit kukkivat kahdesti, jos ne leikataan ensimmäisen kukinnan jälkeen. Viime vuosina on tullut uusia lajikkeita, jotka kukkivat pitempään kuin vanhat lajikkeet. Esimerkiksi Rozanna-lajike (kuvassa) kukkii jopa useita kuukausia yhtäjaksoisesti.

Kurjenpolvia on kaikenkokoisia, pienimmät ovat 5 cm:n ja suurimmat 70 cm:n korkuisia. Ne sopivat sekä perennapenkin edustalle että taustalle, ja monet sopivat maanpeitekasveiksi esimerkiksi ruusujen alle.

Kurjenpolvet ovat erittäin helppohoitoisia perennoja, jotka vaativat vain vähän lannoitusta, eikä niissä juuri esiinny kasvitauteja.

Metsäkurjenpolvi on alkuperäinen, luonnonvarainen kasvi, joka kukkii lähes koko Suomessa juhannuksen aikoihin. Tästä syystä metsäkurjenpolvea kutsutaan myös juhannuskukaksi.

Plantagenissa on saatavana 26 kurjenpolviheimon lajia.

Lisätietoja Plantagen, www.plantagen.fi.

Artikkelin lähde Plantagen.

Teksti Suomela.fi toimitus

Olet kirjautunut nimellä Kirjaudu ulos Muuta tietojasi

Mitä mieltä? Klikkaa ja kommentoi artikkelia.

Vastaa/kommentoi
mainos

Etsi yritys

Katso lisää yrityksiä täältä

Vaivaako sinua siitepölyallergia?
mainos
Suunnittele saunasi netissä!

SunSauna tarjoaa suunnitteluapua saunaosaston suunnitteluun. Suunnitteluohjelma on erinomainen työkalu saunan suunnittelussa. Saat myös suunnitelmasta kustannusarvion.

Lisätietoja

Ovatko savuhormi & ilmanvaihto kunnossa?

Savuhormit kuntoon Mordax-menetelmällä ja Ohler/Prima Plus-hormiputkilla. Ilmanvaihdon asennuksia, puhdistuksia ja tasapainotuksia. Myös videokuvaus ja hormiston kuntoraportit. Hyödynnä kotitalousvähennys!

Lue lisää!

mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos

Suomelan kumppanuuslehdet ilmestyvät myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa