Valkoiset kukat tuovat valoa kesäyöhön

Share 
0 ääntä

Harmonisen tunnelman voi synnyttää puutarhaan monella tavalla, mutta valkoisilla kukilla teet sen tyylikkäästi ja varmasti.

Valkoinen perennatarha on innostava suunnittelun kohde, sillä vaaleakukkaisia lajeja ja lajikkeita on runsaasti tarjolla.
Valkoinen perennatarha on innostava suunnittelun kohde, sillä vaaleakukkaisia lajeja ja lajikkeita on runsaasti tarjolla.

Kuva: Yksinomaan vaaleasävyisillä perennoilla luot näyttävän istutuksen, mutta valkoinen käy myös kaikkien muiden värien kaveriksi. Yhdistäminen on helppoa, koska puhdas valkoinen ei vaikuta muiden kukkien sävyihin vaan päinvastoin kirkastaa ja selkeyttää monilajista kasvitarhaa.

Valkeaa pidetään myös ilon värinä, ja sitä se valoisuudellaan puutarhaan tuokin. Valkoinen perennapenkki on luonnostaan harmoninen, mutta sitä voi hienovaraisesti rikkoa erilaisilla lehti- ja kukkamuodoilla. Radikaalimman tuloksen saat käyttämällä dramaattisia värejä, jotka luovat terävää kontrastia tarhaasi. Esimerkiksi viininpunainen keijunkukka (Heuchera) on poikkeava väri muuten vaaleassa kukkatarhassa, jossa loistavat valkoiset punatähkät (Liatris spicata ’Alba’), liljat, ruusut, kärhöt sekä etualan tädyke.

Vierekkäisten värien vaikutelmat voivat joko voimistua tai heiketä erilaisten kontrasti-ilmiöiden vuoksi. Esimerkiksi puutarhan tumma tausta saa sen edessä olevat kukat näyttämään vaaleammilta, vaalea tausta taas tummentaa kukkia. Kuvassa harmahtava aita korostaa entisestään valkoisten tulppaanien ja vaaleanpunaisten krysanteemien hohtoa. Pastellisävyissä on aina mukana valkoista, ja siksi pastellit ja valkoinen sopivat luontevasti yhteen. Tarkan värisilmän omistava puutarhuri on sommitellut tulppaanien eteen lemmikkejä ja helmililjoja. Samaa värimaailmaa kutoo yhteen taustan sininen alppikärhö (Clematis alpina), ruukun valkea lumihiutale (Sutera cordata) ja kannujen keskellä kukkiva vaaleanpunainen akileija (Aquilegia).

Rönsytiarella (Tiarella cordifolia) on mainio varjo- ja peittoperenna
Rönsytiarella
(Tiarella cordifolia) on mainio varjo- ja peittoperenna, mutta myös lähempi tarkastelu on ihastelun aihe: perennapenkissä massana hohtava valkoinen väri on peräisin pienestä, yksittäisestä kukasta.

Pallohortensia (Hortensia arborescens)
Pallohortensian
(Hortensia arborescens) kukinto on puhtaan valkoinen. Väriä kuvataan myös lumi- tai vitivalkeaksi. Väriopillisesti valkoinen on täysin sävytön väri, joka heijastaa lähes kaiken valon itsestään.

Lisää upeita kuvia valkoisista puutarhaideoista seuraavalla sivulla!

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Teksti Teija Tuisku

Olet kirjautunut nimellä Kirjaudu ulos Muuta tietojasi

Mitä mieltä? Klikkaa ja kommentoi artikkelia.

Vastaa/kommentoi
mainos

Etsi yritys

Katso lisää yrityksiä täältä

Vaivaako sinua siitepölyallergia?
mainos
Suunnittele saunasi netissä!

SunSauna tarjoaa suunnitteluapua saunaosaston suunnitteluun. Suunnitteluohjelma on erinomainen työkalu saunan suunnittelussa. Saat myös suunnitelmasta kustannusarvion.

Lisätietoja

Ovatko savuhormi & ilmanvaihto kunnossa?

Savuhormit kuntoon Mordax-menetelmällä ja Ohler/Prima Plus-hormiputkilla. Ilmanvaihdon asennuksia, puhdistuksia ja tasapainotuksia. Myös videokuvaus ja hormiston kuntoraportit. Hyödynnä kotitalousvähennys!

Lue lisää!

mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos

Suomelan kumppanuuslehdet ilmestyvät myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa