MAINOS

Tee tämä puutarhassa keväällä. Lue Sinikan vihervinkit huhti-toukokuulle.

Piha

Kokeile vaikkapa kesäaidan punontaa pajusta, kohenna kivikkoryhmää, istuta vadelmat. Lue kaikki vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

1. Puno kesäaita pajunversoista

Kokeile kesäaidan punontaa pitkistä pajunvesoista. Lyö ensin tukevat pystytolpat 30–40 sentin välein ja pujottele sitten notkeat vesat niiden kautta. Punottu aita sopii hienosti kasvijätekompostin kehikoksi, yrttitarhan ympärille, kohopenkin reunoiksi tai tomaatti-istutuksen suojaseinäksi.

2. Puhdista räystäskourut, patiot ja puukalusteet

Muista puhdistaa talon räystäskourut ja tyhjentää sadevesikaivot talven jäljeltä. Pese pation puupinnat ja ulkona talvehtineet puukalusteet. Harjaa kiveykset ja haravoi sora-alueet. Heti kun nurmikko on kuivahtanut, on viisasta raaputtaa se puhtaaksi roskista ja kuolleesta heinästä. Lannoita se vasta haravoinnin jälkeen.

3. Istuta kärhöjä

Istuta aidan viereen ihastuttava ja helppohoitoinen alppikärhö tai valkokukkainen siperiankärhö. Ne menestyvät jopa V ja VI vyöhykkeillä saakka.

4. Kohenna kivikkoryhmää

Tuo sinne muutama komea kivi ja istuta sinne tänne maanpeitteeksi myös havukasveja, tuiviota ja matalia katajia. Kalkitse kivikkoa 3–5 vuoden välein. Voit hyvin käyttää puuntuhkaakin tähän. Ympäröi kosteudelle arat lajit, kuten levisia, soralla ja kivillä.

5. Istuta uudet vadelmat mahdollisimman varhain

Pidä huoli, etteivät juurakot kärsi kuivuudesta. Varo myös istuttamasta liian syvään. Uudet versot nousevat maanalaisen juurakon silmuista ja niiden suojelu on tärkeää. Leikkaa istutuksen jälkeen kaikki versot 30 sentin korkuisiksi. Paksu kerros risuhaketta tai kuoriketta on hyvä keino rikkakasveja vastaan. Levitä se, kunhan maa on lämmennyt.

Lue kaikki Sinikan vihervinkit huhti-toukokuulle

Katso pihaasi vieraiden silmin >

Maa-artisokka on maukasta ja helppo kasvattaa >

Kylvöjen aika alkaa >

Sipulikukkamatot hurmaavat >

Idea – ihana ruukkupuutarha >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kivikkoryhmä kärhöt pajuaita