Antaa auringon paistaa! Tee itsellesi terassi

Share 
4 ääntä

Kesä jatkuu varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn, kun lyhyenkin aurinkoisen tuokion voi käyttää hyväksi omalla terassilla.

Ota huomioon auringon paiste eri vuorokauden aikoina, kun alat suunnitella terassia. Mieti myös, tarvitsetko suojaa tuulelta tai ohikulkijoiden tai naapurien katseilta. Liialta auringonpaahteelta voi suojautua esimerkiksi rakentamalla pergolaristikon tolppien varaan etelän maiden tapaan. Myös markiisi suojaa sateelta tai paahteelta.

Terassille pitää päästä sujuvasti sisätiloista. Tässä talossa terassille päästään kahdesta ovesta: toinen on tupakeittiön ruokailutilan tuntumassa, toinen saunaosaston yhteydessä.

Perustukset pilariharkoista

Jos maa ei ole routivaa, riittää kun kaivat noin puolen metrin syvyiset kuopat pilareille. Levitä kuopan pohjalle 10–20 senttiä soraa ja junttaa se tiiviiksi ja tasaiseksi. Levitä soran päälle tukevaa paperia ja vala sen päälle noin 10 sentin paksuinen antura betonista. Paperin tarkoitus on estää betonin kosteutta imeytymästä soraan. Jos kuoppa on säännöllisen muotoinen, se toimii itsessään muottina. Betonimassa saa olla löysähköä, jolloin sen pinta lankunpätkällä taputtelemalla asettuu vaakasuoraksi.

Pilariharkoilla saa tukevan perustuksen tolpille
Pilariharkoilla saa tukevan perustuksen tolpille. Antura valettiin suoraan kuopan pohjalle.

Kun betoni on saanut kovettua vähintään vuorokauden, asettele sen päälle pilariharkot, muuraa ne kiinni betonimassalla ja vala harkkojen reikä umpeen betonia. Ennen sen kovettumista pistelet massaan vahvikkeeksi 2–4 kuuden millin harjateräksen pätkää ja paina keskelle tolppakenkä. Suuntaa tolppakengät linjaan pitkän, suoran laudan avulla tai rihtinarulla.

Muista riittävä kaato

Odottele pari päivää, jotta betoni ehtii kovettua kunnolla ja tolppakengät kiinnittyä siihen lujasti. Välipäivänä voit täyttää pilarien ympärykset soralla. Tolppien ja tolppakenkien korkeussuhteilla ei ole tarkkaa merkitystä, kunhan kengät jäävät terassin rungon tason alapuolelle. Ruuvaa tolpat paikoilleen tolppakenkiin. Jätä niiden pituuteen työvaraa. Korkeat päätytolpat pitää tukea luotisuoriksi väliaikaisilla vinotuilla. Kiinnitä sitten ruuveilla tai nauloilla 50x150 millin palkit samaan suuntaan kuin lopullinen laudoitus.

Kiinnitä palkki rakennuksen seinän viereen joko proppaamalla, nauloilla tai ruuveilla. Palkille saattaa löytyä tuki myös rakennuksen peruspilareiden tai sokkelin yläreunasta. Käytä pitkää vesivaakaa ja sen jatkeena suoraa lautaa, jotta rakennelmasta tulee vaakasuora. Sido palkit väliaikaisesti pystytolppiin puristimilla kunnes vaakasuoruus on varma. Järjestä sadeveden johdattelua varten kaato rakennuksen seinästä ulospäin, mutta vain vähän, yksi sentti metriä kohti riittää.

Asettele palkkien päälle 50x100 millin sahapintaiset tai 45x95 millin höylätyt korokepuut noin 60 sentin jaolla ja kiinnitä ne vinonaulauksella palkkeihin.

 

Tolpat, palkit ja naulauslankut ovat tässä paikoillaan. Reunimmaiset lankut tulevat tolppien ulkopuolelle. Tolppien jako on 120- 140 senttiä keskiviivasta keskiviivaan. Rungon puutavara on kestopuuta.

Verhoile sokkeli

Varsinainen lattia syntyy edullisimmin 28x95 millin painekyllästetystä ns. rallilaudasta, lautojen väliin jätetään viiden millin raot. Nimitys ralli tarkoittaa sitä, että lautojen särmät on pyöristetty. Samasta laudasta voit tehdä kaiteen ristikotkin, kaide on parasta tehdä 45 millin paksuisesta lankusta. Jos kaihdat painekyllästettyä kestopuuta, yksi vaihtoehto on lämpökäsitelty mänty. Lehtikuusi on myös erinomainen, lahoamista kestävä ratkaisu. Runko on kuitenkin parasta tehdä kestopuusta, sillä lahovauriot ovat turvallisuusriski.

Lopuksi vielä verhoillaan terassin sokkeli laudoilla. Niiden väliin on jätettävä reilut raot, jotta alusta tuulettuu kunnolla. Pintakäsittelyksi soveltuu lattiatasoon kuultava puunsuoja, muihin osiin kuultava tai peittävä puunsuoja tai ulkoseinämaali. Kestopuun pintakäsittely kannattaa jättää seuraavaan kesään, jotta materiaali ehtii kuivua kunnolla ja kyllästeen suolat huuhtoutua pois pinnasta.

Terassin pintalaudoitusta elävöitettiin
Terassin pintalaudoitusta elävöitettiin siten, että laudat ovat päädyissä poikittain muuhun tasoon verrattuna kuuden laudan leveydeltä, ja reunimmainen lauta on tolppien ulkopuolella samoin kuin etusyrjän reunimmainen lauta. Reunalaudoitukselle on poikittaiset naulauspuut noin 60 sentin jaolla.

Teksti ja suunnittelu Esko Kuokkanen, kuvat Pekka Vainonen ja Esko Kuokkanen, piirrokset Esko Kuokkanen ja Mirva Lähde, suomela nr 2/07

Olet kirjautunut nimellä Kirjaudu ulos Muuta tietojasi

Mitä mieltä? Klikkaa ja kommentoi artikkelia.

Vastaa/kommentoi
mainos

Etsi yritys

Katso lisää yrityksiä täältä

Vaivaako sinua siitepölyallergia?
mainos
Suunnittele saunasi netissä!

SunSauna tarjoaa suunnitteluapua saunaosaston suunnitteluun. Suunnitteluohjelma on erinomainen työkalu saunan suunnittelussa. Saat myös suunnitelmasta kustannusarvion.

Lisätietoja

Ovatko savuhormi & ilmanvaihto kunnossa?

Savuhormit kuntoon Mordax-menetelmällä ja Ohler/Prima Plus-hormiputkilla. Ilmanvaihdon asennuksia, puhdistuksia ja tasapainotuksia. Myös videokuvaus ja hormiston kuntoraportit. Hyödynnä kotitalousvähennys!

Lue lisää!

mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos

Suomelan kumppanuuslehdet ilmestyvät myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa