Valokate suojaa kevyesti

Share 
4 ääntä

Onko terassillasi hellepäivinä liian kuuma? Vai haluaisitko grillata, vaikka taivaalta tipahtelisikin vettä? Ratkaisu molempiin tilanteisiin on valokate.

Kirkkaasta PVC-muoviprofiilista valmistettu ToppSun-valokate sopii sekä kattoon että seinäksi. Valokate voidaan asentaa ilman lävistyksiä.
Kirkkaasta PVC-muoviprofiilista valmistettu ToppSun-valokate sopii sekä kattoon että seinäksi. Valokate voidaan asentaa ilman lävistyksiä.

Kuva:   Levyn paksuus on 1,5 mm ja profiilin korkeus 24 mm. Vakiopituudet metrin välein 2–6 metriä, erikoispituudet tilauksesta. Kotimaisen tuotteen neliöhinta on noin 35-39 euroa.

 

Valokatteet ovat yleensä suorakaiteen muotoisia levyjä, joista rakennetaan pulpetti-, harja- ja aumakattoja tai seinärakennelma. Ne sopivat myös kaareviin rakenteisiin. Valokate sopii myös parvekkeille ja siitä voi lisäksi rakentaa katon tai seinät esimerkiksi varastoihin, auto- tai pyöräsuojiin.

Selvitä lupa-asiat. Aloita suunnittelu kuntasi rakennusvalvonnasta. Selvitä, tarvitsetko toimenpide- tai rakennusluvan.

Valokatteita valmistetaan PVC:stä, akryylistä ja polykarbonaatista sekä HD-polyeteenistä. Materiaalin valintaan vaikuttavat muun muassa ulkonäkö ja käyttötarkoitus.

Jos haluat valokatteen näyttävän sileäpintaiselta, valintasi on polykarbonaatista valmistettu monikerroslevy. PVC:stä ja akryylistä valmistetuissa valokatteissa on pintakuviointia, ja niiden profiili on aaltomainen tai kantikas trapetsi.

Aalto- ja trapetsikatteet sopivat kylmän tilan katteeksi, mutta jos haluat tilasta lämpimän tai puolilämpimän, valokatteen on oltava polykarbonaatista valmistettua monikerroslevyä, joka eristää lämpöä.

Valokatteiden neliöhinnat vaihtelevat alle kymmenestä eurosta yli 60 euroon. PVC-muovista valmistetut valokatteet ovat edullisimpia. Niitä saa halvimmillaan alle kymmenellä eurolla. Akryylilevyt maksavat kymmenestä eurosta ylöspäin.

 


 

Uutta! Inspiroidu kuva-gallerian kuvista!

Klikkaa tästä ja selaa valokatekuvia >

Polykarbonaatista valmistettujen monikennolevyjen neliöhinta voi olla viisinkertainen halvimpiin PVC-valokatteisiin verrattuna. Polykarbonaattilevyjen hintaa nostaa osaltaan se, että asennuksessa tarvitaan enemmän väli- ja päätylistoja kuin muilla materiaaleilla.

Ennen kuin tilaat valokatteen, selvitä mitä vaatimuksia valitsemasi materiaali asettaa rakenteelle. Millaiset tukirakenteet tarvitaan valokatteen alle? Esimerkiksi väliruoteiden etäisyys toisistaan tulee mitoittaa aina valokatteen mukaan, jottei suojalumi paina valokatetta notkolle.

Pyydä laskenta-apua valmistajalta tai myyjältä. Valokatteen takuu ei ole voimassa, jos rakenteita ei ole tehty riittävän tukeviksi.

Hintaan vaikuttavat muun muassa materiaalin kestävyys ja ainevahvuus. Nyrkkisääntö on mitä paksumpi, sitä kalliimpi. Kallein materiaali polykarbonaatti on myös iskunkestävin.

Ohutta PVC-valokatetta ei kannata sijoittaa paikkaan, jossa valokatteen päälle voi pudota puunoksia tai lumikuormia. Laajoille aloille sopii esimerkiksi Meltexin edullinen PVC-valokate, jota saa kirkkaana ja valkoisena. Levyn paksuus on 1 mm ja hyötyleveys metrin. Vakiokokoja löytyy varastosta 2,5 metristä 6 metriin asti, hinta alkaen 6,90 euroa/neliömetri.

Valmistajat myöntävät valokatteille 5-10 vuoden takuun. Takuu käsittää yleensä valmistus- ja raaka-ainevirheet, mutta se voi koskea myös särkymättömyyttä, valonläpäisevyyttä sekä mitta- ja muotopysyvyyttä. Takuu voi olla rajoitettu siten, että mahdollisen korvauksen suuruus pienenee takuuajan lähestyessä loppuaan.

Valokatteita on erivärisiä. Kirkkaan lisäksi valittavana on esimerkiksi savunharmaa, valkoinen tai pronssinsävy. Kirkkaat levyt päästävät luonnollisesti eniten valoa lävitseen.

Valokate voi olla suojattu auringonvalolta läpikotaisin tai UV-suoja voi olla vain levyn ulkopinnassa. Tarkista siinä tapauksessa asennusvaiheessa, että suojattu pinta tulee ulospäin.


Klikkaa tästä ja selaa valokatekuvia >

Yhteystietoja

Fastlock, Icopal, 020 7436 200, www.icopal.fi
Keraplast, (03) 544 3100, www.keraplast.fi
Plastmo, Aco Nordic, (02) 2534 534, www.plastmo.fi
Meltex, (014) 448 8800, www.meltex.fi
Top-valokate, Tope, (09) 2757 597, www.tope.fi
ToppSun, Toppi, 0207 589 820, www.toppi.fi
Vink Finland, 0207 444 370, www.vink.fi

Vinkki! Lasita terassi! www.suomela.fi/lasiveranta

Teksti Anne Kytölä, kuvat valmistajien ja maahantuojien

Olet kirjautunut nimellä Kirjaudu ulos Muuta tietojasi

Mitä mieltä? Klikkaa ja kommentoi artikkelia.

Vastaa/kommentoi
kt kommentoi 12.6.2013 12:55
Ilmoita

harmi, kun linkit eivät toimi: Vinkki! Lasita terassi! www.suomela.fi/lasiveranta Klikkaa tästä ja selaa valokatekuvia >

Lainaa
Napapiiri kommentoi 12.6.2013 08:48
Ilmoita

Miten pakkasenkestävyys? -30 celciusastetta? Se on ihan perusulkolämpötila pitkäänkin talvella täällä pohjoisessa. Mikä materiaali kestää sen parhaiten, vai onko eroja?

Lainaa
evergreen kommentoi 12.6.2013 08:47
Ilmoita

Klikkaa tästä ja selaa valokatekuvia > "SIVUA EI LÖYDY"

Lainaa
3/3 kommentista
mainos

Etsi yritys

Katso lisää yrityksiä täältä

Vaivaako sinua siitepölyallergia?


mainos
Ovatko savuhormi & ilmanvaihto kunnossa?

Savuhormit kuntoon Mordax-menetelmällä ja Ohler/Prima Plus-hormiputkilla. Ilmanvaihdon asennuksia, puhdistuksia ja tasapainotuksia. Myös videokuvaus ja hormiston kuntoraportit. Hyödynnä kotitalousvähennys!

Lue lisää!

Suunnittele saunasi netissä!

SunSauna tarjoaa suunnitteluapua saunaosaston suunnitteluun. Suunnitteluohjelma on erinomainen työkalu saunan suunnittelussa. Saat myös suunnitelmasta kustannusarvion.

Lisätietoja

mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos

Suomelan kumppanuuslehdet ilmestyvät myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa