MAINOS

Valokatemateriaalin valinta – huomioi nämä

Piha

Valokatteet ovat yleensä PVC:tä eli polyvinyylikloridia, PC:tä eli polykarbonaattia tai akryyliä. Ennen valokatteen uusimista kannattaa huomioida muutama seikka – katso muistilista!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Valokatemateriaali on syytä valita huolellisesti, sillä vaihtoehrotoja on runsaasti. Tässä tekstissä kerromme, millä kriteerein valokatemateriaali kannattaa valita.

Valokatemateriaali kannattaa valita huolellisesti

Markkinoilla on tarjolla useita valokatemateriaaleja, ja hintahaitari on suuri. Katteet ovat yleensä PVC:tä eli polyvinyylikloridia, PC:tä eli polykarbonaattia tai akryyliä. Edullisimman PVC-katteen voi saada reilusti alle kymmenen euron neliöhintaan, mutta laadukkaammasta PC:stä tai akryylistä joutuu maksamaan tuplahinnan. Katteiden hinta perustuu yleensä painoon, joten ostotilanteessa kannattaa kiinnittää huomiota sen paksuuteen. Alle yhden millin paksuisen PVC:n iskunkestävyys ja pakkasenkesto eivät riitä tähän tarkoitukseen.

Materiaalivalintaan vaikuttaa myös katoksen rakenne. Mikäli ruodeväli on yli 600 mm, valitse iskunkestävä ja kantokykyinen PC. Tiheämmälle ruodevälille sopii myös PVC-kate. Akryylillä on luonnostaan hyvä UV-suoja, kun taas PVC:ssä ja PC:ssä sitä on parannettu lisäaineilla. Osa valmistajista lupaa PC:lle jopa viisi vuotta pidemmän takuun kuin PVC:lle.

Sävytetty vai kirkas?

Kirkkaan muovin lisäksi valikoimista löytyy valkoinen tai sävytetty kate, esimerkiksi pronssin- tai savunvärinen. Lämpötilan vaihtelu aiheuttaa sävytetyssä katteessa lämpöliikettä, joka saa sen natisemaan.

Rakenteiden väri

Vaikka katoksen rakenteet käsittelisi tummalla värillä, kannattaa aurinkoa vasten olevat pinnat jättää puunvärisiksi tai maalata valkoiseksi. Tumman pinnan päällä oleva valo kate muuttuu auringossa melko nopeasti keltaiseksi. Mikäli terassi on varsinaisen rakennuksen katon jatkeena, kannattaa talon katolle laittaa este, niin etteivät lumet putoa katteen päälle.

Valokatemateriaali

Itseporautuvilla ruuveilla säästää kiinnittämisessä aikaa.

Valokatemateriaali

Kiinnitys

Valokate kiinnitetään ruoteisiin katteen mukana tulevilla ruuveilla. Eri valmistajilla on erilaiset suositukset ruuvien tiheydestä. Kiinnitystä nopeuttavat niin sanotut itse porautuvat ruuvit, joiden takia ei katteeseen tarvitse ensin porata reikää. Ruuvin kannassa on yleensä vedenpitävä kumitiiviste. Muutamat markkinoilla olevat katevaihtoehdot kiinnitetään alapuolelta kattorakenteisiin, jolloin itse katteeseen ei tule lainkaan reikiä.

Levyt on turvallisinta ruuvata kiinni niin, että seisoo tikkailla kiinnitettävän levyn vieressä. Levy ei kestä sen päälle nousemista. Ruuvi kiinnitetään ruoteeseen joko aallon harjalta tai pohjalta. Pohjalle kiinnitetty ruuvi kerää helpommin roskia, mutta kaikkia profiileita ja levytyyppejä ei voi ruuvata harjan päältä. Levyt limitetään sivuttain yhden aallon verran, mutta loivassa katossa kannattaa varmistaa vedenpitävyys asettamalla päällekkäin kaksi aaltoa.

Lue myös: Saaristomökin viihtyisä terassi, ”Terassi on korvannut meillä olohuoneen”, Antaa auringon paistaa – tee itsellesi terassi, Lasiterassi on talon tyylikäs lisä, Terassin laajennus – poreisiin vaikka joka päivä, Terassin rakentaminen TEPE-terassiperustuskivillä, Terassin rakentaminen kierrätysmuoviprofiilista, Huolellinen pihasuunnittelu helpottaa pihan kunnostusta ja Huoliteltu piha parantaa yleistä viihtyvyyttä

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

katemateriaali katemateriaalin valinta PVC-kate terassi terassilasitus terassit ulkoterassi


Lisää samasta aiheesta