1. Mitkä ötökät ovat huonekasvien suurimmat riesat?

Vihannespunkki ja kilpikirvat ovat tavallisimmat huonekasvien tuholaiset, mutta myös ripsiäiset ja lehtikirvat ovat joskus riesana. Tuholaisten vioituksista ja jätöksistä voit usein päätellä syyllisen. Vihannespunkin imennän jäljiltä lehdet vaalenevat pisteittäisesti, ja niihin ilmestyy seittiä. Erilaiset kilpikirvat kököttävät kasvin pinnalla kilpensä suojassa. Villakilpikirva on helppo tunnistaa vaaleasta nukasta kilven ympärillä. Kilven alla olevat aikuiset eivät liiku, mutta toukat levittäytyvät kasvin eri osiin. Pienet vikkelät ripsiäiset sen sijaan kuhisevat lehtien alapinnoilla ja saavat imemällä aikaan hopeanhohtoisia laikkuja. Pehmeäihoiset lehtikirvat miehittävät kernaasti kasvien nuoret osat ja tahmaavat kasvin erittämällään mesikasteella.

2. Miten opin ne tunnistamaan?

Aikuisten tuholaisten tunnistaminen on yleensä helppoa, mutta jos haluat selvittää suvun lisäksi myös lajin, tarvitset mikroskoopin. Munia ja toukkia on vaikeampi tunnistaa.

3. Onko olemassa kasveja, joihin tuholaiset eivät helposti iske?

Minulla on monia saniaisia, enkä ole koskaan tavannut niissä tuholaisia. Toisaalta tiedän, että kilpikirvat saattavat vallata esimerkiksi hirvensarvisaniaisen täysin. Eri lajien kestävyys vaihtelee, mutta parhaiten torjut tuholaisia, kun tarjoat kasville hyvät olosuhteet. Kuivan huoneilman ränsistämä kasvi on ötököille otollista valtakuntaa.

Lehtien rakennekin vaikuttaa kasvien vastustuskykyyn. Esimerkiksi amatsoninlilja, peikonlehti ja vehkat ovat vastustuskykyisempiä vihannespunkkeja vastaan kuin ohutlehtiset puuvartiset kasvit kuten vuoripalmut ja muratti.

4. Mitä kautta ötökät pääsevät viherkasveihin?

Reittejä on useita, sillä tuholaiset ovat kekseliäitä. Ne voivat seurata kasvin mukana jo kaupasta. Ötökät matkustavat myös ihmisten vaatteissa ja eläinten turkeissa. Ovista ja ikkunoista ne pääsevät kesäaikaan usein esteettä sisälle. Leikkokukkakimppukin voi toimia tuholaisten kulkuvälineenä.

Uusi kasvi kannattaa pitää aluksi jonkin aikaa erillään muista kasveista ja varmistaa, ettei sen lehdillä ole ylimääräisiä asukkaita. Kerran viikossa on syytä katsastaa kaikki kasvit joka puolelta, etteivät tuholaiset saa liian suurta valtaa. Torjuminen on helppoa, kun torjuttavaa on vähän.

5. Miten voin torjua tuholaisia parhaiten kotona?

Puhtaalla kostealla keittiöliinalla tai sienellä pyyhkiminen on hyvä tapa. Käytetty liina on syytä heittää pois heti käytön jälkeen. Myös kasvualustan pintamulta on hyvä vaihtaa, sillä siinä saattaa piileskellä ripsiäisten koteloita. Pesuliinan voit kastaa astianpesuaineveteen tai suihkuttaa kasviperäistä pyretriinivalmistetta, joka on luonnontuote ja sallittu asuinhuoneissa. Suurikokoiset kasvit kannattaa aika ajoin viedä kylpyhuoneeseen tai ulos ja huuhdella vesisuihkulla tuholaiset ja pölyt pois. Esimerkiksi vihannespunkkiin korkea ilmankosteus tehoaa hyvin.

6. Tehoavatko kotikonstit aina?

Eivät välttämättä, jos tuholaiset ovat iskeytyneet kasviin jo kasvihuoneessa ja siellä selvinneet tehotoimista. On mahdollista, että ne tulevat kestäviksi miedoille torjunta- aineille. Torjunta kannattaa kuitenkin aloittaa vedellä ja miedoilla aineilla ja siirtyä vasta tarvittaessa voimakkaampiin liuoksiin, esimerkiksi malationia sisältäviin valmisteisiin. Torjunta-ainekäsittely on tehtävä useita kertoja muutaman viikon aikana, jotta kaikki ötökät saadaan kuriin.

7. Olisiko joskus viisainta vain heittää kasvi menemään?

Jos huonekasvi on hyvin runsaasti esimerkiksi vihannespunkin seitin peittämä, heittäisin sen pois. Myös ripsiäiset ovat usein pienen kokonsa vuoksi hankalia torjuttavia. Jos kasvi on hankittu vain kausikukaksi, siitä kannattaa herkästi luopua, jos siinä näkyy vilinää tai merkkejä vioituksista.

Vanhat perintökasvit, arvokkaat sisustuselementit tai keräilyharvinaisuudet ovat toinen juttu. Niitä ei tietenkään haluta suin päin hävittää. Kasvin arvo sanelee ehtoja tuholaistorjunnan järeydelle.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.