Tuskastuttaako ajatus helteisestä kesäpäivästä? Perhe kärttää rannalle, mutta pitkä matka hikisessä autossa ei houkuttele. Rakenna pihallesi uima-allas, niin pääset rantaleikkeihin vaivatta.
Teksti: Anne Kytölä
Kuvat: valmistajien ja maahantuojien
Uima-allas kotipihassa ei ole Suomessakaan uusi keksintö. Ensimmäiset altaat rakennettiin jo 60- ja 70-luvun vaihteessa. Useimmat halusivat uima-altaan sisälle, mutta ulkoaltaitakin rakennettiin. Osa silloin tehdyistä altaista on edelleen käytössä, vaikka 70-luvun energiakriisi sammutti allas-innostuksen vuosiksi.
Viime vuosina suomalaiset ovat innostuneet altaista uudelleen, mutta ulkoaltaat kiinnostavat nyt enemmän kuin sisäaltaat. Perinteisten altaiden kanssa suosiosta kilpailevat lämminvesialtaat. Ulkoaltaita myydään Suomessa arvioiden mukaan noin 300 ja kuumavesialtaita useita kymmeniä vuodessa.
Allasmalleja on monenlaisia
Helpoimmin pääset polskimaan hankkimalla ison muovi– tai kumialtaan, jonka seinämät nousevat pystyyn, kun se täytetään vedellä. Talven tullen allas rullataan varastoon. Maan pinnalle pystytettävä allas on helppo purkaa ja pakata mukaan vaikka esimerkiksi muutossa.
Master-allas, Masterhouse
Kahdeksankulmaisen Master-altaan kehikko on elementtirakenteinen. Se on valmistettu suomalaisesta höylähirrestä. 20 kuution allas maksa kaikkine tarvikkeineen noin 3 500 euroa. Tuotetta valmistaa ja myy Masterhouse.

Markkinoilla on uima-allaspaketteja, jotka sisältävät kaikki varusteet tikkaista puhdistus- ja hoitovälineisiin asti. Voit hankkia myös pelkän allasmuovin ja rakentaa kehikon itse esimerkiksi vesivanerista. Voit myös valaa altaan betonista tai muurata muottielementeistä.

Kehikkokaan ei ole välttämätön, vaan voit asettaa allasmuovin kuopan pohjalle hiekka- tai ruokamultakerroksen päälle. Allaspakettien kehikot on valmistettu hirrestä, painekyllästetystä puusta, syöpymättömästä alumiinipellistä tai sinkitystä ja maalatusta teräspellistä.
Markkinoilla on pyöreitä, soikeita, suorakaiteen tai kahdeksikon muotoisia malleja sekä kulmikkaita altaita. Elementeistä muuraamalla altaasta voi tehdä vaikka sydämen muotoisen. Altaan sisäpinnan muodostava pussi on vinyyliä, UV-säteilyltä suojattua pvc-muovia tai pvc-muovilla päällystettyä nailonkangasta.
Osa uima-altaista myydään paketteina, joihin sisältyy myös asennus. Ohjeiden avulla asennat altaan itsekin, ainakin jos olet tehnyt rakennustöitä aikaisemminkin. Avuksi tarvitset yhden kaverin. Pyöreän altaan asentaminen on helpointa, sillä se ei tarvitse erityisiä tukirakenteita, kuten monimutkaisempi muoto.
Sijoita allas kuivaan paikkaan tai salaojita alue, jotta routa ei vahingoita allasta. Jos upotat altaan maahan, kaiva kuoppa hieman allasta suuremmaksi. Varo, ettet riko allasmuovia asentamisen aikana terävillä työkaluilla tai kengillä.
Uima-altaan äärellä koko perhe nauttii
Lapsiperheiden suosiman Ison Uimarin halkaisija on 4,6 metriä. 750 euroa maksavalla altaalla on kahden vuoden takuu, myyjä Kinderit.

Kuumavesiallas: kylve tähtitaivaan alla

(hinnat 2/2003)Jos uiminen ei ole sinulle pääasia, mutta lekottelisit saunan jälkeen mielelläsi lämpimässä vedessä ja ihailisit pään yllä kaartuvaa tähtitaivasta saunajuomaa siemaillen, kuumavesiallas on sinun valintasi. Yksinkertaisin lämpöallas on puutynnyri, jossa istutaan reunaa kiertävällä penkillä. Ritilän taakse asennettu puukamiina kuumentaa veden. Edullisimmillaan lämpötynnyrin saa noin 1 550 eurolla.
Vettä kuumentava kamiina voi olla altaan ulkopuolellakin, jolloin kylpijöille jää enemmän tilaa eikä vesi roskaannu niin helposti puita lisättäessä. Altaita valmistetaan lasikuidusta tai magnesiumilla vahvistetusta alumiinista, ja niitä saa myös puulla vuorattuna. Hinnat vaihtelevat 3 000 euron molemmin puolin. Ylellisimmät kuumat kylvyt saa sähköaltaassa. Eristyksen ja kannen ansiosta allas on aina käyttövalmis. Vesi on 37-40-asteista. Poreet ja hierovat vesisuihkut lisäävät nautintoa. Altaassa voi olla myös vedenalainen valaistus. Asennettu allas maksaa 8 000-16 000 euroa koon ja varustetason mukaan.
Kuumavesialtaat on tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön. Kamiinalla kuumennettava tynnyri tai allas täytetään silloin, kun sitä halutaan käyttää. Suojasta huolimatta allas pestään silloin tällöin pesuaineella. Sähköllä lämpiävä kuuma-allas tarvitsee samanlaista hoitoa kuin uima-allas. Veteen pannaan klooria ennen käyttöä, ja vesi vaihdetaan 1-4 kertaa vuodessa. Suodatinpatruunat pestään parin viikon välein ja vaihdetaan uusiin valmistajan suositusten mukaan. Myös veden pH-arvoa tarkkaillaan säännöllisesti. Kuumavesialtaan saa pihalle melko vaivattomasti, sillä altaat myydään asennuksineen. Esimerkiksi kamiinalla lämmitettävissä altaissa vain savupiippu pitää nostaa paikalleen. Altaalla pitää olla tukeva, tasainen alusta, kuten betonilaatoitus. Esimerkiksi Polarwellin kuuden hengen HotSpring-allas painaa tyhjänäkin noin 300 kiloa.
Altaiden hintavertailu on vaikeaa, koska pakettien sisällöt ovat erilaisia, samoin materiaalit.