Molskis! Uima-allas omalle pihalle
Kuuma kesä ja ranta kaukana? Viisilapsinen sipoolaisperhe ratkaisi ongelman rakentamalla uima-altaan omalle pihalleen.
TEKSTI ANNE KORHONEN
KUVAT NINA DODD
 
Henrik ja Laura Tiri muuttivat lastensa Jesperin, Elielin, Elmerin, Elsan ja Alvarin kanssa uuteen itse rakennettuun taloon joulukuussa 2005. Alusta asti oli selvää, että kesällä pihalle rakennettaisiin uima-allas.
– Järvi on kaukana, ja sinne lähteminen on meidän perheessä melkoinen urakka, joten päätimme tuoda rannan pihaamme, Laura Tiri kertoo.
Monilapsisessa perheessä käytiin pitkään pohdiskeluja siitä, minkä kokoinen altaan tuli olla. Myös vanhemmat halusivat päästä osalliseksi uimisen riemuihin. Suomen Uimarituotteiden valikoimista Laura ja Henrik valitsivat altaan, joka oli muodoltaan soikea ja kooltaan 6,1 x 3,6 metriä. Henrik päätti asentaa altaan itse. Reunojen rakentamiseen ja allasmuovin levitykseen hän kuitenkin varasi apumiehen.
Uima-altaan ympärille rakennetulla patiolla on tilaa leikkiä
Viisilapsisessa perheessä riittää touhua ja toimintaa. Uima-altaan ympärille rakennetulla patiolla on tilaa leikkiä.

 

Tirin perhe
Tirin perhe: Laura sylissään Alvar-vauva ja Elmeri. Takana Eliel, Henrikin hartioilla Jesper. Isän vieressä istuu Elsa.
Uima-altaan ympärille rakennettiin näyttävä patio
Uima-altaan ympäristöön päätettiin myös panostaa. Altaan ympärille rakennettiin näyttävä patio. Lisäksi pihalle hankittiin löylytynnyri, jossa uimarit voivat lämmitellä.

 

Valmis kahdessa viikossa
Allasta päästiin rakentamaan heinäkuun puolessa välissä. Uima-allas päätettiin sijoittaa talon välittömään läheisyyteen. Ensimmäiseksi altaalle muokattiin pohja. Se vaati erityistä huolellisuutta, sillä pohjan on oltava tasainen. Pohjatöiden jälkeen koottiin altaan sivutuet ja pohjakiskot. Reunat rakennettiin apumiehen kanssa. Sen jälkeen alkoi allasmuovin levittäminen. Kun muovin reunat vielä nostettiin altaan reunojen yli, allas oli valmis vedentäyttöä varten. Paikalle tuotiin vettä säiliöautolla. Ennen altaan täyttämistä altaaseen asennettiin puhdistuspumppu. Allas oli uimakunnossa kahdessa viikossa.
– Lapset seurasivat asennustöitä malttamattomina. Sen jälkeen, kun lupa uimiseen annettiin, lapset ovat pulikoineet altaassa päivittäin. Jompikumpi vanhemmista on aina mukana valvomassa.
Laura ja Henrik ovat tyytyväisiä ratkaisuunsa. – Uima-allas tuli maksamaan meille yhden ulkomaanmatkan verran. Mutta tästä on iloa useammaksi kesäksi!
 
Löylytynnyri sulautuu hyvin metsäiseen pihapiiriin.
Saunassa voi käydä lämmittelemässä ja jatkaa sitten uimista. Löylytynnyri sulautuu hyvin metsäiseen pihapiiriin.

Saunasta uimaan

Koska uima-allas sai pihalla hallitsevan roolin, päätettiin panostaa myös altaan ympäristöön. Uima-altaan ympärille Henrik rakensi ruskeasta kestopuusta kahden kaverinsa avustuksella viihtyisän ja käytännöllisen pation. Patiolle mahtuvat hyvin esimerkiksi ruokailuryhmä ja lepotuolit auringonottoa varten. Lapsille hankittiin myös omat rantavarusteet pöytineen ja aurinkotuoleineen. Laura ja Henrik halusivat myös ulkosaunan, josta olisi kätevää käydä pulahtamassa uima-altaassa. SpaDealersiltä löytyi tarkoitukseen sopiva löylytynnyri. Pienestä koostaan huolimatta saunaan mahtuu peräti viisi löylyttelijää. Aluksi sitä kaavailtiin heti uima-altaan viereen, mutta nykyinen sijainti hieman syrjemmässä mahdollistaa paremmin saunassa nautiskelun.
– Kun oleskelemme altaalla pitempään, lämmitämme saunan. Lapset voivat käydä välillä lämmittelemässä. Perheen suunnitelmissa on käyttää allasta mahdollisimman pitkälle syksyyn.
– Ehkäpä siellä voisi pulahtaa vielä talvellakin saunomisen yhteydessä, Henrik suunnittelee.

Helppohoitoinen uima-allas
Uima-altaan vettä ei tarvitse vaihtaa, kunhan pitää huolta veden puhdistuksesta. Vesi pysyy kirkkaana, kun vain muistaa säännöllisesti poistaa altaasta puiden lehdet ja muut roskat. Lisäksi on seurattava veden klooripitoisuutta.
Puhtaanapitoa voi edesauttaa myös esimerkiksi rakentamalla altaan ympärille patio, kuten Tirit tekivät. Näin jaloista ei kulkeudu hiekkaa ja roskia veteen. Pikkukivistä voi olla suurtakin harmia, jos terävä kivi pääsee raapaisemaan allasmuoviin reiän. Syksyllä allas kannattaa peittää. Allasta ei tarvitse tyhjentää, mutta veden pintaa on syytä hieman laskea.
 
Paljonko maksoi?
  • Allaspaketti 2 690 euroa, Suomen Uimarituotteet*
  • Puutavara altaan ympärille ja terassille noin 2 000 euroa
  • Löylytynnyri noin 3 000 euroa, SpaDealers

 

*Altaan lisäksi paketti sisälsi hiekkasuodattimen ja letkut, kiertovesipumpun, tikkaat, imurin ja letkun, teleskooppivarren, haavin, lämpömittarin, korjaussarjan, pH-mittarin ja kaksi harjaa.