SwimnPlay-teräsallas 7,3 x 3,7 m. Hinta noin 2 9000 euroa (hinta vuoden 2010 tasolla), maahantuoja ja myyjä ACON Finland Oy.

Mitat: 7,3 x 3,7 m. Syvyys 1,32 m.
Paino:
315 kg (allas 225 kg, varusteet 90 kg).
Materiaali:
Galvanoitu ja kaksinkertaisella kromauksella korroosiosuojattu 15 cm teräsrunko. Väri valkoinen. Allasmuovi vinyyliä, vahvuus 0,8 mm.
Varusteet:
Hiekkasuodatin ja letkut (suodatinhiekka ei sisälly hintaan), kiertovesipumppu 1 hv (0,75 kW), tikkaat, allasimuri ja 6,4 m letku, teleskooppivarsi, haavi, lämpömittari, pH-mittari, korjaussarja allasmuoville, 2 harjaa, pintakaivo/pinta-aukko, kelluva kemikaaliannostelija.
Takuu:
10 vuotta
Muuta:
Yhdysvalloissa valmistettu allas, jota voi käyttää ympäri vuoden. Kolme kokovaihtoehtoa: pyöreä Ø 4,6 m tai ovaali 7,3 x 3,7 m tai 9,1 x 4,6 m.
Toimitusaika:
Tuotteen saa heti varastosta. Nouto varastosta tai toimitus kotipihaan. Toimituskulut 110 euroa. 

Huom! Artikkelin tuotetiedot ja -hinnat ovat vuoden 2010 tasolla.

Uima-altaan voi periaatteessa rakentaa millaiseen pihaan tahansa, jos tilaa on. Tasaiselle maalle rakentaminen on helpompaa ja halvempaa. Kallioiseenkin pihaan altaan saa, mutta pohjatöihin kuluu enemmän rahaa ja aikaa.

Allasvaihtoehtoja on paljon. Altaan voi upottaa maahan tai asentaa maanpinnalle. Altaan runko voidaan tehdä harkoista, puusta, teräksestä, alumiinista, lasikuidusta.

Allas vaatii yleensä tilaa vähintään 20–100 neliötä. Uima-allas kannattaa sijoittaa mahdollisimman avoimeen paikkaan. Jos altaan ympärillä on paljon puita, allasta joutuu puhdistamaan lehdistä tai neulasista usein. Roskaantumista voi estää allaskatteella.

Tee pohjatyöt kunnolla. Saat myyjältä ohjeet uima-altaan vaatimista pohjatöistä. Joissakin altaissa on tukeva, itse kantava runko, mutta esimerkiksi osa maahan upotettavista altaista vaatii valetun pohjan tai tukimuurin. Perustukset suunnitellaan aina jokaisen pihan ja uima-altaan mukaan.

Perusperiaate on, että pohjan pitää olla tasainen ja routimaton ja vettä läpäisevä. Maanrakennustyöt kannattaa antaa ammattilaisten tehtäväksi.

Pohjatyöt on tärkeää tehdä oikeaoppisesti, jotta maa ei pääse painamaan ja vahingoittamaan maahan upotettavien altaiden rakenteita. Allasta vasten ei saa tulla kiviä.

Jos allas asennetaan maan pinnalle, on tärkeää huolehtia siitä, että alusta kestää altaan kokonaispainon. Vettä täynnä oleva allas painaa tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia kiloja.

Pihan salaojitusten ja sadevesiviemäröinnin on oltava kunnossa, jotta ei tule ongelmia allasta tyhjennettäessä.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.

Katso esimerkkejä uima-altaista täällä.

Uimari soikea uima-allas
Uimari 7,6 x 4,5 m soikea

Hinta: 2 990 euroa, Suomen Uimarituotteet Ab.
Materiaali: Galvanoitu, epoksikäsitelty, puu-kuvioitu teräs.
Varusteet
: Altaan rakenteet, allasmuovi PVC, hiekka-suodatin (45 kg), pumppu (1,0 hv), kansitikas, allasimuri ja letkut, teleskooppivarsi, kaksi haavia, lämpömittari, paikkaussarja, pH/kloorimittari, huuhteluletku, kaksi harjaa.Takuu: Teräsrakenteille 10 vuotta.
Mitat
: 7,6 x 4,5 m. Syvyys 1,32 m.
Muuta: Useita kokoja pyöreänä tai soikeana. Kaupan päälle erilaisia tarvikkeita noin 600 euron arvosta.
Toimitusaika: Varastosta noudettaessa heti mukaan, muuten muutamia päiviä. 

Uima-altaan rakentamiseen ei yleensä tarvita rakennuslupaa, mutta usein edellytetään toimenpidelupaa. Viisainta on kysyä asiaa suoraan oman kunnan rakennusvalvontaviranomaisilta. Saatat tarvita myös naapureiden suostumuksen.

Uimaan vielä tänä kesänä. Pääset todennäköisesti uimaan omassa altaassa vielä tänä kesänä, sillä monilla uima-allasmyyjillä on erilaisia altaita ja kokoja varastossa. Uima-altaan saa vaikka heti mukaansa, ainakin, jos pääsee ostamaan altaan suoraan toimipisteestä. Toimitusajat vaihtelevat muutamista päivistä noin kuukauteen.

Jos päädyt rakentamaan maahan upotettavan altaan, ole huolellinen pohjatöiden ja perustusten kanssa. Tee kunnon suunnitelmat ja pyydä tarjouksia urakoitsijoilta.

Muista, että syksykin on hyvää uima-altaan rakennusaikaa. Kun teet syksyllä perusrakenteet, uima-altaan ympäristön terasseineen tai patioineen kuntoon, kaikki on valmiina keväällä, kun uintikausi alkaa.

Uima-allas talviunille. Uima-altaan myyjä antaa ohjeet siitä, miten allas valmistellaan talven tuloon. Joihinkin altaisiin voi jättää kaikki vedet sisään, osa altaista tyhjennetään niin, että vettä jätetään altaan pohjalle.

Altaaseen jätettävän veden määrään vaikuttaa muun muassa altaan upotussyvyys. Vesi estää roudan pääsyn altaan alle ja suojelee rakenteita.

Pumppu ja hiekkasuodatin tyhjennetään ja varastoidaan myyjän antamien ohjeiden mukaan. Yleensä ne varastoidaan tilassa, jossa lämpötila ei pääse laskemaan pakkasen puolelle.

Pese allas ja hiekkasuodattimen hiekka valmistajan tai myyjän ohjeiden mukaan. Uima-altaan päälle kannattaa vetää peite aina, kun altaassa ei uida. Se estää veden ja kemikaalien haihtumista ja säästää siten rahaa. Altaan peittäminen ehkäisee myös onnettomuuksia. Peitteitä on erilaisia: esimerkiksi lukollinen katos, rullapeite tai altaan reunoihin kiristettävä peite. Osa peitteistä on tarkoitettu pelkästään talvisuojaksi, osa myös kesäkäyttöön.

Jos uima-allas on rakenteiltaan sellainen, että se soveltuu ympärivuotiseen käyttöön, allasta ei tietenkään tarvitse laittaa talvehtimaan ollenkaan. Altaaseen voi asentaa talvitermostaatin, joka kierrättää vettä putkistoissa ja pitää altaan osittain sulana talviuintia varten. Katos estää lämpöä karkaamasta.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.

Katso esimerkkejä uima-altaista täällä.

Bauka soikea uima-allas
Bauka, soikea allas

Hinta: 7 350 euroa, VL uima-altaat.
Materiaali: Runko ja kullan- tai hopeanvärinen reunakehys alumiinia. Sisus 0,8 mm PVCmuovia.
Varusteet: Uima-allas, puhdistuslaite Bauka TP-20 tai hiekkasuodatin, Krülland-pohjaimuri, portaat, pohjahaavi, klooria ja kloorikori, testipakkaus.
Takuu: Alumiinirunko 10 vuotta, allaspussi 5 vuotta.
Mitat: 4 x 8 m. Syvyys 1,50 m. Useita kokoja: halkaisija 3–8 m, syvyys 120 tai 150 cm.
Muuta: Sisuspussin vakioväri valtamerensininen, muita värejä tilauksesta. Hintaan sisältyy rahti ja asennus asiakkaan tekemälle pohjalle sekä käyttökoulutus.
Toimitusaika: Noin 3–4 viikkoa. 

Mitä altaan käyttö maksaa? Uima-altaan käyttökustannukset riippuvat varusteista. Valaistus ja lämmitys nostavat kustannuksia. Valaistuksen osuus on melko pieni, ainakin jos käytät LED-valoja.

Sähkönkulutus riippuu altaan koon ja lämmitystavan – uima-altaille on esimerkiksi oma ilmalämpöpumppunsa – lisäksi muun muassa siitä, kuinka lämpimänä pidät veden ja kuinka pitkään jatkat uintikautta. Sähköä tarvitaan myös mm. altaan pohjan imurointiin ja veden suodattamiseen.

Allasveden puhtaana pitämisessä tarvittavat kemikaalit maksavat noin 50–200 euroa kesässä. Markkinoilla on myös klooriton puhdistussarja Baquacil veden puhdistamiseen. Aine on samaa, jota käytetään piilolinssien puhdistamiseen, ja sitä lisätään altaaseen kerran viikossa. Käyttökustannukset ovat noin 50 euroa kuukaudessa.

Muista turvallisuus! Uimareita on tietenkin valvottava, aina kun uima-allas on käytössä. Uimaan ei myöskään ole hyvä mennä yksin tai muiden tietämättä.

Pidä huolta siitä, ettei kukaan pääse putoamaan altaaseen vahingossa. Peitä allas aina, kun sitä ei käytetä. Aita ja lukittava portti pitävät ulkopuoliset poissa altaalta. Altaan turvallisuutta voi parantaa elektronisilla hälytyslaitteilla.

Yhteystietoja mm.

Acon Finland Oy Ltd, 044 5522 399 (Etelä-Suomi), 050 569 6293 (Pohjois-Suomi), www.acon.fi
Ala-Peite Oy, (06) 4747 300, www.ala-peite.com, www.allasmarket.fi
Aqua Spa, 0400 317 633, 0400 317 884, www.aquaspa.fi
Oy HillTip Ab, 050 590 7714, 050 365 9415, www.poolspa.fi
Miami Pool, RM-Consulting Ab, 040 5577 581, www.uima-allas.com
TOP-TOY A/S, 046 8515 868, www.top-toy.com
Uimarit, Suomen Uimarituotteet Ab, (09) 2711 005, www.uimari.net
VL uima-altaat, (05) 3635 095, 0400-654996, www.vluimaaltaat.fi
Waterair, Fantasy Garden, 0400 823 821, 040 512 5822, www.fantasygarden.fi, www.waterair.fi 

Lisää uima-altaita seuraavalla sivulla.

Aqua Spa uima-allas
GRE-558P

Hinta: 2 190 euroa, Aqua Spa Oy.
Materiaali: Galvanoitu teräs, PVC.
Varusteet: Allas, tikkaat, hoitovälineet, kemikaalit, suodattimet, putket ym. kokoamisessa, käytössä ja hoidossa tarvittavat välineet.
Mitat: Ø 550 cm, korkeus 132 cm.
Takuu: 2 vuotta.
Muuta: Kokoja 3,5–5,5 m. Värit kivi, valkoinen, ruskea. Allas voidaan myös upottaa.
Toimitusaika: 1–2 viikkoa. 

Ala-Peite, harkoista rakennettu uima-allas