• Tuleentuneet palot tunnistat mustasta, raottuneesta ja kuivakan sitkeästä kuoresta. Tällaiset pavut sopivat paitsi ruoanlaittoon, myös seuraavan vuoden siemeniksi. Keskenkasvuisia papuja voit kuivata ruokia varten.
  • Levitä riivityt pavut ritilän päälle huoneenlämpöön. Kuivuminen vie 1–2 viikkoa.
  • Pakkaa kuivatut pavut paperipussiin ja säilytä ne kuivassa ja viileässä paikassa esimerkiksi jauhokaapissa.
  • Liota ja keitä kuivatut pavut pelkässä vedessä. Suola pidentää kypsymisaikaa.  
  • Hyödynnä haudutuslaatikkoa kuivattujen papujen kypsentämisessä. Kypsät pavut ovat pehmeitä ja musertuvat sormissa.

Idätä tai herätä härkäpavut ennen keittämistä

  • Kuivattujen härkäpapujen idättäminen parantaa niiden sulavuutta ja lyhentää kypsymisaikaa.
  • Kuivatut pavut ovat todella riittoisia. Desilitrallinen turpoaa noin litraksi.
  • Idätyksen asemasta voit myös ”herättää” pavut eli pitää niitä lävikössä pari päivää ja huuhdella niitä vedellä useita kertoja päivässä. Se lyhentää keittoaikaa.

Idätä pavut näin:  

  • Liota kuivattuja papuja yön yli.
  • Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut muutaman kerran raikkaalla vedellä.
  • Valuta vesi pois ja peitä kulho ilmavasti talouspaperilla ja kattilan kannella.
  • Huuhtele pavut aamuin illoin ja pidä peite päällä, niin että pavut säilyvät kosteina.
  • Pavut ovat parhaimmillaan 3–5 päivän kuluttua, jolloin niissä on noin kolmisenttiset idut.
  • Voit käyttää pavut sellaisenaan esimerkiksi keitoissa. Halutessasi voit leikata idut salaattiin.
  • Heitä pois pavut, jotka eivät ole itäneet neljässä päivässä.
  • Pakasta pavut annospakkauksissa. 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.