Onnistuneen perunanviljelyn edellytyksenä on terve siemenperuna. Kotitarveviljelijän varmin tapa terveen siemenperunan saamiseksi on hankkia maatalous- tai puutarhaliikkeistä tarkastettua kauppasiementä, joka on tuotettu valvotuilla siementuotantotiloilla.

Jos halutaan tuottaa talviperunoita, valitaan viljelyyn joku kestävistä myöhäisperunalajikkeista; sen sijaan, jos halutaan jo kesällä syötäviä perunoita, valitaan nopeakasvuinen lajike. Lajikevalinnassa kannattaa huomioida myös perunan käyttötarkoitus, alttius eri taudeille sekä maku- ja säilyvyysominaisuudet.

Varhais- ja kesälajikkeita

Adora

  • kiinteämaltoinen; sopii keitinperunaksi, keittoihin, salaatteihin
  • ei erityisen altis raaka- eikä keittotummumiselle
  • mukulat suuria, kulmikkaan pitkänsoikeita, litteitä
  • mukulan kuori on vaalea ja sileä, malto keskikeltainen
  • ankeroisenkestävä, hyvä viruskestävyys

Amazone

  • yleiskäyttöön sopiva jauhoinen
  • lajikemukulat pienehköjä, tasakokoisia, pitkänomaisia
  • mukulan kuori vaalea ja sileä, malto vaaleankeltainen
  • arka perunarutolle, ankeroisenkestävä

Ostara

  • alhaisen tärkkelyspitoisuuden vuoksi sopii salaatti- ja laatikkoruokiin
  • mukulat suuria, pitkänsoikeita ja litteitä
  • mukulan kuori vaalea ja verkkomainen, malto vaaleankeltainen
  • melko taudinkestävä
  • laadun varmistamiseksi vältetään voimakasta lannoitusta

Rocket

  • aikainen
  • malto muita varhaislajikkeita vaaleampi ja kiinteämpi
  • mukula suurikokoinen, pyöreänsoikea, täyteläinen

Siikli

  • sopii salaatteihin, laatikoihin ja keitinperunaksi
  • nopeakasvuinen, pieninaattinen
  • mukulat pitkulaisia ja sileitä
  • malto keltainen, kiinteä ja hyvänmakuinen
  • altis sekä lehti- että mukularutolle, mutta aikainen korjuu ehkäisee vioituksia

Timo

  • aikaisimpia varhaislajikkeita, hyvä keittolaatu
  • mukulat suuria, pyöreitä tai pitkänpyöreitä
  • voi istuttaa kylmäänkin maahan
  • sopii viljeltäväksi koko maassa
  • kestää melko hyvin perunarupea
  • altis virustaudeille ja ruton kestävyys heikko

Velox

  • kiinteä, soveltuu salaatteihin, laatikoihin ja keitettäväksi
  • mukulat kauniin keltaiset, sileä ja tasakokoiset
  • hyvä ruvenkestävyys

Syys- ja talvilajikkeita

Bintje

  • kiinteämaltoinen; sopii keitinperunaksi, salaatti- ja laatikkoruoriin
  • vanha satoisa
  • mukulat keskikokoisia, pitkänsoikeita, melko sileitä
  • malto vaaleankeltainen
  • märkinä kesinä altis yleisimmille perunan taudeille

Blue Kongo

  • jauhoinen, soveltuu soseeksi, uuniperunaksi ja salaatteihin
  • mukulat lievästi syväsilmäisiä ja pyöreän- tai pitkänsoikeita
  • mukulan kuori on tumman sinivioletti ja malto violetti
  • harvinainen erikoislajike
  • arka perunaruvelle

Hertha

  • lievästi jauhoinen, soveltuu hyvin yleiskäyttöön
  • mukulat keskikokoisia, litteänpyöreitä, hieman kulmikkaita
  • mukulan kuori vaalea ja sileä, malto keskikeltainen
  • vaatii melko vahvan lannoituksen
  • taudinkestävä, satoisa ja viljelyvarma lajike

Matilda

  • hyvä yleisperuna
  • raakana altis tummumiselle, säilytettäessä vihertyy helposti
  • mukula keskikokoinen, muoto pitkänsoikea, täyteläinen
  • kuori on vaalea ja sileä, malto keskikeltainen
  • hyötyy vahvasta lannoituksesta
  • rutonkestävä

Nicola

  • kiinteämaltoinen ruokaperuna, ei rikkoonnu keitettäessä
  • mukula keskikokoinen, pitkänomainen, täyteläinen
  • kuori on vaalea, hieman verkkomainen, malto keskikeltainen
  • paras laatu saadaan melko niukalla lannoituksella
  • hyvä virus- ja ruvenkestävyys, kestävä ankeroista vastaan

Pito

  • jauhoisin ruokaperunamme; parhaimmillaan soseena, uuniperunoina ja leivonnassa
  • maku erinomainen
  • mukulat pienehköjä, soikeita, sileitä ja kauniin keltamaltoisia
  • säilyvä, kohtalaisen taudinkestävä


Puikula

  • ”manteliperuna”, viljellään Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla
  • jauhoinen, helposti hajoava
  • erinomainen maku
  • myöhäinen maatiaislajike
  • mukulat pitkänomaisia, pisaranmuotoisia ja usein pieniä
  • mukulan kuori vaalea, itupäässä violettiin vivahtava, malto voimakkaan keltainen
  • kohtalaisen taudinkestävä, hyvin säilyvä lajike

Rekord

  • yleisperuna
  • mukulat suurikokoisia, vahvakuorisia, pyöreänsoikeita ja hyvänmakuisia
  • suurissa mukuloissa voi esiintyä ytimen mustumista
  • altis vihertymään ja taipumus tummua sekä raakana että keitettynä
  • runsas typpilannoitus heikentää laatua
  • kestävä mukularuttoa vastaan, mutta altis virustaudeille

Rosamunda

  • punakuorinen lajike, etupäässä uuniperuna
  • mukulat suuria, soikeita ja sileitä
  • tärkkelyspitoisuus keskinkertainen, kuitenkin sää- ja viljelyoloista riippuva
  • melko taudinkestävä, viljelyvarma lajike

Sabina

  • yleisperuna
  • mukulat sileitä ja vaaleakuorisia
  • malto vaaleankeltainen ja hyvänmakuinen
  • siemen uusittava riittävän usein; jo kolmannen sukupolven Sabina voi olla virustautien vaivaama ja mukulat tulevat epämuotoisiksi

Satu

  • uusi, melko jauhoinen ruokaperuna
  • mukulat keskikokoisia, pitkänsoikeita
  • mukulan kuori vaalea, sileä ja ohut
  • syövänkestävä ja ankeroisenkestävä, virustautien kestävyys suhteellisen hyvä

Sini

  • kiinteämaltoinen ruokaperuna
  • kestää hyvin tummumista sekä raakana että keitettynä
  • mukulat keskikokoisia, pyöreänsoikeita
  • kuori on keltainen, melko sileä, malto kermanvärinen
  • vaatii lämpimän kasvupaikan, kestää kuivuutta
  • syövän- ja ankeroisenkestävä, virustautien kestävyys suhteellisen hyvä, arka ruvelle

Suvi

  • jauhoinen ruokaperuna
  • mukulat suuria ja pyöreänsoikeita
  • keltamaltoinen ja maukas
  • lähes yhtä jauhoinen lajike kuin Pito, mutta rikkikiehuminen on Pitoa selvästi vähäisempää
  • ruton-, syövän ja ankeroisenkestävä, lehti- ja mukularuton kestävyys hyvä, samoin perunaruven kestävyys

Van Gogh

  • melko myöhäinen, jauhoinen, hyvä yleisperuna
  • mukulat keskikokoisia, pitkänomaisia, napapäähän kapeneva
  • kuori vaalea ja sileä, malto voimakkaan keltainen
  • hyötyy tiheästä istutuksesta
  • melko taudinkestävä, kestävä ankeroista vastaan

Vital

  • aikainen ja suurimukulainen talviperunalajike
  • mukulat suuria, soikeita tai pitkänsoikea ja litteähköjä
  • kuori vaalea ja ohut, malto voimakkaan keltainen
  • hyvä virustautien ja perunaruton kestävyys, lisäksi ankeroisenkestävä

Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Biolan Oy:n asiantuntijoiden kanssa.

Lisätietoja:
www.biolan.fi >
Biolan tuotetuki >