Näin pelastat huonekasvit

Keskitalven hämäryys koettelee huonekasveja, mutta kasvivalaisimien hankkimistakin tärkeämpää on nyt vain panostaa hallittuun hoitamattomuuteen. Useimmat kasvit selviävät talvesta, kunhan saavat olla riittävän rauhassa ja levätä. Kun valoa on vähän, ei myöskään kosteutta, lämpöä ja ravinteita tarvita entiseen tapaan. Huoneen lämpöä lasketaan, jos mahdollista. Ruukut siirretään lähemmäksi etelänpuolen ikkunoita, mutta kuitenkin suojaan vedolta. Tummanvihreälehtiset kasvit selviytyvät hämärästä valkokirjavia paremmin, ja  tuonenkielon tai peikonlehden voi antaa olla. Lannoitus lopetetaan ja kastelua vähennetään. Liika märkyys on tuhoisaa, ja vielä pahempi on, jos alusta hohkaa kylmyyttä.

Sumuttaminen puhtaalla vedellä hivelee kasveja ja estää lehdenkärkien kuivumista. Todellinen hyväntekijä lisää sumupulloon merileväuutetta, joka selvästi parantaa kasvien vointia. Kostea ilma pitää parhaiten punkit kurissa. Välillä on joka tapauksessa syytä tarttua luuppiin ja tutkia lehtiä ja lehtihankoja tuholaisten varalta. Kuolleet kasvinosat ja kaikki turha roska on hyvä siivota pois ruukuista, sillä ne lisäävät kasvintuhoojien riskiä.


Hiljaista hengittelyä varastoissa

Talvivarastoihin korjatut juurikkaat ja vihannekset ovat eläviä kasvinosia, jotka hengittävät, kasvattavat juurta ja naattiakin varastossa, jos vain olot sallivat. Kun varaston lämpö pysyy lähellä nollaa, syvä lepo jatkuu varmimmin pitkälle kevääseen. Satoa on nyt syytä pitää silmällä maakellarissa ja varastoissa, joiden viilenemistä lämmin syksy on hidastanut. Poimi pilaantuneet pois ja ota pikkuvikaiset ensin käyttöön. Nahistuminenkin on huono merkki, ja muovikalvo paljaiden porkkanoiden ja palsternakkojen päälle on hyvä ensiapu.

Juurikkaille riittäisi kellarissa jopa plus nollan lämpö, mutta peruna tarvitsee +4 astetta. Liian kylmässä peruna makeutuu tärkkelyksen muuttuessa sokeriksi. Makeat perunat eivät kuitenkaan ole pilalla, vaan maku palaa ennalleen muutamassa päivässä, kun perunapussia säilytetään huoneenlämmössä. Voi olla viisautta hankkia maakellariin huokea pikku lämmitin, kuten Opal Pakkasvahti 200 W. Sellaisen saa jopa parilla kympillä.

Muutkin varastokasvikset on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Sipuli sietää jopa pikkupakkasta varastossa, mutta käteisvaraa voi hyvin säilyttää keittiössä esimerkiksi isossa lasitölkissä. Purjotkin säilyvät kevättalveen hyvässä kellarissa, mutta vähitellen uloimmat lehdet alkavat kellastua ja pilaantua, joten yhä enemmän on kuorittava saadakseen tervettä vartta esille. Purjo-perunakeittoa kannattaa nyt keitellä ahkerasti, ja jos lopun sadon säilyminen alkaa näyttää uhatulta, purjot voi pelastaa pilkkomalla ne pakkaseen tai kuivuriin.

Jouluistutukset omin käsin

Jouluistutusten tekeminen on hupia, kunhan sitä ei lykkää aatonaaton kiireitten keskelle. Puuhaan voi ryhtyä jo alkukuusta, kun puutarhakauppojen pikku tulilatvat ja ruukkukukat sekä sipulikukat ovat vielä aivan nuppuisia. Kaiva siis esiin ja kunnostele säästetyt kukkapesät, kopat ja korit. Varmista, että muovivuoraukset ovat ehjät. Istuta kukat turpeeseen tai kukkamultaan ja anna niiden odotella joulua viileässä paikassa. Etsi mieleisesi somisteet ajan kanssa pihapiiristä tai mökkireissulta. Kerää sammalta kiven päältä, varpuja, kuivaa heinää, käpyjä, kuivia kukkalatvoja, siemenkotia, marjaoksia. Viimeistelyn voit tehdä kun joulu on jo ovella ja tiedät, kenelle kukkalahja on lähdössä.

Joulun jälkeisiin sipulikukkien paikkauksiin kannattaa myös varautua ostamalla tyhjäksi oviaan sulkevan kukkakaupan ylijäämät. Ne säilyvät raikkaina viileässä.


Idea

Jouluksi on hyvä siivota ikivanhat kuivakukat pois nurkista pölyä keräämästä. Jos kuitenkin rakkaat onnitteluruusut yhä miellyttävät, voit helposti uudistaa ne vahaamalla. Sulata kynttilänpätkiä vesihauteessa kattilassa tai korkeassa, kapeassa säilyketölkissä. Kasta kuivakukat yksitellen kuumaan vahaan ja anna jäähtyä. Varret ja lehdet voit penslata erikseen. Vahatutuista ruusuista saat tyylikkäitä kimppuja maljakkoon ja ne sopivat hienosti myös joulukukkaistutuksien koristeeksi.