Nurmikon perustaminen: Hyvää multaa kuormakaupalla
Jotta nurmikko kasvaisi ja menestyisi, on kasvualustan oltava oikeanlainen.
Teksti Sinikka Neuvonen
 
Kuorittu peltomulta sisältää usein hankalia juuririkkaruohoja, ja myös mullan laatu vaihtelee kovasti. Liika savisuus on eteläisen Suomen maaperässä tavallista. Jos kokkareinen savi on jyrsitty kuohkeaksi, mullan todellinen luonne paljastuu vasta myöhemmin. Peltomulta vaatii yleensä kunnon parantamista, ja sen voi tehdä kerroksittain maassa tai kaivinkoneella kasassa sekoittaen.
 
Valmiit kasvualustaseokset ovat mullanvalmistajien tuotteita. Ne on sekoitettu kivennäismaasta (hiekka, hieta), saviaineksesta sekä eloperäisistä aineksista (turve, komposti). Ne valmistetaan sekoittamalla ja seulomalla, ja samalla ne lannoitetaan ja kalkitaan. Valmiit seokset ovat yleensä laadukkaita ja luotettavia.
 
Mitä multa maksaa?
Rahaa kannattaa säästää jossain muussa kuin kasvualustan laadussa. Laske mullan tarve tarkkaan – kuutiosta saa 4-5 neliömetriä valmista 20 sentin kasvualustaa.
 
Esimerkiksi valmista kasvualustaseosta toimittavan Kekkilän hinnastossa pääkaupunkiseudulla 38 kuution kuorma perille toimitettuna maksaa 760 euroa. Siitä saa noin 190 neliömetriä nurmikkoa. Pienet kuormat ovat suhteessa kalliimpia.
 
Peltomultaa saa monin paikoin alle 10 eurolla kuution. Kuljetuskustannukset riippuvat matkasta ja auton koosta, ja niiden osuus koko multakaupasta voi olla huomattava. Peltomulta vaatii yleensä myös maanparannusaineita, kuten hiekkaa.
 
Vaadi tuoteseloste maa-aineksesta
Lannoitelaki täydennyksineen määrittelee kasvualustojen laatuseikat tarkoin ja edellyttää, että multakauppiaat ovat rekisteröityneitä. Myyjän täytyy esittää asiakkaalle tuoteseloste, josta ilmenevät maa-aineksen ominaisuudet, käyttötarkoitus ja mahdolliset käyttörajoitukset. Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen (KTTK) valvoman kaupan ulkopuolelle jäävät vain mullat, joihin ei ole lisätty ravinteita eikä maanparannusaineita. Kannattaa siis varmistua mullan hyvästä laadusta, ennen kuin se kipataan pihalle.