Puiden ja pensaiden kevätleikkaus

Piha

Puiden ja pensaiden leikkaamisen perusidea on pitää kasvusto terveenä, kukkivana, kauniina ja satoa tuottavana. Joskus riittää pelkkä harvennus ja siistiminen, toisinaan alasleikkaus on paras vaihtoehto.

Ensin se tärkein kysymys: leikatako vai ei? Usein kasvia ei tarvitse leikata paljon, siistiä vain, mutta joskus rajumpi leikkaus on paras vaihtoehto. Itse suosin sitä, että poistan joka vuosi kuolleet ja huonot oksat tai kasvuston ja sitten vasta katson, tarvitseeko leikata ollenkaan. Tällaisella vuosittaisella hoitoleikkauksella puut ja pensaat pysyvät hyväkuntoisina ja terveinä sekä näyttävät hyville. Jos päätyy leikkaukseen, sitä varten on hyvä selvittää, millaista leikkausta kasvi sietää ja mikä on sille hyväksi – ja vasta sitten otetaan sakset tai saha käteen.

Harvennus vai alasleikkaus?

Harvennusleikkauksella tarkoitetaan sitä, että ensin poistetaan heikot ja vaihettuneet versot ja sitten katsotaan, onko tarvetta harventaa. Alasleikkauksen huono puoli on se, että yleensä sen vuoden kukinta menetetään, mutta joskus alasleikkaus on välttämätön tehtävä.

Pensaita, joita kannattaa harvennusleikata:

  • herukat
  • kuusamat
  • aroniat
  • jasmikkeet
  • syreenit
  • kultasateet
  • tuhkapensaat
  • pensashanhikit
  • tuomipihlajat
  • kanukat
  • hortensiat

Pensaita, joita voi tarvittaessa leikata alas:

  • pensasangervot
  • hernepensaat
  • tuoksuvatukat
  • taikinamarjat
  • pihlaja-angervot
  • vuohenkuusamat

Terävät ja kunnolliset leikkausvälineet ovat tarpeellisia hyvän leikkuujäljen takia, mutta myös leikkaaminen on paljon kivempaa ja helpompaa, kun ei tarvitse hampaat irvessä tuskailla. Itselläni on mukana aina tämä kätevä teroitin, jolla saan pyyhkäistyä tarpeen mukaan terät kuntoon eikä tarvitse lähteä erikseen teroittamaan. Puhumattakaan siitä, että hermoja kiristäisi turhaan tylsillä vehkeillä.

Kun leikataan ns. ”maanpinnasta”, se tarkoittaa, että leikataan mahdollisimman läheltä maanpintaa. Syy on enemmän kasvia ajatteleva kuin esteettinen. Nuo jäljelle jääneet tyngät kun ovat niitä, joihin helpommin iskevät taudit ja tuholaiset.

Lehtipensasaitoja leikataan kasvun mukaan. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että ensimmäisenä vuonna leikataan n. 20–30 cm korkealta, toisena vuonna 30–40 cm korkealta. Sitten kun aita alkaa olla metrinen, joka vuosi leikataan pois niin, että uutta kasvustoa jäisi jäljelle 5–10 cm. Näin tehden toki aita kasvaa täyteen mittaansa hitaammin, mutta lopputuloksena on kaunis, kokonaan vihreä aita, eikä alhaalta harva ja ylhäältä vihertävä aita.

Koska leikataan?

Pääsääntöisesti on hyvä leikata puut näin keväällä ennen kuin kasvukausi käynnistyy. Leikkaushaavat paranevat ja uutta kasvustoa tulee luontaisesti. Pensailla ja miksei perennoillakin hyvä nyrkkisääntö on, että ne leikataan (ja jaetaan) eri aikaan kuin ne kukkivat: keväällä kukkivat leikataan syksyllä ja syksyllä kukkivat keväällä.

Keväällä ei kuitenkaan leikata mahlaavuotavia kasveja eli koivut, vaahterat, luumut, kirsikat, kriikunat, tyrnit, sorvarinpensaat ja hevoskastanjat jätetään rauhaan. Niistä siivotaan vain kuolleet ja vaurioituneet oksat pois. Näiden hoitoleikkaukset tehdään sitten vasta syksyllä.

Kuusiaitaa voi leikata keväällä ja toisen kerran myös kesällä. Kesällä uudesta kasvustosta voi napsia helposti puolet pois. Näin kasvusto pysyy tiiviinä ja hyvännäköisenä. Itse suosin hiukan kartionmuotoista leikkausta, sillä silloin ei talvella lumi pääse tekemään tuhojaan niin helposti kuin perinteiseen kantikkaan muotoon leikatessa.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti ja kuva: Juha Toikka, KodinKukat Oy


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

havukasvien leikkaus hedelmäpuiden leikkaus kevätleikkaus koristepensas marjapensas omenapuun leikkaus pensasaidat pensasaita pensasleikkuri puiden leikkaus ruusun leikkaus

Ei liitettyjä avainsanoja.