Aurinko lämmittää ihanasti, mutta välillä tekee mieli päästä varjoon. Markkinoilla on monenlaisia ratkaisuja, jotka tarjoavat kesäistä puutarhaelämää viettävälle vilvoittavaa suojaa.
ANNE-MARJUT RAUHALA
KUVAT VALMISTAJIEN JA MAAHANTUOJIEN
Huom! Hinnat ja tuotetiedot vuoden 2008 tasolla!  
Uutta kangassukupolvea. Pari vuotta markkinoilla ollut vetoluja ja valonkestävä Sunsilk SNC -markiisikangas haastaa perinteisen akryylikankaan. Nanokäsittely estää lian ja pintaroskien tarttumisen, ja jo kevyt kesäsade puhdistaa markiisin. Kuvassa FT-Tamarin mallit Sunsilk 4671 ja Sunsilk 4804.

Markiisi on yleisin tapa suojautua auringon paahteelta. Terassimarkiisi suojaa joko osan terassista tai koko sen alan. Valikoimissa on markiiseja, joiden leveys on jopa seitsemän metriä. Ulottuma eli ”lipan” pituus voi myös olla useamman metrin. Näin markiisilla saa katettua kymmenien neliöiden kokoisen avoterassin.

Värivalinnat täydentävät rakennuksen ilmettä ja säätelevät tunnelmaa markiisin alla: esimerkiksi raidoitus koetaan tasapainottavana, kirkkaat värit vitaalisina.
Terassimarkiisin runko-osan varret ovat nivellettyjä. Voimakkaat nivelet pitävän kankaan kireällä tuulisellakin säällä ja estävät vesipussien muodostumisen. Nivelvarsissa voi myös olla kaasujousitus.
Terassimarkiisit on suunniteltu siten, että niiden alla pystyy liikkumaan vapaasti. Siksi asennuksessa erityisen tärkeää on oikea asennuskorkeus ja nivelvarsien sopiva kaltevuuskulma.
Ikkunamarkiisi suojaa sisätiloja auringolta ja ehkäisee tekstiilien sekä seinä- ja lattiapintojen haalistumisen. Markiisi myös säätelee tehokkaasti sisätilojen lämpöä ja vähentää koneellisen ilmanjäähdytyksen tarvetta, ja säästää näin energiaa. Ikkunamarkiisit ovat niin sanottuja sivuvarsimarkiiseja, joiden laskeutumiskulma on 0–160 astetta.
Valmistus mittojen mukaan. Markiisit valmistetaan aina mittatilaustyönä, ja ne kiinnitetään rakennuksen kantaviin osiin. Varminta on antaa myös markiisin mittaus ammattilaisen tehtäväksi. Valmistajat myöntävät markiisien runko-osille tavallisesti muutaman vuoden takuun. Markiisien hinnat eivät yleensä sisällä asennusta.
Lasiterassi voidaan varustaa yhdellä tai kahdella kiskoilla liikkuvalla auringonsuojasäleiköllä, joka on myös tyylikäs sisustuselementti. Puusäleikkö on Lumon-lasiterassien lisävaruste.
Säleikön takana. Hyvin suunniteltu lasiterassi toimii auringonsuojana ja antaa suojaisaa oleskelutilaa. Lasiterassi voidaan varustaa yhdellä tai kahdella kiskoilla liikkuvalla auringonsuoja- säleiköllä, joka on myös tyylikäs sisustuselementti. Puusäleikkö on Lumon-lasiterassien lisävaruste.
 Apollo-Novoline -julkisivukaihdin pysäyttää lämpösäteilyn, mutta rei´itetty kangas ei estä näkymää sisältä ulos.
Läpinäkyvää suojaa. Apollo-Novoline -julkisivukaihdin pysäyttää lämpösäteilyn, mutta rei´itetty kangas ei estä näkymää sisältä ulos. Kaihdinta säädetään sisätiloista kaukosäätimellä. 1 500 mm leveän, 2 000 mm korkean kaihtimen hinta on noin 990 euroa.
Kampi vai automatiikka? Perinteisten kampi- ja nauhakäytön ohella markiisit voi saada motorisoituna ja automatisoituna. Yksinkertaisimmillaan motorisoitua markiisia ohjataan sisään ja ulos yksikanavaisella seinäpainikkeella. Useammalla kanavalla ohjataan muun muassa markiisin aurinko- ja tuuliautomatiikkaa. Automatiikan avulla markiisit voidaan säätää kiertymään sisään, jos alkaa sataa tai tuulla voimakkaasti, tai ajastaa markiiseihin liitettyjä toimintoja. Pisimmälle vietynä automatiikalla ohjataan markiisiin asennettuja valoja tai terassilla olevaa lämmitintä.
Markiisi voi olla kotelolla suojattu niin sanottu kasettimarkiisi. Täyskasettimarkiisissa nivelvarret ja kangas ovat suojassa kasetin sisällä, ja kun markiisi avataan, vain ne tulevat esille. Kasetin yläreunan harjalista puhdistaa kankaan sen rullautuessa sisään.
Ikkunoiden ApolloKasettimarkiisit ja terassien Apollo SwinglineCassette -terassimarkiisit toimivat automaattisesti sään mukaan.
Koko talo suojassa. Ikkunoiden ApolloKasettimarkiisit ja terassien Apollo SwinglineCassette -terassimarkiisit toimivat automaattisesti sään mukaan. Niitä voi myös ohjata kaukosäätimellä. 1 800 x 600 millin ikkunamarkiisi käsikäyttöisenä alkaen 390 euroa, motorisoituna noin 790 euroa. 4 000 x 2 500 millin täyskasettiterassimarkiisi käsikäyttöisenä noin 1 520 euroa, motorisoituna kaukosäädinkäyttöisenä noin 2 190 euroa.
Elementtirakenteisen Pavillon Bahamas -kesämajan monipuoliset varustelumahdollisuudet tarjoavat monta mahdollisuutta ruokailusta yöpymiseen
Paviljongissa viihdytään. Kesämaja, huvimaja, paviljonki – kuinka vain. Elementtirakenteisen Pavillon Bahamas -kesämajan monipuoliset varustelumahdollisuudet tarjoavat monta mahdollisuutta ruokailusta yöpymiseen. Majan voi hankkia joko ilman lattiaa tai vanerisella peruslattialla varustettuna, ekstraa tuo laminaatti- tai mäntylautalattia. Majaa valmistetaan 6,5 – 60 m2:n kokoisena, ja yli kymmenneliöisiä majoja voi myös yhdistää keskenään. Kahdenkertainen verhoilu ja kevyt lämpöeriste. Hinta alkaen 3 560 euroa. Lisävarusteina muun muassa hyttysverhot ja turvanormitettu takka savupiippuineen.
Varustelu vaikuttaa hintaan. Ikkuna- ja terassimarkiisien hintaan vaikuttavat muun muassa nivelvarsien riiputuskestävyys ja työntövoima, kaltevuudensäätö ja laskeutumiskulma, ulottuma, mahdollisen kasettikotelon ominaisuudet, osien materiaali, testaukset ja standardisointi, kangaslaatu ja sen pintakäsittely, viimeistely sekä käyttömekanismi ja automatiikka.
Markiisien reunaan voi yleensä valita suoran, piparireunaisen tai aaltoilevan koristelistan ilmettä tuomaan.
Markiisikangas puhdistuu runsaalla vedellä ja miedolla saippualla; puutarhaletku ja pehmeä harja ovat hyviä apulaisia. Monissa kankaissa on likaa hylkivä käsittely, jolloin jo sadevesi puhdistaa markiisin. Sisään rullattu, kastunut kangas kannattaa mahdollisimman pian avata kuivumaan. Talveksi markiisia ei tarvitse irrottaa kannattimista, mutta sisään rullattaessa kankaan pitää olla kuiva.
Kolmen hengen Varax De Luxe -pihakeinu
Perinteikästä puuta. Ruskeaksi petsattu mänty on kolmen hengen Varax De Luxe -pihakeinun istuinosan materiaali. Runko on sinkittyä ja ruskeaksi pulverimaalattua teräsputkea. Leveys 196 cm, korkeus 160 cm, syvyys 120 cm. Lisävarusteena pehmusteet. Hinta noin 335 euroa.
Ulkoikkunat suojaan. Ikkunoiden ulkopuolelle asennettava julkisivukaihdin tai kierrekaihdin suojaa sisätiloja auringon lämpösäteilyltä, mutta ei estä näkymää sisältä ulos: kangas voi olla rei´itetty tai muuten läpinäkyvä. Kaihtimet valmistetaan mittatilaustyönä asiakkaan valitsemasta kankaasta. Mekanismivaihtoehtoja on nauha- ja kampikäytöstä yleisimpiin motorisoituihin automatiikoihin. 2–3 ikkunan kaihtimet voidaan kytkeä toimimaan samalla moottorilla. Ikkunoiden lisäksi kaihtimet sopivat esimerkiksi lasitetuille patioille ja erkkereihin.
Paviljonkiin tai varjon alle. Erilaiset paviljongit ja telttakatokset tuovat kesäpihalle huonemaista suojaa. Elementtirakenteisia kesäpaviljonkeja on markkinoilla sekä kevyinä että ohuella lämpöeristeellä varustettuina malleina. Ilme rakentuu ikkunoilla: valoisassa kesämajassa on paljon ikkunoita ja auringonvaloa. Paviljongista voi myös varustaa perheelle viihtyisän kesäkeittiön.
Siesta-ikkunamarkiisi estää auringonsäteiden pääsyn ikkunan läpi sisätiloihin. UK-Sunsystems
Vaaleaa harmoniaa. Nauhakäyttöinen, 120 x 70 sentin kokoinen UK Sunsystemsin Siesta-ikkunamarkiisi estää auringonsäteiden pääsyn ikkunan läpi sisätiloihin. Hinta 300 euroa.
Sole-terassimarkiisi, Kaihdinkulma
Isolle terassille sopii Kaihdinkulman Sole-nivelvarsimarkiisi. Leveys max 7 metriä, ulottuma 4 metriä. Vahvat, ketjukäyttöiset nivelvarret pitävät kankaan kireänä kaikilla keleillä. Kangas kuituvärjättyä, vettä hylkivää ja homehtumista estävää akryylia. Koko 400 x 250 senttiä veivikäyttöisenä, hinta 925 euroa, CSMradiomoottorilla ja kaukosäädöllä 1 360 euroa. Automatiikka noin 280 euroa.
Lasitettu terassi on jo valmis tuulensuoja, joka muuttuu ”auringonkestäväksi” esimerkiksi kiskoja pitkin liukuvilla puuritilöillä. Kotipihalle tai -terassille pystytettävä telttakatos on toimiva vaihtoehto, jos haluaa helposti siirrettävän, keveän suojan. Sivuseinällä saa lisäsuojaa.
Pihakeinun katoksen alla voi vaipua lempeään päiväuneen. Keinuja on valikoimissa kevytrunkoisista, pehmustetuista yhdenistuttavista perinteisempiin ja järeämpiin puukeinuihin.
Tuulahduksen etelän lomarannikoiden tunnelmaa tuo terassille asennettava, halkaisijaltaan useamman metrin kokoinen suurvarjo. Suunnikkaan muotoinen varjo tuo vielä enemmän suojaa. Kääntyvän ja taittuvan suurvarjon suojassa on hellepäivänä mukava lueskella tai vaikka kerätä ystävät varjon alle kahvittelemaan, sadepäivänä varjo suojaa terassia sateelta. Säätä kestäviä kangasvaihtoehtoja alumiinirunkoisiin varjoihin on markkinoilla kymmenittäin.
Suorat linkit osoitteessa www.suomela.fi/aurinkosuojat308.