Teksti Clas von Bell ja Martti Tala
Kuvat valmistajien
Huom! Hinnat vuoden 2003 tasolla.
Terassimarkiisi, Suomen Visor
Terassimarkiisin alla on hyvä vilvoitella kuumana hellepäivänä. Suomen Visorin valmistama markiisi maksaa käsikäyttöisenä noin 900 euroa.

Suomessa on totuttu suojaamaan huoneet auringonpaahteelta sisäpuolisilla suojilla, kuten sälekaihtimilla. Ikkunan ulkopuoliset markiisit ovat vielä yksityisasunnoissa harvinaisia, mutta nyt ne ovat alkaneet kiinnostaa myös suomalaisia. Esimerkiksi Ruotsissa markiisien käyttö alkoi yleistyä 90-luvulla.

Ikkunamarkiisi estää auringonvaloa pääsemästä suoraan sisälle. Se on hiukan ikkunaa leveämpi kangaskatos, joka laskeutuu melko jyrkässä kulmassa ikkunan eteen. Markiisia tukevat seinään kiinnitetyt varret, jotka myös pingottavat kankaan. Avattuna ikkunamarkiisin etureuna on yleensä alle metrin päässä seinästä.
Terassimarkiisi suojaa terassia tai vastaavaa oleskelutilaa sekä auringolta että sateelta. Se ulottuu kauemmas ja laskeutuu loivemmin kuin ikkunamarkiisi. Tukirakenteen muodostavat nivelvarret, jotka ovat kiinni seinässä samassa paikassa kuin kangaskin. Terassimarkiisin pitää laskeutua metrin matkalla vähintään 20 senttiä, jotta sadevesi valuu kunnollisesti pois. Joidenkin terassimarkiisien kallistuskulmaa voi säätää, jolloin malli sopii myös ikkunaan.
Kolmas markiisityyppi on kupumainen, laskostettava korimarkiisi. Vaikka korimarkiisia käytetään yleisimmin liikehuoneistoissa, se sopii myös omakotitaloon.
Säädä markiisia käsin tai sähköllä
Markiisi pidetään auki tarpeen mukaan ja kelataan taas sisään, kun sitä ei tarvita. Kankaan avaamista helpottaa painovoiman lisäksi jousi tai kaasujousi. Jousi myös pitää kankaan kireällä. Joidenkin mallien avautumista säädetään lukitsemalla varret tiettyihin kulmiin. Tarjolla on myös malleja, jotka ilmoittavat lukituskohdan äänimerkillä, jolloin vierekkäiset markiisit on helppo säätää samaan asentoon.
Perinteinen käsikäyttöinen ikkunamarkiisi kelataan kiinni sisäpuolelta nauhalla tai ulkopuolelta veivillä, terassimarkiisi ulkopuolelta veivillä. Molemmissa tyypeissä on kuitenkin yleistymässä sähkömoottori, jota ohjataan painonapilla tai langattomalla kaukosäätimellä. Moottori on yleensä markiisirullan sisällä. Moottoriin voidaan myös kytkeä automatiikka, joka kelaa markiisin sisään ja ulos säätilan mukaan: ulos auringonpaisteessa, sisään hämärässä tai tuulen yltyessä. Moottoroidun markiisin lähellä pitää olla ammattilaisen asentama ulkopistorasia.
Markiisin avulla saadaan terassille miellyttävän suojaisa ruokailutila
Markiisin avulla saadaan terassille miellyttävän suojaisa ruokailutila. Markiisin koko on 400 x 250 cm ja hinta noin 920 euroa. Apollo Kaihdin- ja Markiisitehdas.

Markiisin kiinnityksessä tarvitaan monesti asiantuntijaa tai ainakin asiantuntijan neuvoja

Vaatii ammattitaitoa arvioida, mitkä ovat seinälle ja markiisille sopivat tapauskohtaiset kiinnityskohdat ja -tavat. Etenkin suurten terassimarkiisien kiinnitys on suunniteltava huolellisesti. Kun 5 x 4 metrin markiisiin osuu kova tuulenpuuska, kiinnityspisteisiin kohdistuu kova vääntövoima. Terassimarkiisi voidaan myös tukea varsilla maahan.
Tarkista lisäksi ennen asennusta, ettei markiisi estä ovien ja ikkunoiden avaamista. Ota pitkätkin asukkaat ja vieraat huomioon, ettei kukaan kolhi päätään.
Yleensä markiiseille ei tarvita lupaa rakennusvalvontaviranomaisilta. Kaavoitetuilla alueilla ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa ympäristöissä kannattaa kuitenkin aloittaa suunnittelu ottamalla yhteys oman kunnan rakennusvalvontaan.
Terassimarkiisi saattaa olla helpompi ja edullisempi tapa saada ulkokatos kuin rakennusluvan vaativa kiinteä rakennelma. Säädettävänä se myös mukautuu eri tarpeisiin paremmin kuin kiinteä katos.
Suunnittele ja vertaile ennen ostopäätöstä
Kun markiisikuume iskee, pohdi ensimmäiseksi, tarvitsetko vain auringonsuojan vaiko myös katoksen. Näkösuojaksi sopivat paremmin verhot tai kaihtimet. Kun tiedät tarpeesi ja toiveesi, etsi luotettava asiantuntijaliike, jossa on esillä kangasvaihtoehtoja ja eri markiisiratkaisuja.
Pyydä tarjouksia useilta toimittajilta. Vertailu ei välttämättä ole helppoa, koska laatuerot saattavat selvitä vasta vuosien päästä, mutta jos sekä myyjä että valmistaja uskaltavat antaa tuotteilleen pitkän takuun, laatuun voi yleensä luottaa. Kiinnitä huomiota myös takuuehtoihin, kuten siihen, antaako myyjä takuun myös asennukselle. Sovi kaikki tuotteisiin ja tilaukseen liittyvät asiat kirjallisesti.
Jos haluat markiisin jo tämän kesän helteille, pidä kiirettä, sillä toimitusaika voi valmistajasta riippuen olla pitkäkin. Myyjä tulee ennen tilausta kotiin tekemään mittauksia sekä arvioimaan asennuspaikan ja kiinnityskohdat.
Markiisi jäähdyttää tehokkaasti
Markiisi suojaa auringolta eri tavalla kuin ikkunaverho tai sälekaihdin. Verhoa tai sälekaihdinta käytettäessä aurinko pääsee kuumentamaan ainakin uloimman ikkunalasin, kun ikkunamarkiisia käytettäessä lasikin jää varjoon. Siksi markiisi pitää asunnon viileämpänä kuin verho tai kaihdin. Varjon jäähdyttävän vaikutuksen huomaa konkreettisesti, kun vertaa kädellä lämpötilaa varjossa ja suorassa auringonpaisteessa. Paahteisena kesäpäivänä mustat ikkunanpuitteet ja räystäspellit saattavat kuumentua auringossa polttaviksi, mutta tuntuvat varjossa jopa viileiltä.
Markiisilla on verhoihin ja kaihtimiin verrattuna toinenkin etu: se ei peitä näköalaa. Silti se suojaa tehokkaasti kasvit, tapetit, tekstiilit ja huonekalut.
Ikkunamarkiisien värit on valittu rakennuksen mukaan
Erkkerin ikkunamarkiisien värit on valittu rakennuksen mukaan. Leveämpi markiisi (200 x 80 cm) maksaa noin 410 euroa, pienempi (100 x 80 cm) noin 290 euroa. Valmistaja Apollo Kaihdin- ja markiisitehdas.

Valitse hyvä kangas ja muista huolto!

– Markiisikankaassa ei kannata pihdata. Kun markiisi on kokonaan ulkona, pitäisi rullassa olla vielä yksi kerros putken ympärillä.
– Hyvä kangas kestää 10-15 vuotta, ja hoito pidentää ikää. Mekaniikka kestää usein kangasta pidempään, joten kankaan voi myös uusia.
– Kangas on läpivärjättyä keinokuitulankaa. Läpivärjätty kangas voi olla vain yksivärinen tai raidallinen, mutta sen värit eivät haalistu. Jos kankaassa on kuvioita, ne on painettu kankaaseen, jolloin kangas haalistuu helpommin.
– Vaikka akryylimarkiisi on likaa hylkivä, se pitää ajoittain pestä. Eniten likaantuu etureunassa liehuva kappa, jonka voi joissakin malleissa irrottaa pesuun.
-Pese markiisikangas esimerkiksi mäntysuopaliuoksella kevyesti harjaten.
Suojaa markiisi talveksi
Paras ratkaisu on niin sanottu kasettirakenne, jolloin koko markiisi kelataan umpikasettiin. Yksinkertaisempi ratkaisu on markiisirullaa suojaava pieni katos, mutta silloin likaantuu kuitenkin kelan uloin kerros. Kaikkea vastaan ei kuitenkaan voi suojautua. Esimerkiksi pihka voi sotkea markiisin.
Mitä markiisit maksavat?
(2/2003) Yksittäisen markiisin saa muutamalla sadalla eurolla, mutta jos talon kaikki ikkunat halutaan varustaa markiisein, lasku kasvaa helposti tuhansiin euroihin. Hinta pitää kuitenkin suhteuttaa pitkään käyttöikään: kun esimerkiksi tuhannen euron markiisin hinnan jakaa kymmenelle vuodelle, ei satasen vuosikustannus enää tunnu pahalta. Terassimarkiisit ovat kalliimpia kuin ikkunamarkiisit, mutta yhteen taloon riittää yleensä yksi terassimarkiisi.
Esimerkiksi noin 4 metriä leveä ja 2-3 metriä syvä markiisi maksaa käsikäyttöisenä noin tuhat euroa. Moottori nostaa hintaa 300-500 euroa. Kaukosäätimellä toimiva tuuli- ja aurinko-automatiikka maksaa 300-600 euroa.
Yhteystietoja
Paikallisten markiisikauppiaiden yhteystietoja löytyy mm. puhelinluetteloiden keltaisilta sivuilta. Osa myyjistä kuuluu Aurinkosuojalaitteiden valmistajat- yhdistykseen, josta voi tiedustella oman paikkakunnan jäsenliikkeitä. Yhdistyksen puhelinnumero on (02) 276 9300 ja internet-osoite http://www.aslv.fi/info.phtml.

– Apollo Kaihdin ja Markiisitehdas, (017) 821 2811, www.apollokaihdin.fi
– Suomen Visor, (08) 8400 200, www.visor.fi
– FP-Tamar, 010 633 9200, www.fp-tamar.fi
– Ultra Provec, (02) 733 8800, www.ultraprovec.fi