Perheen koon kasvaminen pisti vauhtia eteisen remonttiin. Vanhat mäntysälekaapit kannettiin ulos ja tilalle vaihdettiin peilein varustetut liukuovet. Eteisen ilme muuttui vielä valoisammaksi, kun seinät ja katto maalattiin valkoisiksi.
TEKSTI ANNE KYTÖLÄ
KUVA MIKKO LEHTIMÄKI
Eteinen ennen remonttia
Eteinen ennen remonttia.

Kun Minttu ja Marko ostivat viitisen vuotta sitten oman asunnon, he päättivät ryhtyä remontoimaan eteistä heti sopivan hetken tullen.

1980-luvulla rakennettu talo tuntui muuten omalta, mutta eteinen näytti nuorestaparista tunkkaiselta ja vanhanaikaiselta. Eteisen teki synkän oloiseksi runsas puun käyttö: yläkertaan nousevat portaat ovat mäntypuuta, kaappien ovissa oli mäntypuusäleikköä ja kaikki eteiseen näkyvät ovet ovat puunvärisiä.
Kaikkein rumin elementti eteisessä oli tummanruskea kaappi, jonka sisälle kätkeytyy kaukolämmöllä lämpenevän asunnon ilmanvaihdin. Koska kaappi on kodin lämmönjakokeskus, remontti piti suunnitella kaapin ehdoilla. ”Kaapin on oltava siinä missä se on, mutta halusimme sen kuitenkin katseilta piiloon”, Minttu kertoo. Remonttisuunnitelmat saivat lopulta vauhtia ja hahmottuivat käytännön toteutuksen asteelle, kun perhe kasvoi, ja nyt kolmivuotias Arttu saapui edelliskesänä Thaimaasta Suomeen. Eteisestä piti yhtäkkiä löytyä tilaa kura- ja toppahaalareille, villahousuille, pipoille ja lapasille aivan toisella tavalla kuin aikaisemmin.
Valmis eteinen
Eteisessä on reilusti tilaa pukea talvihaalareita päälle, ja Arttu tietää, mistä omat ulkovaatteet löytyvät.
Asennuspalvelu ratkaisi
Minttu halusi eteiseen liukuovet, koska arveli niiden olevan käytössä mukavammat ja helpommat kuin mäntysäleovet. Tuttavaperheen hyvännäköinen eteiskaapisto osoittautui Kirenan kaapistoksi, ja muutaman kyselyn ja vertailun jälkeen Minttu tilasi Kirena-liukuovet Nixi-keittiöstä. ”Valinnan ratkaisi asennuspalvelu, jota ei kaikilla ollut tarjota.”
Asennus olisi kyllä sujunut aviomieheltäkin, mutta koska Marko opiskelee työn ohessa, perhe halusi kaapiston valmiiksi asennettuna. Eteiseen tilattiin kaapin runko- osa, johon kuuluvat päädyt, katto, pohja, neljä millimetrin vahvuinen tausta, välisivut, hyllyt ja krominen vaatetanko. Hiukan yli kaksi metriä leveän rungon eteen tilattiin kolme ovea, joista yhden taakse kätkettiin lämmönjakokaappi.
Lämmityksen toimivuus varmistettiin ovilla, joiden ylä- ja alaosat ovat rei´itettyä levyä. Reikälevyjen väliin jäävä osa on peiliä, ja osat yhdistettiin hopeanvärisillä jakolistoilla.
Kun Mintun isä vielä lupautui maalaustalkoisiin, eteisestä sukeutui remontin jälkeen valoisa ja tyylikäs. Marko ja Minttu ovat erittäin tyytyväisiä remontin lopputulokseen. ”Vaikka säilytystilaa ei tullut juurikaan enemmän, tavarat löytyvät nyt helpommin kuin ennen ja eteinen on ennen kaikkea paremman näköinen.”