Teksti Anne Lahtinen
Kuvat Jefunne Gimpel / Future Image -sekä valmistajat ja maahantuojat

Kaihdin hankitaan ikkunaan ratkaisemaan ongelmia, joita sivuverhoilla ei ole saatu pois. Aivan ensimmäiseksi mieti, miksi kaihdin tarvitaan. Suojaamaan suoralta paahteelta? Vähentämään häikäisyä vai pimentämään huonetta? Estämään näkyvyyttä sisälle? Sisustuselementiksi? Toimiiko pelkkä kaihdin verhona, vai onko sen sovittava ikkunassa jo oleviin kankaisiin?

Säle- vai rullakaihdin? Puinen vai metallinen? Laskoskaihdin vai pystylamelli? Jos kaihdin on ikkunan ainoa verho, kaikki vaihtoehdot ovat mahdollisia: hyvin paikkaansa sopivalla kaihtimella voit sisustaa näyttävästi ilman verhojakin. Jos ikkunassa on kaihtimen lisäksi muita verhoja, on varminta valita neutraali, ympäristöön uppoava kaihdin. Kirjavat sivuverhot ja kuvioitu kaihdin tekevät ikkunasta helposti levottoman, koska kokonaisuuteen vaikuttaa myös asuinhuoneen kalustus esineineen. Erilaisia värivaihtoehtoja on helppo testata erivärisillä kankailla ja kartongeilla. Säle- ja pystylamelliverhoilla voit kätevästi säädellä valon ja varjon suhdetta. Puinen sälekaihdin sopii myös allergiakotiin.
Nivalan Kaihtimen paneeliverho ja kattosälekaihtimet
Paneeliverho koostuu liuskoista, jotka kiskojen lukumäärästä riippuen voidaan kerätä nippuun. Tavallisin paneeli on 50 x 220 cm, hinta 34 euroa. Kattosälekaihtimien toimintaa ohjataan veivillä tai moottorilla. Valmistaja Nivalan Kaihdin.

Mittaa kaihdinten paikka täsmällisesti!

Suunnittele tarkkaan, mihin kaihtimen kiinnität: ikkunaruutujen väliin, seinään, kattoon vai verholaudan taakse? Kiinnityksen olisi onnistuttava siististi ja näkymättömästi, ettei se pilaa kokonaisuutta.
Täsmällisten mittojen otto on tärkeää, ja hyviä mittausohjeita saat esimerkiksi valmistajien Internet-sivuilta. Kaihtimen kiinnitys syvennykseen vaatii erityisen huolellisen mittauksen, sillä mitään ikkunaan liittyvää ei saisi pilkistää reunoilta.
Älä kuitenkaan asenna kaihdinta liian tiiviisti ikkunaruutua vasten, ettei patterilämmön ja ilman kierto esty. Huomioi pinta-asennuksessa myös ylös vedetyn sälenipun viemä tila. Pystylamelliverhot liikkuvat moniuraisessa kiskossa sivulle nippuun, ja voivat olla ratkaisu erityisesti vinoihin ja erkkeri-ikkunoihin.
Kaihtimen pitää olla vaivaton laskea ja nostaa: älä sijoita nostomekanismia hankalasti esimerkiksi sohvan taakse. Yleensä kaihtimet ovat käsi- ja vetonarukäyttöisiä. Joihinkin kaihtimiin voi valita sähkökauko-ohjauksen tai hämäräkytkennän.
Varsinkin koko kodin kaihtimia valitessasi varmistat kokonaisuuden toimivuuden ja miljöösopivuuden käyttämällä ammattilaisen apua suunnittelusta alkaen. Isoja kokonaisuuksia hankittaessa valmistajat voivat antaa näytteitä kotiin.

Asiantuntijana toimi rakennusarkkitehti, Jyväskylä Konsulttien yksikönjohtaja Ulla Rannanheimo.

Auri-puusälekaihtimet, Aurinkosuoja Oy Auri
Auri-puusälekaihtimissa on 16 värivaihtoehtoa – sävytä vaikka parkettiin sopivaksi. Säleleveyksiä on kolme, 25, 35 ja 50 mm. Lehmuspuiset säleet käsitellään petsaamalla ja lakataan kahteen kertaan. Kaihtimen korkeus enintään 300 cm, leveys enintään 240 cm. Esimerkiksi 150 x 140 cm:n kaihdin maksaa 225 euroa. Myös sähkökäyttöisenä. Valmistaja Aurinkosuoja Oy Auri.

Kun hankit kaihdinta:

– mieti, millaisen haluat, ja huomioi myös ympäristö.
– käy katsomassa eri vaihtoehtoja, ja valitse mieleisesi materiaali ja malli.
– päätä, kiinnitätkö sälekaihtimen ikkunoiden väliin vai ruudun päälle.
– tutki, voiko ruudun päälle tulevan kaihtimen parhaiten kiinnittää seinään, kattoon vai verholistan taakse.
– pyydä mittausohjeet liikkeestä ja mittaa huolellisesti tai käytä liikkeen mittauspalvelua.
Vaihtoehtoja riittää
Ensin oli metallinen, vaalea sälekaihdin. Rullakaihtimet kukkineen, hapsuineen ja väreineen yleistyivät 1970-luvulla ja ovat taas trendikkäitä. 1980-luvulla pystylamellit siirtyivät toimistoista kotien ikkunoihin. Niiden jälkeen markkinoille tulivat sävyiltään herkulliset paperilaskos– ja vekkikaihtimet. Sälekaihtimen uusi suosio alkoi 1990-luvulla, jolloin neutraalin perinnekaihtimen rinnalle nousivat puiset säleet ja runsas värivalikoima.
Reilusti ikkunanpuitteiden yli ulottuva sälekaihdin on oivallinen sisustuselementti. Esimerkiksi metallinen – mattakulta, hopea, harmaa – tai puinen sälekaihdin sopii ikkunaa leveämpänä korostamaan laajaa pintaa, peittämään osaa seinästä tai muodostamaan koko seinän kokoisen aiheen. Myös laskoskaihdinta voi käyttää puitteiden yli jatkuvana.
Yhteystietoja
– Apollo Kaihdin ja Markiisi, (017) 8212 811, www.apollokaihdin.fi
– Aurinkosuoja Oy Auri, (02) 275 0700, www.auri.fi
– Hasta Finland, 040 745 6772.
– Kaihdinkulma, (09) 276 4010, www.kaihdinkulma.fi
– Newell Rubbermaid Scandinavia, (09) 4130 1410, www.newellscand.com
– Nivalan Kaihdin, (08) 445 8800, www.nivalankaihdin.fi
– Nykykaihdin, (09) 726 2585, www.nykykaihdin.fi
– Teho-Säle, 0207 659 660, www.tehosale.fi
– Pisla, (09) 8678 3220, www.pisla.fi
– Ulvilan Kaihdin, (02) 531 7400