Kevät tuo maalarin – ohjeita ulkomaalaukseen
Alkukesä on oivallista aikaa talon ulkomaalaukseen. Ilma on kuivaa, ja valoa riittää. Valitse kuitenkin sopiva maali! Perinnemaalit valtaavat markkinoita, mutta uusiakin tuotetyyppejä on tullut.
Teksti Esko Kuokkanen
Kuvat Magnus Selander, Jefunne Gimpel / Future Image sekä valmistajat
Kun maalaat ajoissa, ennen kuin vanha maali pääsee rapistumaan ja puu- tai kivipinta vahingoittumaan, ikävät ja hankalat pohjatyöt jäävät vähemmälle ja pääset pikemmin käsiksi pensselin varteen.
Moni kysyy, pitääkö vanha maali poistaa
Vastaus kuuluu, että jos tiedät maalaavasi samalla maalilla kuin aikaisemmin, riittää, kun poistat vain irtoilevan maalin ja peset pinnasta pölyn ja rasvan. Tosin aikoinaan tehtyjä tyhmyyksiä ei voi peittää uudella maalikerroksella. Leveinä repaleina irtoileva lateksi pitää saada pois uuden maalin alta. Pehmeää ja huonosti tarttuvaa pintaa ei pidä maalata uudella, kovalla aineella. Takuuvarmaan tulokseen pääset vanhan seinän kanssa vasta silloin, kun poistat vanhan maalin puupintaan saakka.
maalinlämmitin
Sähköllä kuumeneva Speedheater-säteilylämmitin pehmentää maalin helposti kaapimella irtoavaksi. Kuvassa ikkunoiden ja vuorilistojen käsittelyyn sopiva pieni malli.

Suomuina irtoilevan, toisissa paikoissa sitkeästi istuvan maalin irrottamiseen on kaksi keinoa: kemiallinen maalin poisto ja poisto kuumentamalla. Markkinoilla on jo ympäristöystävällisiä maalinpoistotuotteita. Kuumentamiseen voi hankkia tai vuokrata erikoisvälineitä. Maalin voi toki poistaa myös mekaanisesti hiomalla tai hiekkapuhaltamalla, mutta kaikki santapaperit menevät hetkessä tukkoon ja hiekkapuhallus vaurioittaa puupintaa.

Jo iät ajat on tunnettu liuotinohenteiset puunsuojat, joilla uudet puupinnat kehotetaan käsittelemään ennen maalaamista. Useissa uusissa maalityypeissä on mukana samoja puuta suojaavia ainesosia kuin puunsuojissa, joten erillistä suojausta ei tarvita. Sadolinin uutuudella, Pinotex Talomaalilla, on maalin ja puunsuojan parhaat ominaisuudet. Samoja asioita luvataan Colorian Akrylaattimaalille.
Värilliset puunsuojat voivat olla peittäviä, jolloin syyt ja oksat jäävät näkyviin sellaisinaan, tai kuultavia, jolloin puun kuviot korkeintaan häämöttävät pinnoitteen läpi. Useimmat niin kuultavat kuin peittävätkin puunsuojat ovat liuotteettomia eli niitä voi ohentaa vedellä.
Puuöljyn nimellä on tuotteita lähes kaikilla valmistajilla. Puuöljy soveltuu esimerkiksi puunsuojalla käsitellyille tai painekyllästetyille eli kestopuupinnoille.
Keittämätöntä, raakaa pellavaöljyä ei pidä käyttää ulkotiloissa, sillä se on turhan hyvä kasvualusta homeelle ja sienille. Pellavaöljymaalien ja kyllästeiden perusaineena on keitetty pellavaöljy eli vernissa, ja lisänä on yleensä homeen ja sienten kasvua ehkäiseviä aineita.
Hautatervaakin saa. Esimerkiksi Elixi Oil toimittaa puutervaa eri muodoissa. Erilaisia tervaan perustuvia kyllästeitä on monilla muillakin valmistajilla. On hyvä muistaa, että tervattua pintaa ei juuri voi käsitellä millään muulla aineella.
Perinteet jylläävät maalimarkkinoilla
Okram eli Virtasen Maalitehdas sanoo omien reseptiensä mukaan valmistettua maalia Lahonestoöljymaaliksi. Värivalikoima on maapigmenttien takia rajallinen. Maalit eivät sisällä alkydeja. Niille annetaan kuuden tai jopa 12 vuoden takuu. Valmistajan mukaan lahonestomaalit soveltuvat paitsi puisiin ulkoseiniin, myös ruostuneelle rautapinnalle, ja lisäksi maaleja voidaan levittää vanhan öljy-, lateksi- tai keittomaalin päälle.
Osmo Colorin Talomaali soveltuu sekä sisä- että ulkokäyttöön. Liuottimina on pelkästään luonnon kasviöljyjä. Maali on riittoisaa: litra riittää 16 neliölle höylättyä puupintaa kahdesti käsiteltynä.
Pellavaöljypohjaisia maaleja on yhä useammilla valmistajilla. Esimerkiksi Elixi Oililla on pellavaöljypohjainen petroliöljymaali Historic, jonka värit ovat peräisin maaväripigmenteistä. Maalia on helppo sivellä, ja kertasively riittää.
Uranuurtaja aitojen pellavaöljymaalien alalla on Uulatuote, jolla on laaja valikoima muitakin perinnemaaleja.
Tikkurilalla on sarja vanhan ajan maaleja: Linpellavaöljymaali, Falu-punamultamaali ja Perinnekalkki sekä peltikattoihin tarkoitettu Lin-Grafiittimaali.
Myös perinteiset puna- ja keltamultamaalit eli lietemaalit ovat yhä useamman valmistajan tuotevalikoimassa. Näitä maaleja voi edelleenkin keitellä itse. Tarvittavia aineita, kuten puna- tai keltamultaa sekä rautasulfaattia, saa esimerkiksi Uulatuotteelta, mutta siellä ja monella muulla valmistajalla on vastaavia maaleja myös valmiina.
Maavärit antavat maalatulle pinnalle aivan omanlaisensa hohteen. Pinta kauhtuu kauniisti, ja uusi maalaus käy vanhan maalin päälle. Näitä maaleja ei pidä käyttää muulla maalilla tai peittävällä puunsuojalla käsitellylle pinnalle eikä höylättyyn pintaan. Lietemaalipintaa ei yleensä voi enää maalata muulla maalityypillä, joskin tästäkin alkaa olla poikkeuksia (esimerkiksi Virtasen maalitehtaan Lahonestomaali).
Perinteisten rakennustarvikkeiden ja pintakäsittelyaineiden erikoisliike on Billnäsissä sijaitseva Rakennusapteekki.
Alkukesä on parasta aikaa maalata talon ulkoseinät.
Alkukesä on parasta aikaa maalata talon ulkoseinät.

Alkydimaali vai öljymaali?

Alkydimaali on liuotinohenteinen maali, jolla saadaan kova ja kiiltävä pinta. Alkydimaalit ovat hyviä sisämaaleja oviin, ikkunoiden sisäpuitteisiin ja kalusteisiin. Myös alkydimaaleja sanottiin öljymaaleiksi ennen pelkkään pellavaöljyyn pohjautuvien maalien uutta tulemista. Tikkurilan Teho on hyvä esimerkki alkydipohjaisesta, liuotinohenteisesta maalista. Sillä on vuosikymmenten vankat perinteet, ja se sisältää kyllä pellavaöljyäkin. Alkydimaalin etu pellavaöljymaaliin verrattuna on, että maalin kiiltoaste säilyy samana vuodesta toiseen.
Vuorilaudat, nurkkalaudat ja muut koristeet maalataan tavallisesti samalla maalilla kuin seinätkin, vain eri värillä. Ikkunanpuitteiden ja ovien ulkopinnoille on parasta valita aito öljymaali tai liuotinohenteinen, ulkoseiniin tarkoitettu alkydimaali. Tikkurilalla on tätä varten oma erikoistuote: Teho Ikkunamaali. Vaikka esitteissä toisin sanottaisiin, on varminta käyttää ikkunanpuitteisiin ja oviin liuotinohenteisia, ulkokäyttöön tarkoitettuja maaleja tai aitoja öljymaaleja.
Lateksiperinne
Lateksimaaleilla on joskus huono kaiku, mutta on niillä ystävänsäkin. Latekseista käytetään nykyään useimmiten nimitystä akrylaattimaali tai jotain vastaavaa, jossa sana akryyli on jossain muodossa. Lateksilla eli kumipuun maitiaisnesteellä ei olekaan muuta tekemistä näiden maalien kanssa kuin nimitys. Usein maaleissa on mukana pellavaöljyä.
Akrylaattimaalit ovat aina vesiohenteisia eli liuotteettomia, ne peittävät hyvin, ja välineet on helppo pestä vedellä. Akrylaattimaalit muodostavat tiiviin kalvon, mikä on sekä hyvä että huono asia. Jos seinässä ei ole tuuletusrakoa maalatun lautapinnan takana, rakennuksen sisältä tunkeutuva kosteus tai saumoista puuhun päässyt sadevesi eivät haihdu, vaan joko lahottavat puuta tai ponnahduttavat maalikalvon irti. Tuulettuvaa seinää kalvo sen sijaan suojaa ulkoa tulevalta kosteudelta varsin tehokkaasti.
Aikaisemmin sanottiin, ettei lateksimaalin päälle saa vetää muuta maalityyppiä kuin lateksia, ja että lateksi on poistettava puuta myöten. Etenkin pellavaöljypohjaisten maalien tuottajat saattavat taata maalinsa pysyvän myös lateksi- eli akrylaattimaalipinnassa. Varmista kuitenkin asia maalin valmistajalta.
Tikkurilan Ultra-talomaali ja Pika-Teho ovat esimerkkejä akrylaattimaaleista, mutta vastaavia on lähes kaikilla maalinvalmistajilla: esimerkiksi Teknoksen Ainola, Panu ja nimestään huolimatta myös Öljy-Wintex. Wintexissä ja useissa muissakin akrylaattimaaleissa on pellavaöljyä. Myös värillisissä ja etenkin peittävissä puunsuojissa on usein akrylaattia vahvikeaineena.
Kiviseinä kauniiksi
Kivipintojen pintakäsittelyaineen tehtävä on hidastaa sadeveden tunkeutumista seinään, mutta samalla pinnan pitää läpäistä rakennuksen sisältä tuleva vesihöyry. Öljymaaleja ei saa käyttää alkalisille pinnoille kuten betoni-, rappaus- tai mineriittipinnoille.
Kivipintojen maaleilla on samanlainen tausta kuin puuseinämaaleilla. Kalkki on se aine, joka on kautta aikojen ollut yleisin pinnoite, ja kun paluu alkuperäisiin menetelmiin on aikamme henki, on viisainta ensin selvittää, sopisiko tämä ikiaikainen materiaali omaan uuteen tai ennen maalattuun seinään. Miilupoltettua, sammutettua kalkkia saa esimerkiksi Detoksilta, jonka tuotevalikoimassa on myös Vanhan Miehen Kalkki tai Detox-Julkisivukalkkimaali.
Aitoa hautasammutettua kalkkia ei aikaisemmin saanut kuin ulkomailta, ja tilalle tarjottiin modernin kemian tuotteita. Nyt maalitehtailla on tarjolla sekä perinteisiä että uusimpien tutkimustulosten mukaisia tuotteita. Pääosaa niissä näyttelevät kalkin ohella silikoniemulsiomaalit, kuten Teknoksen Siloksan tai Tikkurilan Kivitex-silikaattimaali.
Talon seinät ovat vain osa ulkonäköä. Seinien lisäksi betoninen tai harkoista muurattu sokkeli on olennainen. Sokkelin maalaamiseen käyvät samat pinnoitteet kuin kiviseinään. Varsinaisten kiviseinämaalien lisäksi useilla valmistajilla on erityisiä sokkelimaaleja.
Peltikatto ja muut metallipinnat vaativat omat aineensa. Valmistajilla on ohjeita erityyppisten peltikatteiden maalaamiseen. Ongelmallisimpia ovat uusi sinkitty pelti sekä rispaantunut muovipintainen pelti, mutta näihinkin on varmat ratkaisut. Viisainta on kysellä monen valmistajan ja myös kateaineiden valmistajien vaihtoehdot ja neuvot.
Teräspintojen ruosteenestomaalia on puutalonkin maalaajan varattava hankintalistaansa naulan kantojen ja pellitysten suojaamista varten.
Moni vanhan talon omistaja ilahtuu Okramin erikoistuotteista, joissa on esimerkiksi mineriittipinnoille (asbestisementti, Varttikate ym.), huopakatolle tai vaikka sementtitiilikattojen maalaamiseen soveltuvia maaleja.
Mitä maali maksaa?
Maalaustyö on kallista, jos sen teettää, ja itselle maalaus on iso vaiva. Siihen nähden maalin hinta muodostaa kustannuksista vain vähäisen osan. Laadusta tinkiminen saattaa kostautua kalliisti.
Vaivaan ja hintaan nähden maaliaineiden hintaa ei siis kannata tuijottaa tarkasti. Tärkeämpää on oikean maalityypin valinta ja löytäminen. Sen jälkeen voit lähteä kierrokselle kauppoihin ja ottaa selvää saman maalin tai maalityypin hintahaarukasta eri liikkeissä. Tarjouksia, alennuksia ja kaupanpäällisiä kysellen saatat saada huomattavaa säästöä.
Laske maaliaineiden menekin arviointia varten talon maalattavien pintojen neliömäärät valmiiksi etukäteen.
Yhteystietoja
Maalit ja maalausaineet:
– Akzo Nobel Sadolin, 0207 501 501, www.sadolin.fi
– Coloria, (03) 342 8500, www.coloria.fi
– Detox, (09) 684 4920, www.detox.fi
– Elixi Oil, (02) 777 630, www.elixioil.fi
– Rakennusapteekki, (019) 233 975, www.rakennusapteekki.fi
– Renotiimi, (09) 454 4690, www.renotiimi.fi(Speedheater-kuumennin, RemovAll-maalinpoistoaineet)
– RTV-Yhtymä, (019) 7421, www.rtv-yhtyma.fi
– Sarbon Woodwise, (019) 729 381, www.osmo.de
– Teknos Winter, (09) 506 091, www.teknos-group.com
– Tikkurila, 010 860 8600, www.tikkurila.fi
– Uulatuote, (02) 529 5000, www.uula.fi
– Virtasen Maalitehdas / Okram, (02) 454 4500 www.virtasenmaalitehdas.fi
– Värisilmä-liikkeet, www.varisilma.fi
Maalausvälineet:
Maalaustarviketukku Grönberg & Palomaa, (09) 757 0450
– Sokeva, (09) 836 2240, www.sokeva.fi