Hyvä katto kestää säät ja katseet
Rakensitpa talosi katon tiilestä, teräksestä, huopakatteesta tai jostain muusta materiaalista, tee se kunnolla. Oikein rakennettu ja hyvin hoidettu katto kestää vuosikymmeniä.
Teksti Anne Kytölä
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
Omakotitalon vesikattomateriaaliksi on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja. Koska kaikilla materiaaleilla on omat hyvät puolensa, valinta on pitkälti makuasia. Katon muoto ja jyrkkyys täytyy toki ottaa huomioon, ja joskus viranomaismääräyksetkin sanelevat, millaisen katon taloonsa saa laittaa.
Kattomateriaaleista yleisimmät ovat teräs, tiili ja huopakate, josta valmistajat käyttävät mieluummin nimitystä bitumikate tai bitumikermi. Valinnanvara ei lopu vielä tähän, sillä esimerkiksi bitumikaton voi tehdä erimuotoisista kattolaatoista tai rullatavarana myytävästä bitumikatteesta joko tiivissaumakatteena tai kolmiorimakatteena. Tiilikaton materiaalina voi olla savitiili tai betonitiili. Teräskatot tehdään suorista profiililevyistä, tiili- tai paanukuvioisista muotolevyistä sekä saumattuina kattoina maalipinnoitetuista tai sinkityistä teräslevyistä. Värivaihtoehtoja kaikissa materiaaleissa on runsaasti.
Teräskatteet hallitsevat vesikattomarkkinoita
Teräskatteet hallitsevat vesikattomarkkinoita: yli puolet vuonna 2002 Suomessa asennetuista katoista oli teräskattoja. Kuvan katoissa on Metehen pellit.
Rannila Classic -teräskate
Rannila Classic -teräskate on perinteinen pystysaumakate. Sitä saa myös kuparisena.
Yleisimmin käytettyjen kattomateriaalien lisäksi markkinoilla on kuitusementtilevy– ja kuitubitumilevuitubykatteita sekä laattoja, joissa on yhdistetty teräs ja bitumikatteiden luonnonkivisirotteinen pinta. Perinteiset materiaalit – turve olki, päre – ovat myös mahdollisia. Katolle voi kasvattaa puutarhankin! Onpa omakotitalojen kattoja tehty kuparistakin, jota käytetään tavallisesti julkisten arvorakennusten kattomateriaalina.
Teräskatto on suosituin
Yli puolet uuden omakotitalon rakentajista valitsee tiilikaton. Teräs hallitsee kuitenkin markkinoita, kun tarkastellaan kaikkea rakentamista. Vanhaa taloa korjaavat vaihtavat usein teräkseen.
Monien vapaa-ajan asuntojen kattoja peittää Suomessa bitumikate. Kaupunkialueillakin bitumi valitaan puutaloihin ja huvilamaisiin asuntoihin. Kattolaattoja myydään eniten, mutta perinteiset kolmiorimakatteet ja liimakatteet ovat viime aikoina kasvattaneet suosiotaan, kun kivitalojen rakentaminen on yleistynyt. Pitsimäisen huvilatyylin rinnalla on alettu jälleen arvostaa suoraviivaisempaa, funkis- tyylistä rakentamista.
Kattomateriaalien valinnassa on myös alueellisia eroja. Kaupungeissa ja eteläisessä Suomessa näkee enemmän tiilikattoja; pohjoiseen päin mentäessä yleistyvät teräskatot. Bitumi on hyväksi havaittu materiaali pohjoisessa, koska lumi pysyy huopakatolla eikä kinostu ikkunoiden eteen hämärtämään lyhyitä talvipäiviä. Lisäksi huopakatto kestää lumikuormia vuotamatta.
Asiantuntijana toimi Kattoliiton toimitusjohtaja Jussi Liisanantti.
Katemarkkinat 2002
Mitä katto maksaa?
Vesikaton hinta riippuu monesta seikasta, minkä vuoksi pelkkien kattomateriaalien hintojen vertailu ei vielä kerro paljonkaan katon lopullisesta hinnasta. Läpiviennit, jiirit, pellitykset, lisätarvikkeet, vesikaton alle laitettava aluskate nostavat kaikki katon hintaa. Kun kaikki tekijät otetaan huomioon, eri materiaaleista valmistettujen kattojen neliöhinnoissa ei ole suuria eroja. Hintavertailusta kiinnostuneiden kannattaa pyytää omasta katostaan tarjous eri materiaalintoimittajilta.
Lemminkäisen Kerabit-katon asennustalkoot
Lemminkäisen Kerabit-katon asennustalkoot.

Voiko katon asentaa itse?

Saumattujen teräskattojen asentaminen on ammattilaisen työtä. Ammattilaista tarvitaan myös loivien kattojen – lähes tasakattojen – kaksinkertaisten bitumikatteiden asentamiseen, koska huopakerrokset asennetaan paikoilleen ns. tulityönä, bitumia kuumentaen ja sulattaen. Kaikki muut vesikattojen katemateriaalit voi periaatteessa asentaa itse.
Kannattaako kerran valittua kattomateriaalia vaihtaa?
Kattoremonttia tehtäessä kannattaa periaatteessa pysytellä alkuperäisessä kattomateriaalissa, sillä rakennuksen ulkomuoto ja kantavat rakenteet on suunniteltu alun perin juuri tiettyä katetta varten. Jos haluat vaihtaa esimerkiksi huopa- tai teräskaton tiilikattoon, voit joutua vahvistamaan talon kantavia rakenteita. Käytännössä kattomateriaaleja vaihdetaan toiseksi muun muassa makumieltymysten muuttuessa tai katon toimivuuden parantamiseksi. Vanhaa katetta ei aina tarvitse purkaa uuden tieltä: esimerkiksi huopakatto käy muiden katemateriaalien aluskatteeksi.
Paikallisten kattourakoitsijoiden yhteystietoja löydät muun muassa puhelinluettelon keltaisilta sivuilta. Osa yrityksistä kuuluu vedeneristysalan urakointitoimintaa harjoittavien yritysten yhdistykseen, Kattoliittoon, (09) 663 766, www.kattoliitto.fi. Yhdistyksen tavoitteena on saada kiinteistöihin yhä toimivampia ja kestävämpiä kattoratkaisuja.