MAINOS

Tutustu katemateriaalien erilaisiin ominaisuuksiin

Talo

Katemateriaalia valittaessa joudutaan puntaroimaan näyttävyyden ja helppohoitoisuuden välillä. Kattomateriaalin valintaan vaikuttavat myös kaavamääräykset ja katon muoto.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Suomen KattoCenter Oy:n myyntijohtajan Jarmo Mustosen mukaan kattomateriaalin valintaan vaikuttavat ensisijaisesti kaavamääräykset ja katon muoto. Tasakattoon sopii vain hitsattava huopa, loivalle harjakatolle puolestaan kone- tai lukkosaumattu peltikatto. Jyrkempiin kattoihin käyvät kaikki peltikattomallit sekä tiili ja huopa.

80 prosentissa remonttikohteista katteeksi valitaan sama materiaali, joka talossa on ollut aikaisemminkin. Joskus kuitenkin päädytään materiaalinvaihtoon, koska katolta kaivataan erilaisia ominaisuuksia.

– Katemateriaalia valittaessa joudutaan puntaroimaan näyttävyyden ja helppohoitoisuuden välillä. Peltikatto on helppohoitoinen, tiilikatto taas näyttävä. Tiili- tai huopakatolle kertyy peltikattoa helpommin roskia, joten niitä täytyy puhdistaa useammin, Mustonen kertoo.

Peltikatteen haittapuolena on äänekkyys. Tuulen ja sateen aiheuttamat äänet saattavat häiritä eloa erityisesti konesaumakattoisten talojen yläkerrassa. Tiili- ja huopakatteet ovat hiljaisia ja sopivat siksi esimerkiksi rintamamiestyyppisiin taloihin, joiden yläkerrassa on makuuhuoneita.

Tiilikaton paino on otettava huomioon, myös talon sijainti vaikuttaa katematriaalin valintaan


Kattoremontti käynnissä. Joskus päädytään katemateriaalin vaihtoon, koska katolta kaivataan erilaisia ominaisuuksia.

Jos katemateriaali vaihdetaan pellistä tiileen, on selvitettävä kattorakenteiden kestävyys. Tiili kun on peltiä painavampi materiaali. Mustosen mielestä useimpien suomalaisten talojen kattorakenteet jaksavat kantaa tiilen painon ongelmitta.

– Jos tiiltä ei voida käyttää, mutta tiili viehättää olemukseltaan, saattaa Icopalin kehittämä Dekra-katto olla hyvä ratkaisu. Kate koostuu puoli milliä paksusta pellistä, jonka päällä on polymeerimassa ja kivisirote. Dekra muistuttaa ulkonäöltään tiilikattoa ja jonkin verran myös huopakattoa. Norjassa se on suosituin vesikattomateriaali.

Myös talon sijainti vaikuttaa siihen, millainen katemateriaali taloon valitaan. Jos joudutaan kulkemaan vesiteitse tai käyttämään huonosti kantavia teitä, tiili on huono vaihtoehto. Dekra ja huopa sen sijaan kulkevat vaikka soutuveneellä. Niitä käytetäänkin usein vapaa-ajanasuntojen katoilla.

Peltikatoista kysytyimpiä ovat konesaumakattoa muistuttavat lukkokatteet

Mustonen kertoo, että liki kaikki peltikatot tehdään profiilista riippumatta 0,5-millisestä teräksestä. Poikkeuksia ovat Weckmannin lukkosauma- ja tiilikuviokatteet. Myös Ruukin lukkosaumakatteita tehdään järeämmästä, 0,6 milliä paksusta rakenneteräksestä.

– Paksumman teräsmateriaalin hinta on kymmenen prosenttia kalliimpi.

Viimeisten runsaslumisten talvien aikana rakenneterästä on kuitenkin kysytty enemmän, kun katoilla on jouduttu liikkumaan enemmän. Tällä hetkellä peltikatoista kysytyimpiä ovat juuri perinteistä konesaumakattoa muistuttavat, paksumpirakenteiset lukkokatteet, joissa ruuvit eivät jää näkyviin.

Kattoturvatuotteet valittava katteen mukaan

Mustonen muistuttaa, että kattoturvatuotteet (lumiesteet, kattosillat ja tikkaat) tulee valita aina katemateriaalin mukaan, jotta niiden toimivuus voidaan taata.

– Esimerkiksi kattoturvatuotteita valmistava Orima-Tuote testaa tuotteidensa sopivuutta eri valmistajien kattomateriaalien kanssa ja antaa tuotteilleen yhteensopivuustodistukset. Urakoitsija vastaa yhteensopivuudesta, kun kattoturvatuotteet ostaa yhdessä katon kanssa.

Lue myös nämä kattoremonttia koskevat artikkelit

Kattoremontin pohjatöissä ei saa oikaista >

Kattoremontoin voi tehdä myös talvella >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

katemateriaalit kattoremontti kattoturvatuotteet