Suomelan Lattiafoorumiin osallistuneet ammattilaiset olivat yhtä mieltä, että pilaamme usein lattiat väärällä hoidolla ja siivouksella. Sitäpaitsi puhdistusainevalmistajat tuottavat esimerkiksi laminaatti- ja parkettipesuaineita kysymättä valmistajilta, millaisilla aineilla pintoja pitäisi pestä.
Liikaa vettä, liikaa pesuainetta
Lattian saa pilalle liialla vedellä ja pesuaineella. Aine voi myös olla vääränlaista: esimerkiksi saippua- ja öljypohjaiset aineet muodostavat laminaattiin likaa keräävän kalvon. Vaikka etiketissä sanotaan, että aine sopii lattiallesi, tarkista tieto valmistajalta tai lue edes tuoteseloste. Valmistajien mukaan laminaatille riittää usein pelkkä puhdas vesi ja rasvaisen lian poistamiseen neutraali yleispuhdistusaine. Puulattian pesuun sopii suopa, koska se samalla suojaa lattiaa.
Noudata valmistajien ohjeita
Parhaiten hoidat lattioitasi, kun noudatat valmistajien ohjeita. Jos ostat siivouspalveluja, varmista, että siivoojakin noudattaa ohjeita. Kerää eri pintojen esitteet ja hoito-ohjeet kansioon.
Siivouksen yleisohjeet
  • Imuroi lattia. Pyyhi sen jälkeen nihkeällä – ei kostealla! – liinalla. Vettä on liikaa, jos lattia on kostea vielä minuutin kuluttua. Kivi-, laatta- ja muovilattiat kestävät paremmin kosteutta, mutta niillekin riittää yleensä nihkeä pyyhintä.
  • Kun siivoat säännöllisesti ja estät lian ja kuran kulkeutumisen sisälle kynnysmatoilla, pärjäät siivouksessa jopa pelkällä vedellä. Vaihda pesuvesi usein. Käytä mikrokuituisia siivousvälineitä ja muista pestä myös niitä. Pese ne pesukoneessa, mutta älä käytä huuhteluainetta.
  • Jos käytät lattiaan pesuainetta, käytä neutraalia yleispuhdistusainetta säästeliäästi. Sekoita viiteen vesi- litraan korkeintaan 10 millilitraa eli kaksi teelusikallista pesuainetta. Neutraalin pesuaineen pH on 6–8.
  • Poista tahrat mahdollisimman nopeasti valmistajan ohjeiden mukaan.
  • Nykyparketteja ja -muovimattoja ei yleensä tarvitse vahata. Laminaattilattioita ei edes saa vahata, ja parketillekin vahauksesta voi olla haittaa, jos parketti halutaan lakata uudelleen. Luonnonöljyparketti ja kokopuulattia pitää silloin tällöin käsitellä hoito- öljyllä tai -vahalla.
  • Kokolattiamatto pysyy puhtaana säännöllisellä imuroinnilla. Pesetä se ammattilaisilla. Kokolattiamaton pesuun tarkoitettuja laitteita voi myös vuokrata.