13 kysymystä ulkomaalauksesta

Share 
1 ääntä

Maalipinta joutuu koetukselle ulkona. Sen vuoksi maalaustyöltä vaaditaan huolellisuutta ja tuotteilta erityistä kestävyyttä. Kokenut maaliasiantuntija kertoo ulkomaalauksen niksit.

Painesivellin Quick Brush helpottaa ja nopeuttaa maalaustyötä. Laite soveltuu sekä vesiohenteisten ulko- ja sisämaalien että vesiohenteisten lakkojen levittämiseen.
Painesivellin Quick Brush helpottaa ja nopeuttaa maalaustyötä. Laite soveltuu sekä vesiohenteisten ulko- ja sisämaalien että vesiohenteisten lakkojen levittämiseen. Kuva: Tikkurila

1. Miten valitaan maali vanhaan pintaan?

Selvitä aikaisempi maali, jotta osaat valita yhteensopivan tuotteen. Saman maalityypin käyttäminen on helppo ja turvallinen ratkaisu. Vesiohenteisen maalikalvon tunnistaa tyypillisesti siitä, että se taipuu, kun taas öljymaali taittuu ja katkeaa taivutettaessa. Vesiohenteinen irtoilee puun syyn suuntaisesti, öljymaali halkeilee verkkomaisesti. Koulutettu myyjä tunnistaa maalityypin maalatusta puupalasta. Vesiohenteisen päälle voi maalata vain vesiohenteisella, mutta öljymaalin päälle käy lisäksi vesiohenteinen.

2. Miten valitaan maali uuteen pintaan?

Voit valita mieleisesi käsittelytavan tarjolla olevasta maali- ja puunsuojavalikoimasta. Hirsi vaatii kalvoa muodostamattoman pintakäsittelyn, mutta myös osa vesiohenteisista peittävistä puunsuojista läpäisee kosteutta riittävästi.

3. Mikä on peittomaalin ja puunsuojan ero?

Peittomaali muodostaa maalattavalle pinnalle kalvon. Se tarjoaa puulle tai metallille tehokkaan ja pitkäaikaisen suojan. Maali on peittävää ja lopputuloksen väri valitun kaltainen. Peittomaaleja on vesi- ja liuotinohenteisia.

Puunsuoja voi olla peittävä tai kuultava. Kuultava puunsuoja imeytyy puuhun eikä muodosta peittomaalin tavoin kalvoa. Puun syyt kuultavat pinnan läpi ja pinnan alkuperäinen väri vaikuttaa lopputulokseen. Kuultava puunsuoja soveltuu erityisesti hirsirakennuksille, terasseille ja puuportaille. Huoltokäsittelyä tarvitaan melko usein.

Peittävä puunsuoja tuottaa tiiviimmän pinnan kuin kuultava puunsuoja. Värivalikoima on laaja. Peittävä puunsuoja on ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan peittomaalimainen, mutta muodostaa ohuemman kalvon. Käyttökohteet ovat samankaltaisia kuin peittomaalilla, mutta lisäksi osa peittävistä puunsuojista soveltuu myös hirren pintaan. Peittävää puunsuojaa käytetään myös puunsuojattujen kohteiden värin vaihtamiseen. Se kestää lähes peittomaalin tavoin. Puunsuojia on vesi- ja liuotinohenteisia.

4. Pitäisikö valita vesiohenteinen maali vai öljymaali?

Vanhalla pinnalla tulee valita aikaisemman maalin kanssa yhteensopiva maalityyppi.

Akrylaattimaali eli vesiohenteinen maali on käytössä helppo, sillä siinä on mieto tuoksu, se kuivuu nopeasti ja työvälineet ovat pestävissä vedellä. Vesiohenteisen maalin pinta säilyttää kiiltonsa ja värinsä öljymaalia pidempään. Akrylaattimaaleissa on laatueroja, joten valitse tuote huolella. Korkealaatuinen akrylaattimaali on ekologinen valinta, sillä se kestää pitkään eikä haihduta liuottimia.

Öljymaali on raskaampi työstettävä, kuivuu hitaasti ja työvälineet on pestävä liuottimella. Maali tasoittuu siveltäessä. Pinta himmenee vuosien saatossa, joskus melko nopeastikin. Öljymaalin ulkonäkö on perinteinen. Historiallisesti arvokkaissa kohteissa pitäisi käyttää alkuperäisen kaltaista maalia eli yleensä öljymaalia, joskus keittomaalia.

5. Miksi pohjatyöstä ei kannata tinkiä?

Huolellisella pohjatyöllä saadaan aikaan pitävä ja tasainen tartuntapinta uudelle maalikerrokselle. Lika, home ja kaikki irtonainen aines on poistettava ennen pintakäsittelyä. Pesu tehdään maalipesuaineella ja harjalla, sillä pelkkä huuhtominen ei riitä. Irtoava maali raapataan. Home pitää poistaa homepesulla, jotta se todella saadaan pois. Maalaaminen kannattaa aloittaa pian pesun jälkeen ennen kuin pöly ja lika ehtivät pinnalle uudelleen.

6. Mitkä ovat peittomaalauksen työvaiheet?

Uuden puhtaan puupinnan ulkomaalauksessa on tavallisesti neljä vaihetta: pohjustaminen, pohjamaalaus ja kaksi pintamaalikerrosta. Vanhan pinnan maalauksessa voidaan päästä yhdellä pintamaalauskerralla, mutta vanhassakin pinnassa puupuhtaaksi hiotut kohdat käsitellään, kuten uusi pinta.

Pohjamaalaus on erityisen tärkeä työvaihe. Se kannattaa tehdä varsinaisella pohjamaalilla eikä ohennetulla pintamaalilla, sillä pohjamaali takaa hyvän tartunnan ja antaa usein paremman suojan homeita vastaan. Myös pohjamaalia saatetaan tuotteesta riippuen ohentaa, jotta se tarttuisi mahdollisimman tiukasti alustaan.

Oksalakkauksen tarve riippuu käytetystä pohjamaalista, mutta siitä ei ole koskaan haittaa. Vanhat rautanaulat kaipaavat ruosteenestomaalia, mutta kuumasinkityt naulat eivät sitä vaadi.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia seuraavalla sivulla. Onko siveltimellä väliä, millainen on hyvä maalaussää ja kuinka hävitän maalausjätteet?

Teksti Anna-Maria Wasenius

Olet kirjautunut nimellä Kirjaudu ulos Muuta tietojasi

Mitä mieltä? Klikkaa ja kommentoi artikkelia.

Vastaa/kommentoi
Ikkunaseppä ja asiantuntija kommentoi 17.6.2013 16:00
Ilmoita

Kirjoittaja yksinkertaistaa öljymaalikarttaa aivan liian paljon. ALKYDIÖLJYMAALI halkeilee usein melko suurina kappaleina, lastuina miltei nousten pinnasta. Kuvio eroaa ratkaisevasti PELLAVAÖLJYMAALEISTA, jotka kuivuessaan muodostavat ikäänkuin verkoston, koska öljy hiljaa haihtuu ja oikein vanha maali vetäytyy hieman kokoon. (Huomio! Pellavaöljymaalipintaa voi ylläpitää ja kunnostaa pellavaöljyllä tai ohennetulla maalilla). II. Alkydimaali ei edes toimi ilman liuotetta - siinä on hartsia, jota muuten ei edes voisi levittää... Sen sijaan on pellavaöljymaaleja, joita EI tarvitse ohentaa liuottimilla. Kysy esim. Rakennusapteekilta. ÄLÄ käytä alkydimaaleja muuta kuin sisällä, ja etenkään ei ikkunapuitteissa. Se kostautuu koska hyvä pellavaöljymaali kestää kauemmin ja yhtä hyvin kuin muovimaali. Ruotsin teollisuuden suositukset ja myös viranomaisten on, että ulkopinnat tulee ensin maalata kaksi kertaa öljyllä /öljymaalilla ennenkuin ne maalataan akrylaatilla. Tämä maalityyppi ei hengitä juuri ollenkaan. Ilman öljysuojaa puu voi ruveta lahoamaan pikapikaa akrylaatin alla. Joten käyttäkää, hyvät ystävät, pellavaöljymaaleja!

Lainaa
Pöyristynyt kommentoi 29.5.2013 15:19
Ilmoita

Luin artikkelin muutamaan kertaan että mitä. Tästä eteenpäin suhtaudun kaikkiin juttuihin erittäin suurella varauksessa. Tekstissä on muutama ihan "pieni" virhe.

Lainaa
Paula kommentoi 23.5.2012 06:33
Ilmoita

Olemme perheeni kanssa juuri parantelemassa ulkoverhousta - osaa uuusien, osaa vain korjaten. Maalausurakka odottaa seuraavaksi. Tämä artikkeli oli hyvää tietoa tuleville viikoille. Sokkelin kanssa tehtävät työt ovat vielä mietinnässä. Sokkelissa on maali irtoillut ja paloja lohkeillut, hankala korjata hyvän näköiseksi pelkällä maalilla.

Lainaa
3/3 kommentista
mainos

Etsi yritys

Katso lisää yrityksiä täältä

Vaivaako sinua siitepölyallergia?
mainos
Ovatko savuhormi & ilmanvaihto kunnossa?

Savuhormit kuntoon Mordax-menetelmällä ja Ohler/Prima Plus-hormiputkilla. Ilmanvaihdon asennuksia, puhdistuksia ja tasapainotuksia. Myös videokuvaus ja hormiston kuntoraportit. Hyödynnä kotitalousvähennys!

Lue lisää!

Suunnittele saunasi netissä!

SunSauna tarjoaa suunnitteluapua saunaosaston suunnitteluun. Suunnitteluohjelma on erinomainen työkalu saunan suunnittelussa. Saat myös suunnitelmasta kustannusarvion.

Lisätietoja

mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos

Suomelan kumppanuuslehdet ilmestyvät myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa