Tapetti talon mukaan: tapettityypit esittelyssä
Tapetteja on tuhansia vaihtoehtoja. Valinta helpottuu, kun päätät etukäteen värimaailman ja sovitat tapetin kotisi henkeen, tyyliin ja tunnelmaan.
Teksti Anne Kytölä
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
Suomalaiset arvostavat paperitapetteja. Niitä myydään eniten. Vaikka tapettien valmistus Suomessa on vähentynyt ja tuotantoa on siirretty ulkomaille, paperitapettien raaka-aine on silti usein peräisin Suomen metsistä.
Keskieurooppalaisilla ei ole samanlaista sidettä metsään kuin meillä. Ehkä juuri siksi eurooppalaiset tehtaat valmistavat pääosin vinyylitapetteja, joissa tosin yleensä on paperipohja. Sileät vinyylitapetit sopivat kosteutta ja kulutusta sietävinä hyvin keittiöön, eteiseen ja lastenhuoneeseen. Kohokuvioista vinyyliä käytetään muun muassa olohuoneissa.
Eijffingerin Smartpaper - polyesteriselluloosatapetti
Suomalaisten suosimia vaaleita sävyjä on muun muassa Habinen maahantuomassa Natural Spirit -kokoelmassa. Eijffingerin Smartpaper on polyesteriselluloosatapetti. Hinta noin 30 euroa / rulla.

Melko uusi tulokas tapettimarkkinoilla on polyesterillä vahvistetusta selluloosasta valmistettu tapetti, josta käytetään erilaisia nimityksiä, kuten non-woven-tapetti, kuitutapetti tai stabilit-tapetti. Ensimmäinen polyesteriselluloosatapetti tuli markkinoille jo parikymmentä vuotta sitten, mutta siitä ei ollut kalliin hintansa takia silloin muiden laatujen haastajaksi. Nyt hinnat ovat laskeneet, ja polyesteriselluloosa on noussut etenkin lasikuitutapetin kilpailijaksi. Se ei veny eikä varastoi kosteutta, joten sen ei tarvitse vettyä, vaan tapetti kiinnitetään suoraan liisteröityyn seinään. Tapetointi sujuu nopeammin, kun yksi työvaihe jää pois

Lisäksi markkinoilla on tekstiilitapetteja, luonnonmateriaalipäällysteitä, kuten meriruoho– ja niinitapetteja. Tekstiili- ja luonnonkuitutapetit maksavat enemmän kuin muut – noin 100 eurosta ylöspäin / rulla – joten yksityiskoteihin niitä laitetaan melko harvoin. Fototapetilla seinälle voi loihtia vaikka merinäkymän.
Stefan Lindforsin suunnittelema Kuiskauksia-sarja
Stefan Lindforsin Sanduddille suunnittelema Kuiskauksia-sarja on saanut jatkoa. Musta-valkoinen tapetti on moderni ja tyylikäs. Hinta 25 euroa / rulla

Retroa ja turvallisuutta tapeteissa

Tapettien värimaailma on runsas. Marimekon käynnistämä retrobuumi näkyy tapeteissakin. Trenditietoiset valitsevat nyt suuria kuvioita ja rohkeita värejä. Esimerkiksi Birger Kaipiaisen Kiurujen yö -malli vuodelta 1957 on nyt toijalalaisen Pihlgren ja Ritolan tilatuimpia tapettimalleja. Tämän päivän suunnittelua edustaa esimerkiksi Stefan Lindforsin Sanduddille suunnittelema Kuiskauksia-mallisto. Varsinkin nuoret ovat mieltyneet myös dramaattisiin mustavalkoisiin tapetteihin. Modernia retrohenkeä on esimerkiksi RTV-Yhtymän Diek-House-tilausmallistossa, varsinkin Flow-kirjassa.
Suurin osa suomalaisista pelkää kyllästyvänsä voimakkaisiin tapetteihin ja sisustaa turvallisiksi koetuilla sävyillä. Meillä myydäänkin ylivoimaisesti eniten vaaleita malleja. Vaalean beigen lisäksi suomalaiset viihtyvät harmaan kitin, vanhan roosan, pehmeän persikan, hennon, hieman harmaaseen taittuvan vihreän ja vaalean okran sävyissä. Sininen kelpaa aina, myös tummahkona.
Nyt on muotia tapetoida yksi huoneen seinistä muita tummemmin sävyin. Boordeja käytetään yhä jakajana kahden eri tapetin välissä. Boordin voi laittaa myös pystyyn tai lähelle kattoa. Uutta ovat kohokuvioidut maalattavat polyesteriselluloosatapetit ja -boordit, kuten Marburgin Patent. Voit käsitellä seinät perinteisesti peittävällä maalilla tai uudella tavalla käyttämällä kuultovärejä tai petsilakkaa. Kuultoväri korostaa tapetin pintakuviota.
Perinteisiä tapetteja entistäjille
Myös entistäjillä on nykyään melko paljon valinnanvaraa. Voit hyvin löytää kotiisi aidot tapettimallit samalta ajalta, jolloin talo on rakennettu. Vanhojen mallien mukaan painettuja tapetteja voit tiedustella esimerkiksi Tapettitalosta, Rakennusapteekista. Kaikki myyvät tapettejaan myös Internetissä. Jos talosi seinässä on palanen vanhaa tapettia, voit teettää mallin mukaan uudet samanlaiset espoolaisessa Taitotapetissa. Tom Michelsson painaa tapetteja perinteisellä laattapainotekniikalla.
Jos sinulle riittää, että saat kotiisi häivähdyksen vanhan ajan tai tietyn aikakauden tunnelmaa, voit valita uuden, mutta historiallisen mallin mukaan painetun tapetin. Muun muassa Värisilmän Boråstapeter-mallistossa, Anno 1905, on tapettimalleja 1700-luvun rokokoosta 1940-luvun funkikseen.
Unikkokuvioinen Lim&Handryck-tehtaan Hällestrand-tapetti
Joidenkin vanhojen mallien kuvioihin jätettiin näkyviin hiukan kiiltävää pohjapaperia, ja kuvion ympäristö painettiin mattapintaisin liimavärein. Tuloksena oli elävä, valaistuksen mukaan muuttuva pinta. Kuvan unikkokuvioinen tapetti on Lim & Handtryck -tehtaan Hällestrand-malli alkuperäisin värein. Tapetti on peräisin Göteborgin vanhasta kaupunginkirjastosta noin vuodelta 1890.
Värisilmän Boråstapeter-malliston Anno 1905-tapetti
1900-luvun alussa aiheet haettiin usein kasvimaailmasta. Tyyli muuttui pelkistetyksi jugendiksi. Värisilmän Boråstapeter-malliston, Anno 1905:n, kuosit on jäljennetty alkuperäisistä malleista ja painettu 1800-luvulla kehitetyllä liimaväripainotekniikalla. Näcken-tapetissa on lumpeenkukkia. Hinta 38 euroa / rulla.