MAINOS

Talojen painumaongelma on korjattavissa

Talo

Suomessa on paljon vinoja omakotitaloja. Jopa kymmenet tuhannet paaluttamattomat talot kärsivät painumaongelmasta. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kun maa pettää talon alta, alkaa vajoaminen. Hyvin harvoin maa painautuu tasaisesti koko rakennuksen alta, yleensä joku nurkka vajoaa nopeammin kuin toinen.

Kivi- ja tiilirakenteisissa taloissa jo muutaman sentin vinoutuma tulee esille seinissä ja perustuksissa. Puurakenteiset talot kestävät hieman enemmän ennen kuin vaaran merkit ovat silminnähtäviä.

Painumasta kärsivien paaluttamattomien talojen tukemiseen erikoistuneen suomalaisyrityksen Powerpilen aluejohtaja Asko Ali-Marttila kertoo jokaisen maallikonkin huomaavan ongelmat paljaalla silmällä viimeistään silloin, kun vinoutuma ylittää yhden senttimetrin metriä kohti.

Silloin kivijalkaan alkaa ilmestyä murtumia, ovet ja ikkunat saattavat jumittaa ja viemäreiden toiminnassa voi esiintyä ongelmia. Kun talo painuu riittävän paljon, ikkunat saattavat jopa särkyä.

Yleisimmin painumaongelma johtuu saven konsolidoitumisesta

– Savimaalla paaluttamaton talo painuu aina, mutta meille tulee töitä kun talo painuu vinoon. Tyypillisesti se johtuu saven konsolidoitumisesta eli savimaaperä rakennuksen alla puristuu kokoon.

Konsolidoituminen tapahtuu kun savesta puristuu vettä pois rakennuksen muodostaman kuorman alla, kertoo Asko Ali-Marttila.

Powerpilen kehittämässä ja kymmeniä patentteja sisältävässä tuentamenetelmässä vinksahtanut rakennus voidaan tukea ja oikaista nopeasti ja ilman että asukkaiden tarvitsee lähteä työn alta evakkoon.

Powerpilen ratkaisussa talo tuetaan geopolymeerilla täytetyillä pilareilla, joiden asentaminen on huomattavasti nopeampaa ja siistimpää kuin perinteinen teräspaalutus. Geopolymeerimassa syötetään kolmen senttimetrin läpimittaiseen tekstiiliputkeen, jossa massa paisuu läpimitaltaan kymmenkertaiseksi pilariksi. Pilarin murtolujuus on kovaa luokkaa, jopa 70 tonnia.

Pilaria ei välttämättä vedetä kovaan maaperään asti, sillä sitä voidaan käyttää myös kitkakantavana, koheesiokantavana ja maaperää tiivistävänä.

Rakennuspaikan maaperä tutkitaan ennen tuentaa


Painumasta kärsivän talon tuenta geopolymeeritekniikalla on sangen siistiä puuhaa, josta ei aiheudu merkittävää sotkua tai meluhaittaa.


Yleensä tuentatyö etenee nopeasti ja talo on asuttavissa koko remontin ajan.

Jokainen kohde on erilainen ja ennen tuentaan ryhtymistä Powerpile tutkii rakennuspaikan maaperän olosuhteet rakennesuunnittelijan ja geosuunnittelijan kanssa.

– On tärkeää selvittää ongelman laajuus ja syyt talon painumiselle. Joskus ongelma on paljon isompi kuin ulospäin näkyvä oire, Ali-Marttila sanoo.

Huono täyttö aiheuttaa ongelmia


ENNEN OIKAISUA
Kun talo alkaa vajoamaan, silminnähtäviä ongelmakohtia saattaa ilmaantua moneen eri paikkaan: kivijalkaan ilmestyy murtumia, ovet ja ikkunat jumittavat, viemäreiden toiminnassa on häiriöitä ja jopa väliseinät vääntyvät vinksalleen.

Rakennuspaikan alla hölskyvä savimaa ei ole ainoa syypää talon painumiin. Arviolta noin kolmanneksen painumaongelmista johtuu täytössä tapahtuneista virheistä ja kaksi kolmasosaa tapauksista selittyy savimaiden ongelmilla. Myös muita ongelmanaiheuttajia löytyy, kuten vesihuuhtoutumat.

Asko Ali-Marttila sanoo, että kaikki notkahtaneet talot pystytään tukemaan ja jopa oikaisemaan, mutta ääritapauksissa työ on niin kallis ettei siihen ole talonomistajan näkökulmasta mielekästä ryhtyä.

– Aina parempi mitä aikaisemmin ollaan liikkeellä, hän sanoo ja kannustaa ihmisiä tarkkailemaan talonsa kuntoa.


OIKAISUN JÄLKEEN Kun painunut talo on tuettu geopolymeeripilareilla, vajoaminen pysähtyy ja rakennus pystytään myös oikaisemaan. Samalla silminnähtävät esteettiset ja toiminnalliset haitat poistuvat.

Lue lisää talon vajoamisesta

Miksi talo painuu ja vajoaa >
Tästä tiedät vajoaako talosi >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

painumaongelma talon painuminen talon vajoaminen