Tee sauna itse edullisesti
Olemme seuranneet Suomelassa kormulaisen lapsiperheen talonrakennusprojektia. Tällä kertaa esittelemme perheen saunan, jossa on monta edullista ratkaisua.
TEKSTI JAANA LAITINEN
KUVAT NINA DODD
Nea Turkki-Koski ja Mika Koski suunnittelivat talonsa itse ja rakensivat sen pre cut -osista, koska eivät löytäneet mieleistään valmispakettia. Esittelimme perheen keittiön Suomelassa 4 / 2005 ja muut huoneet Suomelassa 1 / 2006. Talon yläkerrassa on iso aula, kolme makuuhuonetta, vaatehuone ja wc suihkuineen. Saunaosaston kodinhoitohuoneineen Nea ja Mika sijoittivat alakertaan, missä ovat myös keittiö, olohuone, vanhempien makuuhuone ja erillinen wc.
Löyly- ja pesuhuoneen välisessä seinässä on turkooseja lasitiiliä.
Löyly- ja pesuhuoneen välisessä seinässä on katseenvangitsijana turkooseja lasitiiliä. Vaikka alkuperäiset saunasuunnitelmat muuttuivat matkan varrella, Mika Koski on lopputulokseen tyytyväinen.

Saunavisiosta piti tinkiä

Nuorella perheellä oli saunaosastosta oma, selkeä näkemys. Lopulta saunasta kuitenkin tuli ainoa paikka, jossa toiveista piti tinkiä. Alkuperäinen ajatus oli, että sauna, pesuhuone ja kodinhoitohuone olisivat olleet samaa kylpylähenkistä kokonaisuutta. Siinä sauna olisi sijainnut keskellä, kodinhoitohuone olisi jäänyt toiselle puolelle saunaa ja suihkutilat omaan nurkkaukseen toiselle puolelle. Tiloja olisi yhdistänyt käytävä, josta olisi johtanut ovi suoraan vanhempien makuuhuoneeseen. Pesuhuoneen nurkkaukseen nuoripari piirsi vielä poreammeenkin.
Kompastuskiveksi muodostui tila. Kokonaisuus olisi vaatinut metrin enemmän tilaa kuin käytössä oli. Väljyyttä olisi saatu, jos portaita ja olohuoneen seinää olisi siirretty metrin verran kauemmaksi, mutta olohuoneesta olisi silloin tullut liian pieni. Toinen mahdollisuus olisi ollut venyttää taloa metrillä. Ajatuksesta luovuttiin kuitenkin pian, ja sauna meni uusiksi. Syntyi ajateltua pienempi saunaosasto, jossa on kekseliäitä yksityiskohtia.
Porrasaskelmat nousevat saunan lasiovelta lauteiden jalkatasolle. Lauteet ovat vastakkain, ja kiuas on hieman alempana niiden välissä. Kun kiuas on jatkuvalämmitteinen, saunaan voi piipahtaa milloin vain kiukaan lämpiämistä odottelematta. Perhe laski, että jos saunassa tulee käytyä vähintään kahdesti viikossa, tavallista peruskiuasta kalliimman kiukaan valinta kannattaa.
Löydyveden voi laskea suoraan hanasta
Mika upotti lauteiden jalkatasoon koboltinsinisen seitsemän euron lasikulhon, johon löylyveden voi laskea suoraan hanasta. Kulhon alla on tunnelmaa luova valopiste.
Saunan erikoisuuksiin kuuluu 140 senttiä leveä, matala näköalaikkuna. Siitä voi kylpiessään ihailla ympärillä levittäytyvää maalaismaisemaa. Toinen hauska yksityiskohta on löylyhuoneeseen vedetty hana. Siitä voi laskea löylyveden suoraan siniseen lasikulhoon, joka on upotettu lauteiden jalkatasoon. Kulhon pohjan alla palaa tunnelmallinen, himmeä valo.
Saunan ja pesutilan välisessä seinässä on turkooseista valotiilistä tehty pysty raita. Katon Mika koristeli todella tyylikkäästi sormipaneelilla. Lisäksi hän sulki ylälauteen ja alalauteen välisen aukon vinolla laudoituksella.

Saunan katon paneloinnissa käytettiin tervaleppäpaneelia ja sormipaneelia.
Mika teki huolellista työtä paneloidessaan löylyhuonetta. Hän yhdisti taivekatossa toisiinsa tervaleppäpaneelia ja sormipaneelia, joka on lämpökäsiteltyä haapaa, jolloin kattoon syntyi kaunis raitakuvio
Pesuhuoneen seiniä piristettiin väriboordilla
Mika ja Nea piristivät pesuhuoneen vaaleita seiniä alas sijoitetulla väriboordilla.
Oma meikkinurkkaus
Pesutilan erikoisuus on äidin oma ”aamunurkka”. Seinältä suihkujen vierestä erotettiin Nealle oma soppi, jota suojaa roiskeilta matala muurattu väliseinä. Sopessa on pieni käsienpesuallas, pistorasiat hiustenkuivaajalle ja hyvät valot.
Altaan alakaapin idean Nea ja Mika lainasivat kylpyhuonekalusteiden näyttelystä. ”Aito” kaappi olisi maksanut 160 euroa, mutta Mika teki itse mallia mukaillen liimapuulevystä vastaavan alakaapin, jonka hinnaksi tuli alle kymmenen euroa.
Myös saunan löylyvesikulho oli edullinen. Alan liikkeissä vastaavat kulhot maksavat liki 200 euroa. Mika osti tarkoitukseen sopivan kulhon kodintavaraliikkeestä muutamalla eurolla.
Nea-äidin oma meikkinurkka pesuhuoneen oven pielessä
Nea-äiti sai pesuhuoneen oven pieleen oman meikkinurkan, joka erotettiin suihkutilasta muuratulla puoliseinällä.
Allaspöytä maksoi alle 10 euroa
Meikkinurkan allaspöydän Mika rakensi itse liimapuulevystä, jolloin se maksoi vain alle kymmenen euroa.
Paljonko maksoi?
Pesuhuone
• Seinälaatat 18 euroa / neliö, Kymppi-Lattiat & Kaakelit, Nurmijärvi (seinälaattaboordi K-raudan poistomyynnistä)
Lattialaatat noin 20 euroa / neliö, Lasitiili
• Damixa-hanat noin 595 euroa, Putkiset, Kerava
• Meikkinurkkauksen IDO-allas, 90 euroa, Bauhaus
• Lasitiilet 8 euroa / kpl, K-rauta, Vantaanportti
Sauna
Lauteet lämpökäsiteltyä haapaa, 3 euroa / metri
Katto tervaleppäpaneelia, 1,50 euroa / metri
• Katon sormipaneeli lämpökäsiteltyä haapaa, 2,50 euroa / metri
• Damixa-hana noin 225 euroa, Putkiset, Kerava
• Luminarc-kulho 7 euroa
• Harvia Forte -kiuas 1 100 euroa