Nina ja Vesa remontoivat perheelleen tyylikkään keittiön, jossa annettiin reilusti tilaa laatukoneille.
Teksti Anne Korhonen
Kuvat Nina Dodd
Kun Nina ja Vesa ostivat Espoon Laurinlahdesta vuonna 1979 valmistuneen talon, keittiö kaipasi jo remonttia. Nyt se on varustettu huippumoderneilla uutuuksilla. Viinit säilytetään omassa kaapissaan, uuniin voi valita eri ruoille sopivat paisto-ohjelmat, ja kahvit keitetään vastajauhetuista pavuista tyylikkäällä keittimellä. Laitteiden pinnat ovat luonnollisesti rosteria.
Keittiön kodinkoneet ovat laadukkaita
Keittiössä on paljon laadukkaita kodinkoneita. Jääkaappi-pakastinyhdistelmä rakennettiin paikalla yhtenäiseksi kokonai-suudeksi. Viinit säilyvät omassa kaapissaan, jonne mahtuu noin 30 pulloa. Viinikaapin yläpuolella on uuni, jonka luukku avautuu vasemmalle. Pellit liukuvat ulos ja sisään turvallisesti teleskooppikiskoilla. Kaikki koneet AEG-Electrolux.
”Lisäksi halusin meille ehdottomasti kaasulieden, koska ruoanlaitto kaasulla on niin nopeaa. Välillä ruokaa tehdään paljonkin, kun perheen koko vaihtelee kolmesta aina kuuteen henkeen”, Nina kertoo. Pari halusi myös riittävästi kylmätilaa, joten keittiöön hankittiin täyskorkea jääkaappi ja yhtä korkea erillinen pakastin, jotka rakennettiin paikalla yhtenäiseksi kylmäkokonaisuudeksi.
Neliöitä ei ollut tuhlattavaksi, ja koneiden lisäksi keittiöön piti saada tarpeeksi säilytystilaa. Siksi isäntäpari mietti tarkasti kaappien ja koneiden sijoittelua, samoin optimaalista työskentelykorkeutta. Esimerkiksi uuni on nostettu työskentelykorkeudelle ja luukku avautuu sivulle.
Kaasuhella on nopea
Kaasulla ruoka valmistuu nopeasti. Kaasupullo mahtuu tiskialtaan alle samaan kaappiin jäteastioiden kanssa.
Harlinien keittiö on toimiva
Nina ja Vesa ovat tyytyväisiä keittiöönsä, joka on osoittautunut toimivaksi. Matala vitriini, joka on kiinni ruokailutason päässä, toimittaa myös työtason virkaa.
”Ei tarvitse kurotella ja polttaa itseään kuumiin pelteihin. Lisäksi teleskooppikiskoilla kulkevat pellit estävät ruoan kaatumisen syliin”, Vesa selvittää. Myös puoliksi integroitu astianpesukone on nostettu irti lattiasta.
Kaareva liesituuletin vedetään esiin tarvittaessa
Kaareva liesituuletin vedetään esiin tarvittaessa, jolloin se käynnistyy automaattisesti. Samalla siihen syttyvät myös valot.

Paljon säilytystilaa!

Kokonaisuuden pariskunta hioi mieleisekseen yhdessä Puustellin suunnittelijan Lauri Jalkasen kanssa. Kun koneet olivat löytäneet paikkansa, alkoi säilytystilan maksimointi. Säilytyksen painopiste on nyt vetolaatikoissa, joihin mahtuu uskomattoman paljon tavaraa, ja joissa kaikelle on oma paikkansa. Kokonaan ulosvedettävissä laatikoissa sisältö on nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja tavarat perimmäisiä myöten ovat helposti käden ulottuvilla. Laatikoissa säilytetään sekä astioita että kuivatavaroita. Vaikka laatikot on pakattu täyteen painavia lautasia ja kulhoja, ne liukuvat auki ja kiinni pehmeästi.
Leveä lusikkalaatikko on kätevä
Leveän lusikkalaatikon sisällön näkee yhdellä silmäyksellä. Taustalla kahvi-asema, jolla keitetään tuoreista pavuista aromikkaat kahvit.
Yläkaapit yltävät lähes kattoon saakka mutta vaikuttavat ilmavilta, kun ovissa ei ole vetimiä. Kuivauskaapista Nina ja Vesa luopuivat kokonaan. Keittokirjoilla on lyhyt hylly ikkunan vieressä. ”Olisin halunnut myös apteekkikaapin, mutta sille ei enää ollut tilaa”, Nina kertoo.
Pari valitsi mdf-oviin puhtaanvalkoisen, kiiltävän maalipinnan, joka on helppohoitoinen. ”Kliinisyys” vältettiin ripottelemalla harkitusti ja sopiviin paikkoihin – kuten kaappien sivuihin ja sokkeleihin – pähkinäpuuta. Se tuo teräksenhohtoiseen, kiiltävänvalkoiseen tilaan lämpöä.
Pähkinäpuiset yksityiskohdat pehmentävät keittiön ilmettä
Kiiltävät laakaovet ovat puhtaanvalkoiseksi maalattua mdf-levyä, väri M10, vetimet mallia HT-406-60-160, Puustelli. Pähkinäpuiset yksityiskohdat pehmentävät vaalean keittiön ilmettä.

Valoa halogeeneista

Olohuoneen puolella on erillinen ruokailutila, jonne katetaan tavallisesti vain viikonloppuisin. Arki-illalliset, aamu- ja iltapalat perhe syö keittiössä. Ruokapöytäkorkeudelle asennetun massiivipähkinätason päässä on vitriini, jonka päällä voi työskennellä. Aluksi Vesa ja Nina aikoivat pitää myös ruokailutason työskentelykorkeudella ja istua pöydän ympärillä baarijakkaroilla. ”Luovuimme kuitenkin ajatuksesta suosiolla baaritason epäkäytännöllisyyden vuoksi”, he kertovat.
Varsinaisen työtason materiaaliksi va-littiin musta Labrador-kivi. ”Kivitasoa ei tarvitse varoa. Sille voi nostaa astiat suoraan uunista tai liedeltä, ja se on mainio leipomisalusta”, Nina sanoo.
Neliskanttinen keittiöallas on huullettu eli upotettu samalle korkeudelle kivitason kanssa, jotta allas ja taso sulautuvat siistiksi, yhtenäiseksi pinnaksi. Välitila laatoitettiin valkoisilla kaakeleilla.
Työtaso on valaistu halogeeneilla. Myös yleisvalo on halogeeni. Lisäksi yhden kaapistorivin päällä on varrelliset halogeenit, joiden valo suuntautuu kylmäkalusteille ja tuo kauniisti esiin teräksen kiillon.
Edellisestä keittiöstä jäi jäljelle vain sauvaparkettilattia, joka oli vielä hyvässä kunnossa.
Aikaa koko talon remonttiin oli vain kolmisen viikkoa, mutta myös keittiö valmistui siinä ajassa vaivattomasti, kun suunnitelmat ja tilaukset oli tehty ajoissa. Nina ja Vesa ovat tyytyväisiä keittiöönsä – se on osoittautunut toimivaksi ja tehokkaaksi.
Paljonko maksoi?
Kalusteet (tasot, pöytä, hana, allas, vetimet ja asennus) noin 7 800
Koneet (astianpesukone, kaasuliesi, liesituuletin, uuni, mikroaaltouuni, jääkaappi, pakastin, kahviasema ja viinikaappi) noin 10 000