Keveytensä ansiosta verhoilukivillä voi päällystää myös levyseinän tai vaikkapa holvata katon. Tuttuja käyttökohteita ovat saunat, takkahuoneet ja keittiön välitilat, mutta käsistään kätevä päällystää kivillä esimerkiksi yhden tehosteseinän olohuoneesta tai makuu- tai kylpyhuoneesta. Ennalta käsiteltyä Craft Stone-verhoilukiveä ei tarvitse suojata kosteissa tiloissa tai ulkokäytössä kivisuoja-aineella.

Myös vanha, aikansa elänyt takka saa helposti uuden elämän verhoilukivillä. Materiaali käy kaikenlaisiin takkoihin, edellytyksenä on vain, että takan voi ylipäätään pinnoittaa. Materiaali on turvallista, sillä se on palamatonta. Tulipesän vuoraukseen verhoilukivet eivät kuitenkaan sovellu.

Verhoilukivet valmistetaan kiviaineesta, jolloin pinta sekä näyttää että tuntuu kiveltä. Seinien ja takkojen kulmat on helppo viimeistellä kulmakivillä.

Verhoilukiviä löydät mm. seuraavilta valmistajilta:

CraftStone, Master Stone katso jälleenmyyjät www.takkamaailma.com
Mathios Stone, www.home4you.fi
Great-Stone, MasterStone, www.procat.fi
KingStone, www.myllymaki.fi

Luonnonkivestä valmistettuja verhoilukiviä myyvät mm.

Polarkivi Oy, www.polarkivi.fi sekä
Casanna, www.casanna.fi

Viinikellari

Vantaalla sijaitsevan omakotitalon alakerta sijaitsee osittain maan alla, joten perheen isäntä päätti muuttaa tasaisen viileänä pysyvän kylmäkellarin viinikellariksi. Seinät päällystettiin ruskealla verhoilukivellä. Viinipullotelineet on hankittu aiemmin Ikean Ivar-mallistosta. Ne petsattiiin Herdingin öljypetsin sävyllä Mahonki. Kattoon asennettiin kivet ja viinipullot kauniisti yläviistosta valaiseva vaijerihalogeenivalaisin.

Noin 2,5 neliön kokoiseen viinikellariin tarvittiin yllättävän paljon kiviä, sillä seinäpintaa oli noin 14 neliön verran. Urakan haasteellisuutta lisäsi leikattavien kivien määrä: verhoilukiviä jouduttiin leikkaamaan joka toisen ladontakerroksen kulmissa sekä keskellä toista pitkää seinää sijaitsevan oven ympäriltä.

Ilmanvaihtoaukkojen pyöreät ympärystät vaativat tarkkaa leikkuujälkeä, mutta lopputuloksesta tuli erittäin siisti. Kivet leikattiin kulmahiomakoneella, jossa on timanttiterä. Kiilto Flexfix-saneerauslaastia kului noin puolitoista 20 kilon säkkiä, yhteensä noin 35 kiloa. Koko urakka kesti noin viikon verran.

Mitä maksoi?

Verhoilukivet noin 14 neliötä à 89 euroa/ m2, yhteensä 1 246 euroa (Craft Stone csi 032/Country Ledgestone Collection).
Saneerauslaasti 2 x 20 kg á 19,60 euroa, yhteensä 39,20.
Lisäksi tarvittiin laastikampa ja sekoitusämpäri, yhteensä noin 15 euroa.


Tehosteseinä olohuoneeseen

Sipoolaisen omakotitalon tv-seinä kaipasi piristystä. Tila oli selkeä, sillä se rajautui kaakeloituun takkaan. Noin kuuden neliön seinäalaan valittiin vaalea beige verhoilukivi. Kivet ladottiin seinälle itse. Jokaisen rivin viimeinen kivi piti leikata, mutta kivien työstö sujui kätevästi timanttilaikalla. Ensikertalaiselta asennus sujui ensin hieman hitaammin, mutta työn edetessä asennusnopeuskin kasvoi. Seinä valmistui pikkuhiljaa noin neljässä päivässä.

Laastia kului odotettua enemmän; yhteensä noin 25 kg. Laastia levitettiin ensin seinään pienelle alalle sekä erikseen vielä kiven taakse.

Mitä maksoi?

Verhoilukivet 6 neliötä à 89 euroa/m2, yhteensä 589 euroa (Craft Stone csi 022/ Vintage Ledgestone Collection).
Saneerauslaasti 25 kg (5 kilon pusseissa) noin 55 euroa.