Ikkuna- ja oviasennus alkoi omakotitalorakentamisen seurantakohteessamme Paraisilla

Talo

Paraisten seurantakohde Villa Helena on edennyt ikkuna- ja oviasennukseen. Ikkunat ovat talossa oleellisessa merkityksessä. Hirsi yhdistettynä runsaaseen lasiin tekee talosta erittäin modernin.

Villa Helenassa lasipintaa on erittäin runsaasti. On lattiasta alkavia ikkunaseiniä ja lasiovia sekä ulkotiloissa lasisia kattoja sekä kaiteita. Hirsi yhdistettynä runsaaseen lasiin tekee talosta erittäin modernin. Ikkunat ovat oleellisessa merkityksessä Paraisten seurantakohteessa.

Aktiivinen aurinkosuojaus säätelee asuntoon tulevaa aurinkoenergian määrää


On tärkeää, että nosturilaitteet ovat tarpeeksi massiivisia, jotta työskentely onnistuu jouhevasti.

 

Aurinko lämmittää huomattavasti jo varhaisesta keväästä lähtien. Talon suurimmat ikkunapinnat tulisi sijoittaa etelään päin, jotta aurinkoenergian pystyisi parhaiten hyödyntämään energiakustannuksissa.

pasi peltola fenestra– Oikeanlaiset ikkunat siis oikeaan paikkaan. Rakennuksen eri ilmansuuntiin olevilla julkisivuilla on ikkunoille erilaiset vaatimukset. Pohjoissivun ikkunat voidaan varustaa paremmalla u-arvolla, eteläsivulla panostetaan auringonsuojaukseen. Tavallinen u-arvovaatimus ikkunoille on 1,0 W/m2K, sanoo myyntipäällikkö Pasi Peltola Fenestralta.

– Villa Helenan ikkunoiden u-arvo on 0,8 W/m2K, sanoo suunnittelija Witka.
Hän muistuttaa, että jos ikkunoista aletaan tehdä ylitiiviitä, tulee ongelmia. Ne alkavat huurtua.

Keväällä ja syksyllä ilmaisen aurinkoenergian hyötykäyttö on ajankohtaista. Toisaalta taas suuret ikkunapinnat voivat tehdä kesällä asunnosta tukalan kuumaan, ellei auringonsuojaukseen ole kiinnitetty riittävää huomiota. On energiataloudellisesti järkevää hallita aurinkoenergian määrää sekä passiivisilla (auringonsuojalasit, markiisit, katokset jne.) että aktiivisilla (automaattisesti toimivat kaihtimet) auringonsuojausjärjestelmillä.

– Villa Helenassa on suunniteltu käytettävän aktiivista auringonsuojausta Fenestran Sun Seal -rullakaihtimin, jotka säätelevät asuntoon tulevaa aurinkoenergian määrää. Ne laskeutuvat haluttaessa automaattisesti, kun huonelämpö nousee yli säädetyn tason, sanoo Peltola.

Ikkunoiden ulkonäkö ja turvallisuus

Nykytrendi on, että taloissa käytetään entistä suurempia ikkunapintoja joko kokonaisia lasiseiniä tai pienempiä ikkunoita, jotka ovat ryhmitelty samalla seinälle.

– Ikkunat ovat julkisivun design-asia. Ne ovat talon silmät, kuten ihmisen silmät ovat sielun peilit. Ikkunoiden ruudutuksella ja ristikoineilla saadaan luotua taloon persoonallinen ilme. Ikkunan puitteet ja karmit voidaan sävyttää rakennukseen sopivaksi oikean atmosfäärin luomiseksi, valkoinen ei ole ainut oikea, tosin se on eniten käytetty, tietää Peltola.

Ikkunoihin liittyy myös erilaisia turvallisuusasioita. Ne toimivat monesti hätäuloskäynteinä, jolloin ikkuna-aukon koko ja avautuvuus on huomioitava siten, että tarpeen vaatiessa ikkunasta pääsee nopeasti ja turvallisesti poistumaan huoneistosta.

– Kun ikkunan lasipinnan alareuna on alle 700 millimetriä lattianpinnasta, on käytettävä F2 vaatimuksen mukaisesti turvalasia. Turvalasiksi asunnoissa kelpaa kuuden millimetrin paksuinen lasin. Tavallisen lasin vakiopaksuus on 4 milliä. Tosin karkaistu- ja laminoitu lasi ovat suositeltavia ja turvallisempia vaihtoehtoja.

Peltola muistuttaa vielä palosuojalasin lakisääteisyydestä esimerkinomaisesti.
– Jos esimerkiksi erillinen autotallirakennus sijaitsee alle kahdeksan metriä päärakennuksen ikkunasta, on palonsuojaikkunaa käytettävä.

Äänieritys ja asuinmukavuus

Ikkunoiden käytännöllisyys on erittäin paljon elämää helpottava tai hankaloittava asia. Ei ole yhdentekevää, missä tuuletusikkunat sijaitsevat, miten päin ne aukeavat jo onko niitä tarpeeksi. Hyttyskesänä asumista mukavoittaa huomattavasti ikkunoiden hyttyssuojat.

Rakentaja ei aivan rakentamisen alkuvaiheessa useinkaan tule ajatelleeksi ikkunoiden äänieristyksen tarpeellisuutta ellei asemakaavassa ole jo äänieristystä vaadittu. Jos esimerkiksi herkkäunisen ihmisen makuuhuoneiden ikkunat sijaitsevat kadun puolella, niin silloin voi harkita tällaisiin huoneisiin paksumpaa lasia. Myös karmisyvyyttä lisäämällä saadaan ikkunaan lisää äänieristystä. Myös lentomelualueilla kaava määrää äänieristysasiat ikkunoiden osalta.

Jotta ikkunat ovat sellaiset kuin pitääkin, on niiden asennus avainasemassa. Asennustyö vaatii ammattitaitoa. Ikkunoiden tulee asennuksen jälkeen aueta ja sulkeutua ongelmitta.
– Tavallisen omakotitalon ikkunan asennus voi viedä aikaa kahdelta ammattilaiselta viikon listoituksineen ja pellityksineen avaimet käteen -periaatteella, tietää myyntipäällikkö Peltola.

 


Erikoispuomi helpotti räystäiden alle tehtävää ikkuna-asennusta. Näppärää.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.