Slopehouse-talon perustustyöt alkavat – Sisko ja Se veli rakentavat – osa 3

Talo

Siskon ja Sen veljen eli Helenan ja Villen taloprojekti Paraisilla on edennyt perustuksiin asti. Myös lämmitysasiat ovat ajankohtaisia Slopehousessa.

Jos sisäsiistit suunnitteluhommat alkoivat tuntua jo hieman puulta – ei hätää. Nyt päästään vetämään saappaat jalkaan, rukkaset käteen ja lyömään lapio saveen. Fakta homma on, että miltei jokainen rakentaja haluaa tuntea itsensä tee se itse -mieheksi tai -naiseksi. Mutta miten tunnelman tavoittaa helpoimmin?

Tositoimien fiilistelyyn pääsee mainiosti mukaan, kun tontille saapuvat sorakasat ja kaivinkone aloittaa maansiirtotyöt. Tässä vaiheessa kaikki on yleensä vielä mainiosti mallillaan ja budjettikin on usein lähes korkkaamaton – ei ole huolta vielä huomisesta.

– Meille rakentamisen karu arki tuli eteen nopeammin kuin luultiinkaan. Kun talon pohjat oli kaivettu ja täytemaan ajo aloitettu, kävi ilmi, ettei kunnasta löytynyt ainoatakaan hiekkamonttua. Eli perustusten täytemaa jouduttiin ostamaan sorana, siis hiekkaan nähden lähes kolminkertaisella hinnalla, sanoo suunnittelija Ville Witka.

Hän lisää, että tämä on oiva esimerkki siitä, miten rakentaja joutuu itsestä riippumattomista syistä yllätetyksi, vaikka budjetti on laadittu kuinka tarkasti tahansa.
Rakennus valmistuu harkko kerrallaan osaavissa käsissä.
Rakennus valmistuu harkko kerrallaan osaavissa käsissä.

Kevytmaalämpö

Kun perustukset olivat valmiit Paraisten Slope-house mallitalossa, oli aika ottaa jälleen lämmitysmuoto tarkempaan syyniin.

Witkan mielestä nykyrakentaja on onnistuneesti manipuloitu liputtamaan maalämmön puolesta ainoana edullisena ja ekologisena lämmitysmuotona.

– Kuitenkin maalämmitys on perustamiskustannuksiltaan melko suuri investointi. Kustannuksia laskiessa muut halvemmat lämmitysvaihtoehdot alkavat houkutella lopullisessa valinnassa. Laskelmissa on syytä ottaa huomioon investointien takaisinmaksuaika säästyneinä energiakuluina: kauanko kohteessa mahdollisesti asutaan ja onko kohde tehty vain myyntitarkoitukseen, summaa hän.

Siskon kohteeseen haluttiin luova ratkaisu lämmitysasiaankin. Niinpä otettiin mukaan niin sanottu nuukan miehen maalämpöön energiaratkausuihin.
Kaaviokuva (nuukanmiehen maalämmön) toimintaperiaatteesta

Kaaviokuva (nuukanmiehen maalämmön) toimintaperiaatteesta

– Talon alle, routarajan alapuolelle, on asennettu 300 metriä vesijohtoputkea. Tässä kiertävällä glykoolilla siirretään maasta saatua lämpöä pakkasella talon ilmanvaihtojärjestelmän sisäänottoilmaan lämmönvaihtimen avulla. Samalla periaatteella kesähelteellä pystytään sisääntuloilmaa viilentämään. Näin ilmastollisia ääriolosuhteita pystytään tasaamaan. Tällaisen järjestelmän hankintakustannus on murto-osan maalämpöpumpusta ja käyttökustannukset lähes olemattomat. Nähtäväksi jää, millaisiin kustannussäästöihin näillä ratkaisuilla päästään. Siitä myöhemmin lisää, lupailee Witka.

Tosin kiinteistön peruslämmitys tulee hoitumaan varaavalla niin sanotulla älykkäällä sähkölattialämmityksellä. Lämmitystä tukee alakerran varaava takka ja yksi ilmalämpöpumppu.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.

Nerokas sisäilmansiirtojärjestelmä

Perustusten valuharkkojen täyttövalu on viimeistelty.

Perustusten valuharkkojen täyttövalu on viimeistelty.

Mallitalossa on ensimmäistä kertaa käytössä laajamittaisesti uusi Mobair 4100 lämmönsiirtopuhallinjärjestelmä.

– Se jakaa lämpimän tai viileän ilman tasaisesti eri huoneisiin energiaa säästäen. Laite levittää esimerkiksi takan tai ilmalämpöpumpun lämpöä huoneesta toiseen, jolloin viileät huoneet lämpenevät edullisesti. Kesällä laite siirtää lämpöpumpun jäähdyttämää ilmaa vaikkapa makuuhuoneeseen, sanoo Juha Tourunen LVI-suunnittelu Oy Juha Tourunselta.

Hän muistuttaa laitteen nerokkuudesta, sillä esimerkiksi yhden ilmalämpöpumpun lämmitys- ja jäähdytysominaisuudet voidaan hyödyntää asunnon kaikissa huoneissa. Tämä näkyy suoraan energialaskuissa.

– Lämmönsiirtopuhallin on usein huomaamaton laite oven yläpuolella, koska suunnittelussa on panostettu huomiota herättämättömään ulkomuotoon ja hiljaiseen ääneen. Ne ovat merkittäviä ominaisuuksia asuinmukavuutta ajatellen, summaa Tourunen.

Lue myös:

Klikkaa ja lue siskon ja veljen välistä dialogia.

Klikkaa dialogiin >


Tourusen vinkkejä lämmitykseen

Klikkaa vinkkeihin > 


Seuraa talonrakennusprojektia kuvagalleriassa

Klikkaa kuvagalleriaan >Julkaisuun liitetyt avainsanat:

maalämmitys maalämpö omakotitalo omakotitalon rakentaminen rakentaminen sisko ja se veli

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: