Uusi projekti alkaa. Nyt rakennetaan siskolle talo!

Talo

Sisko pyysi suunnittelijaveljensä apua taloprojektiinsa, koska tiesi, ettei kahden lapsen yksinhuoltajana olisi moisesta urakasta selvinnyt. Jos veli ei olisi suostunut, sisko olisi ostanut talon valmiina. Onneksi veli suostui, sillä ammattilaisen tietämys ja vinkit ovat jokaiselle talonrakentajalle tarpeen.

Talon rakentaminen lähtee suunnittelusta, joskus jopa niin päin, että ensin mietitään millainen talon tulisi olla ja sen jälkeen etsitään talolle tontti. Toki toisinkin päin voi toimia, mutta suunnittelun tärkeyttä ei sovi unohtaa oman edun merkeissä. Ja kun suunnittelija suunnittelee taloja, joissa voisi myös itse asua, toteutuu yleensä sanonta Less is more.

Miksi huolellinen suunnittelu on niin tärkeää?

”Kun tekee yhden talon suunnittelematta, niin huomaa, että suunnittelua tarvitaan. Usein rakentamisessa haksahdetaan siihen, että tehdään sitä mukaan päätöksiä kuin päätettävää tulee, ja siten muka säästetään suunnittelussa. Ok niin, mutta silloin pitää olla koko ajan paikalla. Kenellä on siihen aikaa?”, kysyy suunnittelija Ville Witka.

Klikkaa vinkkeihin sisko rakentaaHän muistuttaa suunnittelun tärkeydestä. Hyvä suunnittelija maksaa monin verroin palkkansa. Kun talosta on tarkat suunnitelmat, jotka pitävät sisällään myös faktat vastuualueista, ei ensirakentajallekaan käy köpelösti. Urakoitsijat nimittäin usein sälyttävät vastuuta rakentajan piikkiin.

”Vaaran paikka on urakka, jota ei ole määritelty tarkasti. Ei auta vaikka olisi tehty sopimus, jos se on liian suppea. Usein tällaisessa tilanteessa alkaa ilmestyä lisätunteja ties mistäkin syystä. Kaiken tämän ikävän hässäkän voi välttää palkkaamalla vastaavan mestarin ja työmaan vetäjän, jotka eivät ole muodollisia. Vaarallinen vaihtoehto voi olla, että nämä ovat sama taho kuin urakoitsija.” , Ville Witka muistuttaa.

Katso myös 10 vinkkiä taloprojektin suunnitteluvaiheeseen >

Mä mistä alkaisin?

”Läheiselle ihmiselle on joskus helpompaa suunnitella talo, koska tietää hänen perheensä  ja tapansa. Myöhemmin tosin saattaa tulla käden vääntöä sellaisista asioista, joista vieras ei edes kehtaa väitellä. Onneksi sisko antoi vapaat kädet.”,Witka kertoo.

Witka tiesi, että sisko ei halua erillistä olohuonetta, vaan keittiön olisi oltava osa olohuonetta. Niinpä keittiö päätyi ruokailuryhmän ja oleskelutilan väliin. Näin saatiin talon ilmansuunta hyödynnettyä. Aamiaispöydässä paistaa aamuaurinko ja illan oleskelua sulostuttaa iltaurinko.

Ville Witka vertaa rakentamista säveltämiseen: ”Siskon talon suunnittelussa auttoi, että kuvittelin itseni asumaan hänen taloonsa. Haluan suunnitella vain sellaisia taloja, joihin olen valmis muuttamaan myös itse. Musiikkimaailman termein: hyvä suunnittelu muodostuu: säveltämisestä, sanoittamisesta ja sovittamisesta. Musiikin luomisessa on aivan sama ideologia kuin talon rakentamisessa. Myös talo on kokonaistaideteos perustuksista aivan pienempiin yksityiskohtiin asti.”

Sisko ja se veli projektin alussa merellisissä maisemissa.

 

Sisko ja se veli on uusi talonrakennusprojekti, jota Suomela seuraa netissä ja lehden artikkeleissa. Projektin etenemistä voi seurata myös Sisko ja Se veli -kuvagalleriassa. Juttusarjan yhteydessä julkaistaan myös erillisiä eri asiantuntijoiden koostamia listoja vinkeistä, jotka kannattaa ottaa huomioon rakennusprojektin eri vaiheissa.

Lisätietoja: suunnittelija Ville Witka,  www.witka.com

 

Lisää rakennusprojektin kuvia kuvagalleriassa >


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.