Villa Helena on modernin hirsirakentamisen helmi

Talo

Hyvin suunniteltu, moderni hirsitalo istuu myös kaupunkiasumiseen, eikä innovatiivinen talotekniikka vie sen hohtoa. Villa Helenassa nämä kaksi asiaa kiteytyvät helmeksi.

Paraisilla uudella asumisalueella on taloja rinta rinnan, joista yksi talo poikkeaa edukseen. Se on rakennettu hirrestä, vaikka talo sijaitsee kaupunkikaava-alueella ja sen katto laskeutuu kauniin virtaviivaisesti kolmessa eri tasossa. Rakennuksen ensimmäiset osat ovat tontin etuosassa, josta talo nousee eritasoisesti rajautuen takapihan jykevään graniittikallioon. Pisteenä i:n päällä taloa ympäröivät hulppeat terassit.

– Suunnittelun lähtökohtana oli talon ja sen tilojen sijoittaminen tontille ilmansuuntien mukaan. Lisäksi Villa Helenan kaikki toiminnot haluttiin integroida saman katon alle. Se lisää asumismukavuutta kylminä ja lumisina talvina. Talo sijoitettiin rinnetontilla mahdollisimman ylös, jolloin saatiin väljyyttä pienehköön pihaan, selvittää talon suunnittelija Ville Witka.

– Hirren ekologisuus ja pieni hiilijalanjälki ovat hirsirakentamisen etuja. Haluan edistää suomalaista puu- ja hirsirakentamista niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. On ekoteko valita suomalainen hirsitalo, toteaa Witka.

Yläkerran laattalattia on helppohoitoinen lapsiperheessä. Sen lämmöstä huolehtii älykäs Eberle-lattialämmitysjärjestelmä.
Yläkerran laattalattia on helppohoitoinen lapsiperheessä. Sen lämmöstä huolehtii älykäs Eberle-lattialämmitysjärjestelmä.

Talon suunnittelijalla oli lähes vapaat kädet

Villa Helenaa asustaa Witkan sisko Helena kahden lapsensa Erickin ja Kristianin kanssa. Witka on tunnettu modernien hirsitalomallistojen suunnittelijana. Villa Helena on uuden Slopehouse-talomalliston referenssikohde ja luonteva jatke jo tutuksi tulleelle Poolhouse-talomallistolle.

– Missioni suunnittelijana on, että ihmiset arvostaisivat hirttä rakennusmateriaalina ja ymmärtäisivät sen ulottuvuudet modernissa arkkitehtuurissa, visioi Witka.

Talon seikkaperäisiä valmistumisvaiheita on seurattu Suomelan nettisivuilla viime talven ajan Sisko ja Se veli rakentavat -sarjassa.

Nyt talo on vihdoin valmis ja sisään on muutettu.

– Annoin veljelleni vapaat kädet suunnittelun suhteen, koska hän on ammattilainen. Hänellä on myös hyvä maku sekä selkärankaa pitää kustannukset kurissa. Oli kuitenkin yksi ankara ehto, jonka asetin: halusin pyykkiputken vaatehuoneesta kodinhoitohuoneeseen. Se toteutui, sanoo emäntä humoristisesti. – En olisi missään nimessä lähtenyt yksin rakennusprojektiin ilman veljeni apua, hän jatkaa.

Klikkaa juttusarjaan >

Lue Villa Helenan sisätilojen materiaaliratkaisuista seuraavalta sivulta.

 

Takka on Linnatulen Anna-mallia, jota Witka on hieman muunnellut. Läpiluukullinen takka toimii kahden eri korkuisen tilan jakajana ja luo tunnelmaa eteisaulaan sekä tv-huoneeseen.
Takka on Linnatulen Anna-mallia, jota Witka on hieman muunnellut. Läpiluukullinen takka toimii kahden eri korkuisen tilan jakajana ja luo tunnelmaa eteisaulaan sekä tv-huoneeseen.

Sisätilojen materiaaleina käytettiin kiveä, hirttä ja lasia

Villa Helenan sisätiloihin haluttiin näyttävyyttä ja harmoniaa, siksi siellä on käytetty vain kahta lattiamateriaalia. Yläkertaa hallitsee 50 cm x 50 cm tumman harmaa lattiaklinkkeri.

Alakerran lattiamateriaaliksi valittiin raakahiottu betoniepoksilattia sen edullisuuden ja elegantin ulkonäön tähden. Täytteenä käytettiin paikallista Paraisten kalkkikiveä.

– Lattia päihittää Carreran marmorit mennen tullen, ja epoksin kiilto on ylellistä, tietää Witka.

Epoksilattian lisäarvo on siinä, että raakabetoni on sellaisenaan valmis lattiamateriaali myös kosteissa tiloissa, muuta vesieristettä se ei tarvitse. Sama mutkaton suunnittelufilosofia jatkuu myös seinissä. Alakerran harkkoseinät ovat kauttaaltaan rapatut ja maalatut. Yläkerrassa seinäksi on jätetty massiivihirsirunko.

– Kova kivinen lattia keskustelee kauniisti pehmeän kuultovalkolakatun hirsiseinän kanssa, kiteyttää Witka.

Kiven ja hirren lisäksi talon kolmas hallitseva elementti on seinänkokoiset Fenestran matalaenergiaikkunat. Yläkerrassa ne luovat erityisen tunnelman varsinkin makuuhuoneisiin, joissa takapihalla avautuva mäntymetsä tulee osaksi makuuhuoneiden sisustusta.

Talossa on noin 200 neliön edestä ulkoterasseja, joihin tarvittiin poikkeuslupa. Katetut ja kattamattomat terassit lisäävät asumismukavuutta.
Talossa on noin 200 neliön edestä ulkoterasseja, joihin tarvittiin poikkeuslupa. Katetut ja kattamattomat terassit lisäävät asumismukavuutta.

Katto on talon viides julkisivu

Villa Helenassa katon merkitys kokonaisuuden kannalta on varsin suuri. Se on sananmukaisesti viides julkisivu, sillä arkkitehtonisesti katon muoto on hallitsevassa roolissa. Harmaa Ruukin Classic-pystysaumapeltikatto antaa ryhtiä rakennukselle pitkien lappeidensa ansiosta.

Villa Helenassa päädyttiin peltikattoon muun muassa sen huoltohelppouden ansiosta. Myös 20 vuoden takuu painoi päätöksessä. Witka arvostaa peltikaton ropinaa sateella, erityisesti ulkorakennuksessa, jossa kattoeriste on ohuempi.

Myös hulppeilla terasseilla on suuri merkitys talon ilmeelle. Niiden pinta-ala on peräti noin 200 neliötä ja siihen jouduttiin hakemaan erikseen poikkeuslupaa.

Seuraavalla sivulla: lämmitysjärjestelmä koostuu useasta osasta.

 

Villa Helenaan valittiin kiskovalaisimet, koska ne mukautuvat talon elinkaaren tuomiin muutoksiin helposti.
Villa Helenaan valittiin kiskovalaisimet, koska ne mukautuvat talon elinkaaren tuomiin muutoksiin helposti. Sahatut rimat laitettiin vastakkaisiin suuntiin, jolloin syntyi aallon muoto ja erittäin edullinen sekä persoonallinen katto.

Lämmitys koostuu useasta toisiaan täydentävästä järjestelmästä

Villa Helenan lämmitys ei ole vain yhden kortin varassa, vaan se koostuu useasta toisiaan täydentävästä järjestelmästä.

Peruslämmitys hoituu varaavalla suoralla sähkölämmityksellä, joka on toteutettu uudenlaisena älykkäänä lattialämmityksenä. Siinä Eberle-mikroprosessorisäätimet haistelevat huoneilmaa, eivätkä pelkästään lattian lämpötilaa, kuten usein vanhemmissa järjestelmissä oli tapana.

– Talossa on myös ilmanvaihtojärjestelmä, joka hyödyntää vapaakiertoista maalämpöputkistoa joko sisääntuloilman lämmittämiseen tai viilentämiseen. Suurin hyöty saadaan ilmaston ääriolosuhteissa; kylmillä pakkasilla tai kuumilla helteillä. Energiatuotantokustannukset ovat lähes nolla, sanoo Witka.

Hän lisää, että Villa Helenassa on myös hyödynnetty auringon valoa suurien etelänsuuntaisten ikkunapintojen avulla. Talon alakerrassa on varaava takka ja kerrosten välissä ilmanvaihtoaukot, jotka takaavat ilman tasaisen kierron talossa. Tätä prosessia tehostaa vielä huonekohtainen Mobair-ilmansiirtojärjestelmä.


Villa Helenan moderneja sisäovia on talossa kolmea eri variaatiota. Witka on suunnitellut Villa Helenan kaikki sisäovet, joista on tehty sisäovimallisto Fenestra Oy:lle.

Ovet design by Witka

Villa Helenaan haluttiin kiintokalusteet, jotka eivät erotu, vaan sulautuvat ja täydentävät talon harmonista ilmapiiriä. Niinpä Witka suunnitteli sisä- ja kaapistoiden oviin samalla uudet mallistot.

– Vaneri on fantastinen suomalainen materiaali, joten halusin keittiön kaapistojen ovet siitä. Olen suunnitellut aikoinaan vanerista kokonaisen keittiön. Nyt päivitin idean ja tuotteistin sen tuoteperheeksi Kalustetukulle, selvittää Witka.

Witka wood -malliston ovia myy Kalustetukku, josta tulivat myös kaikki Villa Helenan kiintokalusteet.

Samoin talon sisäovien suunnitteluun panostettiin erityisesti. Kotimainen laadukkaasti valmistettu väliovi on paljon muutakin kuin miltä se ensi katsomalta näyttää. Sen tuotekehitys on pitkä prosessi.

– Sisäovet ovat niin sanotusti huulettomia, niistä puuttuu kynsilista. Tällöin ne näyttävät trendikkäämiltä. Sitä lisää myös karmeihin upotetut piilosaranat. Ovi ei loksahda ikävällä tavalla kiinni, vaan sulkeutuu hiljaisesti uudella magneettisella lukolla. Vetimet ovat tanskalaista designia, kertoilee Witka.

Lisää kuvia Villa Helenan sisätilaratkaisuista seuraavalla sivulla.

 


Keittiö sijoittuu keskelle yläkerran oleskelutilaa. Toiselle puolelle jää ruokailtutila ja toiselle oleskelu. Keittiö jakaa tilan kahtia. Siitä haluttiin mahdollisimman neutraali, joka istuu muuhun ympäristöön.

 

Talon emännällä Helenalla oli yksi ehdoton ukaasi suunnittelussa: pyykkiputki.  Osa yläkerran makuuhuonetta on takapihan kalliomaisema. Vaneri-teema jatkuu makuuhuoneissa vaatekaappien ovissa ja myös vanerinen kynttelikkökuusi on Witkan suunnittelema.
Talon emännällä Helenalla oli yksi ehdoton ukaasi suunnittelussa: pyykkiputki. Osa yläkerran makuuhuonetta on takapihan kalliomaisema. Vaneri-teema jatkuu makuuhuoneissa vaatekaappien ovissa ja myös vanerinen kynttelikkökuusi on Witkan suunnittelema.

 

Klikkaa juttusarjaan >


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

hirsirakentaminen hirsitalo lämmitys lämmitysjärjestelmä rakentaminen sisäovet sisätilat villa helena

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: