Terassin rakentaminen: tee se tärkein ensin

Mökki Piha Talo
terassin rakentaminen koolaus
Terassin rakentaminen alkaa suunnittelemisesta ja mittaamisesta. Kannattaa myös tarkistaa naapureilta, että uusi rakennelma ei häiritse, vaikka virallisia lupia ei matalalle terassille tarvitsekaan kysyä. Sitten ryhdytään työhön!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
7.3.2024

Terassin rakentaminen alkaa huolellisista pohjatöistä. Kaikki pintamaa, eli nurmikko ja kasvit, lapioidaan pois.

Päälle vedetään maisemointikangas, joka peitetään hiekalla tai sepelillä: näin estetään kasvien kasvaminen terassilautojen välistä.

Seuraavana vuorossa on harkkopilarien paikkojen mittaus kulmiin, keskelle ja väleihin.

Harkkojen kohdalta kaivetaan routiva maa pois. Kuoppia kaivaessa tarvitaan kestävä lapio ja rautakanki. Kun hiekka tulee vastaan, kuoppa on riittävän syvä. Sen pohjalle levitetään sepeliä ja valmisbetonilaatta, jonka päälle harkkopino tulee.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sama tehdään jokaisessa kohdassa, johon harkkopilarit on suunniteltu. Runkopuun voi kiinnittää myös talon perusmuuriin, jolloin pilareita ei tarvita seinän viereen.

Pilariharkot tukevaksi perustaksi

Pilariharkkoja astellaan päällekkäin niin paljon, että terassi saadaan toivotulle korkeudelle ja suoraksi eli vaateriin. Pilariharkon voi myös lyhentää, jos jako ei mene tasan haluttuun korkeuteen.

Ristimitalla tarkistetaan jo tässä vaiheessa, että terassista on tulossa suorakaiteen eikä salmiakin muotoinen.

Harkkopilarit täytetään betonimassalla ja märkään betoniin työnnetään muutama sopivaksi katkaistu 6–8 millimetrin harjaterästanko. Betonin annetaan kuivua kunnolla ennen kuin jatketaan terassin rakentamista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Terassin rakentaminen vaatii ruuveja, jotka eivät ruostu.
Terassiruuvit eivät ruostu vuosienkaan mittaan. Kansilautojen väliin jätetään pieni rako.

Terassin rakentaminen: rungon kiinnitys & koolauspuut paikalleen

Seuraavaksi kiinnitetään rungon ulkokehikon palkit toisiinsa ja jälleen tarkistetaan ristimitta huolellisesti.

Viimeisen silauksen ristikon vaakatasapainoon saa huopakattopaloilla – pelkillä harkoilla vaaterin hienosäätö voi olla vaikeaa. Huopaa voi laittaa kevytsoraharkon ja puun väliin muutenkin. Näkyviin jäävissä osissa käytetään höylättyä puuta.

Runkoon valitaan tukevaa puutavaraa, esimerkiksi 48 x 148 mm painekyllästettyä puuta. Työ helpottuu, kun käyttää kehikkoon ja koolauspuihin samaa puuta.

Kansilaudoituksen materiaali vaikuttaa asennukseen

  • Yleisimmin käytetyssä 28 millin vahvuisessa terassilaudassa käytetään enintään 60 sentin koolausväliä.
  • Paksuissa laudoissa väli voi olla 80–90 senttiä.
  • Komposiittilaudoille sopiva väli on 35–40 senttiä.

Koolauspuut asetellaan paikoilleen ja kiinnitetään palkkikengän molemmilta puolilta neljällä ruuvilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sen jälkeen nurkkatolpat nostetaan paikoilleen ja säädetään runkoelementin korkeus. Runko ruuvataan tolppaan tukevilla kulmaraudoilla.

Terassin rakentaminen on jo hyvässä vaudissa.
Runkopuun voi kiinnittää talon perusmuuriin, jolloin pilareita ei tarvita seinän viereen.

Kansilaudat kohdilleen terassiruuveilla

Terassin rakentaminen on edennyt viimeiseen vaiheeseen: on vuorossa kansilautojen ruuvaus paikalleen – ruuvataan siksi, että laudat voi tarvittaessa saada irti rikkomatta.

Kiinnitykseen tulee käyttää juuri tarkoitukseen tehtyjä terassiruuveja, sillä tavallinen suojaamaton tai ei rst-ruuvi syöpyy poikki muutamassa vuodessa.

Lämpökäsitellylle puulle ja lehtikuuselle suositellaan esiporausta estämään puun halkeilua. Komposiittilautojen piilokiinnitykseen on omat kiinnikkeensä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vielä kerran tarkistetaan ristimitta ja säädetään kehikkoa tarpeen mukaan.

Kansilautojen asennus kannattaa aloittaa etureunasta, ja lautojen väliin jätetään esimerkiksi timpurinkynän levyinen rako. Märkään puuhun jätetään pienempi rako, koska puu kutistuu kuivuessaan ja raot kasvavat.

Siistiä jälkeä syntyy vaivattomimmin, jos lauta on koko terassin pituinen, mutta periaatteessa lautojen ei tarvitse olla määrämittaisia tai edes koko terassin mittaisia. Riittää, että laudat mitoitetaan seuraavaan kannatinpuuhun ja jatketaan seuraavalla.

Kansilautaan tehdään vielä lovet tolppien kohdalle.

Milloin terassilla pitää olla kaide?

Terassin kaide tulee rakentaa, kun putoamiskorkeus ylittää 500 mm ja putoamisen tai harhaan astumisen vaara on olemassa.

Kaide voi olla avokaide tai suojakaide, mutta sen tulee olla turvallinen ja tarkoitukseensa sopiva.

Milloin terassin huolto kannattaa tehdä?

Ennen terassin käsittelyä tulee varmistaa, että puu on kuivaa. Heti lumien sulettua ei siis kannata ryhtyä öljyämään terassia, sillä kostealle puulle tehty pintakäsittely hilseilee pois.

Uuden terassin öljyäminen kannattaa jättää seuraavan vuoden kesälle.

Lue lisää aiheesta terassin rakentaminen