MAINOS

Valaistus: lamppuvalikoima

Talo

Hehkulamppujen poistuessa markkinoilla on kolmenlaista lampputekniikkaa: halogeeneja, energiansäästölamppuja eli pienoisloistelamppuja ja LED-lamppuja. Etenkin LED-lamput ovat kehittyneet ja kehittyvät nopeasti.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Halogeeni

Halogeenin käyttäminen on suorin tapa korvata hehkulamppu, mutta energiansäästöä syntyy vähiten muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Kierrekantainen halogeeni muistuttaa ulkoisesti hehkulamppua ja käytännössä tekniikkakin on varsin sama. Halogeeni on himmennettävissä, syttyy välittömästi ja soveltuu käytettäväksi sisällä, ulkona ja saunassa. Halogeenin värilämpötila vaihtelee 2700–2900 kelvinin välillä. Halogeenivalikoimassa on vaihtoehtoja, joiden valovirralla eli lumeneilla voi korvata 25–120 watin hehkulampun. Halogeeneja on saatavilla kierrekantaisina ympärisäteilevinä lamppuina ja kohdelamppuina, joissa valon avautumiskulma vaihtelee. Halogeenilla on loistava värintoistokyky, sen Ra on 100.

Energiansäästölamppu

Energiansäästölamppu eli pienoisloistelamppu on suositeltava vaihtoehto silloin, kun valoa pidetään pitkiä aikoja päällä. Pienoisloistelampulla on rajallinen määrä sytytyskertoja ja syttymisessä on pieni viive. Energiansäästölamppujen värilämpötila vaihtelee 2500 ja 4000 kelvinin välillä, joten saatavilla on sekä lämpimän että kylmän sävyjä. Energiasäästölamppu ei useimmiten sovellu himmennettäväksi, mutta myös himmennettäviä vaihtoehtoja on saatavilla. Himmentimen ja lampun yhteensopivuus kannattaakin tarkistaa. Osa energiansäästölampuista soveltuu ulkokäyttöön, mutta saunaan ne eivät sovi koskaan. Energiansäästölamppujen valikoimassa on vaihtoehtoja, joiden valovirralla eli lumeneilla voi korvata 25–120 watin hehkulampun. Värintoistokyky eli Ra on 80:n luokkaa, eli hyvä ja kotikäyttöön soveltuva. Energiansäästölamppu on hyvä vaihtoehto lastenhuoneeseen, sillä se ei kuumene.

LED

LED valtaa lamppuhyllyjä ja tekniikka kehittyy koko ajan. Tarjonta on varsin kirjavaa, ja laadussa ja hinnoissa on eroja. LED-kohdelamppujen valikoima ei vielä ole EU-direktiivein säädeltyä. LED-lamppu syttyy välittömästi ja sopii sekä sisä- että ulkokäyttöön, mutta ei saunaan. Se on parhaimmillaan kohdevalaistuksessa. Kierrekantaisen LED-lampun ympärisäteily on usein rajoittunut alaosan umpinaisen rakenteen vuoksi, mikä saattaa pistää silmään varjostimen takaa. LED on energiatehokas. Värilämpötila vaihtelee 2700–4000 kelvinin välillä, joista 3000 kelviniä on yleisin. Tekniikan vuoksi värilämpötilassa esiintyy vaihtelua. Valikoimassa on vaihtoehtoja, joiden valovirralla voi korvata 15–75 watin hehkulampun. Värintoistokyky eli Ra vaihtelee 70–90 välillä ja parempi värintoistokyky korreloi hintaan. Osa lampuista on himmennettäviä, mutta himmentimen ja lampun yhteensopivuus kannattaa tarkistaa.

Mietitkö?

Mitä kristallikruunuun, kun hehkulamput poistuvat? Korvaa hehkulamput kierrekantaisella halogeenilampulla. Ratkaisu on erittäin kaunis.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiansäästölamppu halogeeni-lamppu halogeenilamppu halogeenilamput hehkulamppu led led-lamppu led-valaisin