Millainen laituri sopii meren rantaan? Sitä pohti pitkään Siuntion saaristossa sijaitsevan kesämökin omistaja, kun vanha puupölkkyjen varassa oleva maalaituri oli lopullisesti hajoamispisteessä.

– Vaikka laituri sijaitseekin suojaisessa poukamassa, jäät rikkoivat laiturin joka talvi. Mökkikauden aloittaminen laiturin korjaamisella ei enää oikein innostanut, omistaja kertoo.

Valintaan vaikutti moni asia. Ensiksikin laiturin tuli olla helppohoitoinen, eikä sitä tarvitsisi nostaa talveksi pois vedestä. Toiseksi se ei piittaisi rajuistakaan vedenkorkeuden vaihteluista. Kolmanneksi laiturissa olisi pystyttävä pitämään kiinni yhtä tai kahta venettä.

Laituriesitteisiin tutustuttuaan kesämökkeilijä päätyi LipLapin raskastekoiseen betoniponttonilaituriin. Laiturin kaikki metalliosat ovat kuumasinkittyä terästä. Laiturin runko ja kansi ovat puolestaan painekyllästettyä puuta. Betoniponttonit on valmistettu muovikuitua sisältävästä K-40-erikoisbetonista.

Varsinaisen laiturin pituus on 8 metriä ja leveys 2,4 metriä. Käyntisillan pituus on noin 5 metriä. Koska kyse oli ns. raskaansarjan laiturista oli järkevää hankkia LipLapilta Avaimet käteen -toimitus, joka piti sisällään laiturin kuljetukset niin maalla kuin vesillä, kokoamisen ja viimeistelyn.

 

Klikkaa tästä ja selaa laiturin asennuskuvia kuvagalleriassa >


Laiturielementit tuotiin
rantaan hiab-autolla sovitusti heti asennuspäivän aamuna. Nosturi nosti osat rantaan, jossa asennustiimi aloitti laiturin kokoamisen uittokuntoon. Kokoamiseen meni rattoisasti aamupäivä.

Noin kilometrin pituinen merimatka sujui näppärästi, vaikka uittoaluksella kuljetettiinkin saareen useita tonneja painavien elementtien lisäksi asennusporukka työvälineineen.

Mökkirannassa laituri asennettiin paikalleen painoankkuroimalla. Rantakiveen porattiin reikä kiilatapille, johon laiturin liukukäyntisilta kiinnitettiin.

Rantaveteen heitettiin erikokoisia betonipainoja – joita voi myös tarpeen mukaan lisätä – ja joiden avulla laituri pysyy tukevasti paikoillaan. Laiturin sivuttaisliike pysyy kovassakin aallokossa kurissa ankkuriketjuilla. Viimeistelytöiden jälkeen laituriin kiinnitettiin vielä alumiinitikkaat.

Kokonaisuudessaan laiturin asentamiseen kuljetuksineen meni yksi työpäivä. Tyylikäs ja siistinnäköinen laituri on valmis ottamaan mökkivieraat vastaan!

Mitä maksoi?

Avaimet käteen toimitettu 8 metriä pitkä ja 2,4 metriä leveä laituri maksoi noin 7 000 euroa. Hinta pitää sisällään lisävarusteet käyntisillan ja tikkaat. Lip Lap laiturit toimitetaan aina irto-osina, ellei toisin sovita. Laituripaketti sisälsi kaikki perusrakenteeseen kuuluvat puu- ja metalliosat sekä ponttonit.