Muovista mosaiikkiin. Materiaalien ominaisuudet selviksi ennen lattiapäätöksiä.
Muovi
Joustovinyylinen muovimatto on kestävä, joustava ja helppohoitoinen. Väri- ja kuviovaihtoehtoja on paljon. Hyvä valinta esimerkiksi lastenhuoneeseen, eteiseen ja keittiöön. Hinta 10–40 euroa / neliö.
 
Linoleumi
Linoleumi voi ensisilmäyksellä näyttää muovimatolta, mutta se valmistetaan luonnonaineista, kuten hartsista, pellavaöljystä, sahajauhosta, kalkkikivijauheesta. Taustakankaana on juutti. Linoleumi on pitkäikäinen ja kestää kulutusta. Ääntä ja lämpöä eristävä lattia on helppohoitoinen ja sopii esimerkiksi lastenhuoneeseen ja keittiöön, mutta ei märkätiloihin. Väri- ja kuviovalikoima on laaja. Hinta 16–60 euroa / neliö.
 
Korkki
Joustava, ääntä ja lämpöä eristävä korkki sopii kuiviin tiloihin. Korkkitammen kuoresta valmistettu lattia on lämmin, luonnollinen ja helppo puhdistaa. Korkki vaimentaa askelääniä ja sopii musiikkia harrastaviin perheisiin, sillä se parantaa akustisia ominaisuuksia. Antistaattisena se sopii myös tietokonehuoneeseen. Eri käsittelyjä: vahattu, öljytty, lakattu tai pvc-pinnoitettu. Myös käsittelemätön, jolloin pinta värjätään, lakataan, vahataan tai öljytään asennuksen jälkeen. Jos haluat myöhemmin vaikka vaihtaa väriä, pinnan voi hioa ja käsitellä uudelleen. Hinta 20–60 euroa / neliö.
 
Luonnonkivi, keraamiset laatat
Luonnonkivi ja keraamiset laatat kestävät loistavasti kosteutta ja kulutusta. Kuumina kesinä ne ovat miellyttävän viileitä. Luonnonkivilattioiden hinta kivilaadusta riippuen 25–210 euroa / neliö ja keraamisten laattalattioiden 15–60 euroa / neliö.
 
Parketti
Parketti on luonnonmukainen, helposti puhdistettava materiaali. Kahta samanlaista parkettia ei ole, sillä puun tyypillinen elävyys – syyt, sävyt, oksanjäljet – tekevät jokaisesta parketista yksilöllisen. Sauva- ja mosaiikkiparketit ovat kokopuuta, valmis- eli lamelliparketit tehdään yleensä liimaamalla kolme puukerrosta yhteen. Parketin kulutuksenkestävyys riippuu pintakerroksen puulajin kovuudesta, jota mitataan Brinell-arvolla: mitä suurempi luku, sitä kovempi ja kestävämpi parketti. Parketti voidaan lakata, käsitellä luonnonöljyllä tai uv-öljyllä. Hinta 25–120 euroa / neliö.
 
Puu
Kokopuulankuista tai kokopuulaudoista tehty lattia on perinteinen suomalainen lattia. Etenkin öljykäsitelty puu tuntuu lämpimältä ilman lattialämmitystäkin. Puun pinta voidaan vahata, öljytä, lakata, petsata tai maalata. Lämpökäsittelyllä saadaan vaaleat puulajit eksoottisen tummiksi. Hinta puulajista riippuen 35–110 euroa / neliö.
 
Kovapuu
Kovapuulattian keskimmäinen kerros on hdf-puukuitulevyä, joka lisää lattian jalopuupinnan painumankestävyyttä. Esimerkiksi koivun Brinell-arvo on parketissa 2,5, mutta kovapuulattiassa 5. Kovapuu tuntuu lämpimämmältä kuin laminaatti. Kovapuulattia on ohut, joten se sopii hyvin vanhan lattian päälle. Hinta riippuu muun muassa pinnan jalopuusta, mutta yleensä kovapuu on edullisempaa kuin parketti, 20–30 euroa / neliö.
 
Laminaatti
Laminaattilattia on kestävä ja helppohoitoinen. Pinta on sellaisenaan käyttövalmis, joten sitä ei tarvitse eikä edes saa hioa, lakata eikä vahata. Laminaatti tuntuu viileämmältä kuin puu, mutta yleensä sen alla voidaan käyttää lattialämmitystä. Mattapintainen tuntuu kiiltäväpintaista laminaattia lämpimämmältä. Laminaattilattioissa on kuusi erilaista käyttöluokkaa. Alimmat käyttöluokat on tarkoitettu kevyeen käyttöön; kovimmat on tehty kestämään liikehuoneistojen lattioissa. Yleensä hinta myös kertoo laadusta. Hinta 5–50 euroa / neliö.
 
Kokolattiamatto
Julkisissa tiloissa käytetyt kokolattiamatot ovat taas tulossa myös suomalaisiin yksityiskoteihin. 1970-luvun kokolattiamattoinnostus heikensi mattojen mainetta, sillä kuluttajille myydyt materiaalit eivät olleet aina kovin hyvälaatuisia. Kokolattiamaton kestävyys ja helppohoitoisuus riippuvat paljon siitä, millaista lankaa on käytetty. Koska tekstiililattian peseminen ei ole kovin helppoa, kokolattiamattoa ei kannata valita esimerkiksi eteiseen tai keittiöön, mutta makuuhuoneeseen pehmeä, lämmin ja ääntä eristävä matto sopii hyvin. Hinta 20–60 euroa / neliö.
 
Siirrä huonekaluja usein
Puulattioiden ominaisuuksiin kuuluu, että väri muuttuu vuosien kuluessa. Esimerkiksi koivu muuttuu kellertäväksi tai punertavaksi. Myös öljyt ja lakat voivat aiheuttaa värimuutoksia. Voimakas auringonvalo vaalentaa myös korkkilattian. Värimuutosten takia mattojen ja huonekalujen paikkoja kannattaa vaihtaa silloin tällöin, jotta väri muuttuu tasaisesti. Puu- ja parkettilattioilla kannattaa pitää huonekalujen jalkojen alla huopatarroja.