Lapsiperhe rakensi Lopen Kormuun tilavan talon, jossa on persoonallisia ja kekseliäitä ratkaisuja.
Teksti Jaana Laitinen
Kuvat Nina Dodd
Hinnat ja tuotetiedot vuoden 2006 tasolla.
Olohuone on keittiön luonteva jatke (keittiö jää kuvassa oikealle).

 

Sisäportaat teetettiin puusepällä
Sisäportaat teetettiin puusepällä, kun valmiista ei löytynyt sopivia, alaspäin avautuvia portaita. Mittatilausportaat eivät maksaneet enempää kuin valmiitkaan.

 

Nea Turkki-Kosken ja Mika Kosken vuoden rakennusurakka alkaa olla valmis. He päättivät rakentaa unelmiensa talon sillä periaatteella, että siinä viihdytään pitkään. Talon pitää kestää elämää ja muuntua, kun lapset kasvavat tarhasta kouluun ja teini-ikään. He tiesivät, mitä taloltaan tahtoivat, ja ryhtyivät etsimään sopivaa mallia talopaketeista. Mieleistä pohjaratkaisua ei kuitenkaan löytynyt, ja moniin Nean ja Mikan ehdotuksiin tuli talofirmoilta vastaukseksi, että ”ei voida toteuttaa”. Niinpä he päättivät suunnitella ja piirtää talonsa alusta alkaen itse, vaikkei aiempaa rakentamiskokemusta ollut kummallakaan.
Nea ja Mika halusivat kodikseen maalaishenkisen perinnetalon. Siksi taloon tehtiin avara tupakeittiö, joka avautuu olohuoneeseen ja eteishalliin. Pari halusi alakertaan myös oman makuuhuoneensa. Lisäksi alhaalla on vessa, sauna, pesuhuone ja kodinhoitohuone.
Alakerran makuuhuoneen ja kodinhoitohuoneen viistot kulmat avartavat eteishallia. Yläkerran tiikinvärisiksi petsatut koivuportaat ovat hallin ja olohuoneen kulmassa.
Itämaista tunnelmaa yläkerran aulassa
Itämaista tunnelmaa yläkerran aulassa.
Mika rakensi molempiin vessoihin komeat allaskaapit Ikean edullisista laatikostoista
Mika rakensi molempiin vessoihin komeat allaskaapit Ikean edullisista laatikostoista.

 

Yläkerta on lasten valtakunta
Yläkerrasta pariskunta suunnitteli lasten valtakunnan. Talossa asuu vanhempien lisäksi Nean tytär Nilla, 8. Viikonloppuisin leikkikavereiksi saapuvat Mikan lapset Eetu, 5, ja Reeta, 3.
Nilla nukkuu omassa huoneessaan. Eetu ja Reeta jakavat toisen makuuhuoneen. Yläkerrassa on kolmaskin makuuhuone, jota käytetään vierashuoneena. Lisäksi yläkerrassa on vessa, jossa on suihku, sekä tv-huone, joka toimii myös lasten olohuoneena. ”Halusimme, että kaikilla on tilaa elää ja olla välillä omassa rauhassa, ja kun lelut pysyvät yläkerrassa, säilyy järjestys talossa paremmin”, Nea sanoo.
Yläkerran huoneet ovat tilavia. Esimerkiksi vierashuone on yli 18-neliöinen. Eetun ja Reetan huoneessa on 16 neliötä ja Nillalla 13 neliötä.
”Nykyään makuuhuoneista tehdään ahtaita koppeja. Me halusimme isot huoneet, joihin mahtuu muutakin kuin sänky ja pieni pöytä”, Nea ja Mika kertovat.
Vessoista pariskunta sai ilmeikkäät pienellä vaivalla. Ensin ostettiin Ikeasta puulipasto. Sitten Mika sahasi kanteen reiän vesiputkille ja veti laatikoiden takaseinää sisään niin, että putkille jäi tilaa niiden taakse. Altaat lepäävät kaappien päällä. Esimerkiksi alakerran vessankaappi tuli näin maksamaan noin 70 euroa, kun vastaava kaappi olisi maksanut erikoisliikkeessä 700 euroa.
Yläkerran wc:ssä on myös suihkukaappi
Yläkerran wc:ssä on myös suihkukaappi.
Nilla sai yläkerrasta ikioman huoneen, jonka väritys on tyttömäisen romanttinen
Nilla sai yläkerrasta ikioman huoneen, jonka väritys on tyttömäisen romanttinen.

 

Sisustuksessa on käytetty vahvoja värejä
Talon pintamateriaalit valitsi Nea. Hän on rohkea värien käyttäjä, mikä näkyy talon tapeteissa. Yksi eteishallin seinistä on limenvihreää tapettia. Mika vastusti sitä aluksi, mutta mielistyi siihen, kun näki sen seinässä.
Keittiöstä olohuoneeseen yltävässä seinässä on muodikas beesi maali. Se yhdistää keittiön punertavat välilaatat olohuoneen värimaailmaan: olohuoneen ja eteishallin muissa seinissä on tapettia, jonka leveät raidat ovat beesin ja persikan sävyisiä. Yläkerran tv-tilan tapetti on samaa kuosia, mutta sävyiltään sininen. Se tuo ylös ”itämaista” tunnelmaa, jota Nea vahvisti verho- ja valaisinvalinnoilla. Katossa on ”tähtitaivas”, jonka Mika rakensi paneeleihin pienistä halogeenipisteistä.
Yläkerran suurin makuuhuone eli vierashuone on sävyiltään vihreä. Tapetin pääväri on murrettu vaaleanvihreä, ja pohjassa on vaaleita kukkakuvioita. Reetan ja Eetun huoneen seiniä värittävät isoruudulliset tapetit, joissa on ruskean sävyjä.
Vaikka tapetit ovat moderneja ja niiden värimaailma on rohkea, ne sopivat hyvin kodin kalustukseen. Alakerran huonekalut ovat Nean lapsuudenkodista. Ne vahvistavat talon kodikasta, persoonallista tunnelmaa.
 
Pre cut -osista taloksi
Nea ja Mika eivät ole katuneet tekemiään valintoja. ”Kun rakentaa kotia, pitää uskaltaa tehdä, mitä itse haluaa. Muuten joutuu tyytymään siihen, mitä on tarjolla”, Nea sanoo.
Nea ja Mika tilasivat talonsa Mittava Kodilta pre cut -toimituksena. Valmiita olivat vain runko ja katto. Talotehdas toi rakennustarvikkeet tontille määrämittaan leikattuina, ja Mika kokosi talon itse ulkolaudoista ja villoista lähtien. Ammattimiestä tarvittiin vain portaisiin sekä sähkö- ja putkitöihin.
”Pre cutissa on se etu, että sillä voi tehdä mitä vain”, Nea ja Mika sanovat.
Vuosi oli rankka, mutta siihen oli varauduttu. Pari selvisi urakasta vanhempiensa avulla ja tuella. ”Tiesimme, että tähän kuluvat kokonaisen vuoden kaikki lomat ja vapaa-ajat. Välillä tuntui, että työ ei lopu koskaan. Nyt kuitenkin tuntuu hyvältä”, nuoripari sanoo.
Rakennusurakan keskellä pariskunta piti sopua yllä sopimalla, että yhdessä ei tehdä mitään rakentamiseen liittyvää.
”Jos joku kappale pitää kääntää johonkin suuntaan, se menee meiltä yhdessä varmasti väärin päin. On se kumma, että isän ja Nean isän kanssa se menee sanomatta oikein”, Mika veistelee.
”Kun Mika rakensi jotain, oli parempi pysytellä poissa tieltä”, Nea kuittaa.
Reetan ja Eetun huoneessa on isoruutuiset tapetit: samaa kuosia, kahta eri sävyä.
Reetan ja Eetun huoneessa on isoruutuiset tapetit: samaa kuosia, kahta eri sävyä.

 

Paljonko maksoi?
Pre cut -talopaketti
(Mittava Koti) 45 000
Pystytys 11 500
Sisustus ja sisäportaat
(ei sisällä keittiötä, sähkötöitä, putkitöitä, takkaa eikä Legalettin lämmitysjärjestelmää) 20 000–22 000
Takkapesä hissiluukkuineen
(Aerjolly80, lämmitysteho 32 kW)
Legalett-muunnoksena noin 4 000
Takkakuoret noin 3 500
 
Yksittäisiä hintaesimerkkejä:
  • Olohuoneen ja yläkerran aulan tapetit (Salinas) 28 euroa / rulla
  • Alakerran lattia (Parador, Merbau) 14 euroa / neliö
  • Alakerran wc:n allas ja hana (Damixa Jupiter) noin 270 euroa
  • Alakerran wc-istuin (Svedbergs) 180 euroa
  • Yläkerran suihkuhana (Damixa Jupiter) 150 euroa
  • Yläkerran suihkukaappi (Novitek Limitless 2) 730 euroa

 

Nean ja Mikan keittiö esiteltiin Suomelan numerossa 4/2005. Lue juttu kokonaisuudessaan >>
Saunaosasto esiteltiin syyskuussa numerossa 4/2006. Lue juttu kokonaisuudessaan >>