Rapujen keittäminen ja vinkit rapujen syömiseen

Ruoka
MAINOS
MAINOS LOPPUU
25.4.2023

Rapujuhlia järjestetään loppukesän ja syksyn hämärtyvissä illoissa, jolloin perinteistä punavalkoista rapukattausta voi piristää lyhdyin ja kynttilöin. Punaisena hehkuvat ravut eivät tosin kaipaa ympärilleen kovinkaan paljoa rekvisiittaa: suurelle vadille koottu rapusaalis on upea pöytäkoriste sellaisenaan.

Rapuja on hyvä hankkia ruokavierasta kohden 8–10 kpl. Suomessa kasvaa kaksi rapulajiketta: jokirapu ja täplärapu. Täysin kotoperäinen jokirapu on harvinaisempi ja sen vuoksi myös kalliimpi herkku.

Ravut voi hankkia valmiiksi keitettynä ja/tai pakastettuina tai keittää elävät ravut itse. Rapujen keittäminen kannattaa tehdä rapujuhlia edeltävänä päivänä tai viimeistään juhla-aamuna, jolloin ravut ennättävät maustumaan liemessä sopivasti.

Rapujen keitto-ohje eläville ravuille

  • 25 kpl eläviä rapuja
  • 3 l vettä
  • 1 dl merisuolaa
  • 5 sokeripalaa
  • nippu tilliä
  • (tummaa olutta)
  1. Keitä vesi isossa kattilassa. Lisää veteen suola, sokeri ja sidottu tillinippu sekä olut. Oluen maltainen maku sopii rapujen kanssa, mutta ilman oluttakin pärjää.
  2. Lisää ravut yksitellen kiehuvaan veteen. Odota, että vesi alkaa kiehua aina uudestaan, ennen kuin lisäät uuden ravun, jotta se kuolee heti. Keitä rapuja noin 10 minuuttia.
  3. Kun rapujen keittäminen on tehty, jäähdytä ravut keitinvedessä mahdollisimman nopeasti (esim. laita kattila tiskialtaaseen, jossa on kylmää vettä). Poista tilli ja nosta jäähtyneet ravut keitinliemessään jääkaappiin tai kellariin. Ravut saavat olla viileässä mielellään yön yli.
  4. Tarjoile ravut paahtoleivän, voin ja hienonnetun tillin kanssa.

Pakasterapujen valmistus

Keitä valmiiksi keitetyille pakasteravuille (1 kg) helppo tilliliemi:

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • 2 l vettä
  • 2 palaa sokeria
  • 1/2 dl merisuolaa
  • runsaasti tuoretta tilliä
  1. Jäähdytä liemi haaleaksi.
  2. Kaada liemi jäisten rapujen päälle. Lisää runsaasti tuoretta tilliä. Nosta ravut liemineen jääkaappiin vuorokaudeksi.
  3. Asettele ravut tarjoiluvadille ja koristele tillin varsilla.
  4. Tarjoile ravut paahtoleivän, voin ja hienonnetun tillin kanssa.

Näin syöt rapuja

Rapujen syöminen on hieman sotkuista puuhaa. Varaa siis jokaiselle ruokavieraalle oma rapukauluri ja runsaasti lautasliinoja.

Kata kaikille myös oma vesikulho, jossa voi huuhtaista kädet. Vesikulhoon voi lisätä sitruunalohkoja tai mustaherukanlehtiä, jotka ovat paitsi kivoja koristeita myös hajusyöppöjä.

Rapulautasia kannattaa kattaa kaksi päällekkäin, jotta perkeistä täyttyvän lautasen voi tarvittaessa vaihtaa.

Ravut syödään käsin rapuveitsen avulla. Jos olet ensikertalainen, pyydä rohkeasti apua rapujen syömiseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  1. Irrota rapujen sakset ja jalat tyvestä ja ime saksissa oleva liemi.
  2. Halkaise saksi rapuveitsellä ja irrota saksien liha.
  3. Irrota selkäpanssari ja kaavi panssarin alla oleva rapuvoi talteen.
  4. Irrota pyrstö keksivartalosta kiertämällä. Avaa pyrstö joko sormin tai rapuveitsen avulla. Poista pyrstölihasta peräsuoli (musta juova).
  5. Syö liha sitä mukaa kuin se on irrotettu tai kokoa saksien ja pyrstön liha voidellun paahtoleivän päälle.

Juomaksi sopivat snapsien lisäksi valkoviini, olut ja kivennäisvesi. Koska ravuissa on vähän syötävää, on juhlissa yleensä tapana tarjota lämmin pääruoka kauden raaka-aineista.

Rapujuhliin kuuluu olennaisena osana erilaiset snapsilaulut, tutuimpana ruotsinkielinen Helan går. Snapsilaulujen sanat on hyvä tulostaa etukäteen vaikkapa pieneksi laulukirjaseksi, jotta jokainen vieras pystyy osallistumaan laulamiseen.

Lue myös

Nykyaikainen ravustaja etsii uudet ravustuspaikat tekniikan avulla

Kuva: Pixabay

MAINOS
MAINOS LOPPUU