Revittyä lammasta eli pulled lambia pääsiäispöytään

Keittiö

Perinteisen lampaanviulun eli paistin sijaan pääsiäisaterialla voi tarjota trendikästä revittyä lammasta eli pulled lambia. Lue ohje!

Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Mervi Kukkonen kannustaa kokeilemaan lampaan edullisempia ruhonosia, kuten lapaa ja etuselkää, joista syntyy maukkaat pataruoat. Pitkä haudutusaika mureuttaa lihan pehmeäksi, haarukalla revittäväksi.

Revittyä lammasta

10–12 annosta

  • n. 2 kg luutonta karitsan- tai lampaanpaistia (Myös pakaste sopii. Voi käyttää myös lapaa luulla tai ilman)
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl rosmariinia
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 2–3 sipulia
  • 1–2 porkkanaa
  • pala varsiselleriä
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 3–5 dl vettä tai lihalientä
  • 0,5 dl punaviinietikkaa
  • puolikas sitruuna
  • neljännes puntti tuoretta minttua
  • suolaa

Tee näin

  1. Sulata paisti jääkaapissa. Kuivaa liha talouspaperilla. Hiero lihan pintaan suola, timjami, rosmariini ja pippuri.
  2. Nosta liha korkeareunaiseen uunipataan tai -vuokaan. Anna maustua huoneenlämmössä noin tunti.
  3. Leikkaa selleri sekä kuoritut sipulit ja porkkanat reiluiksi paloiksi. Kuori valkosipulinkynnet, mutta jätä ne kokonaisiksi. Lisää kasvikset vuokaan. Kaada vuokaan kiehuva vesi ja viinietikka. Neste saa peittää noin 2/3 lihasta.
  4. Nosta pata tai vuoka uuniin ilman kantta ja paista 200 asteessa tunti. Alenna uunin lämpötila 150 asteeseen. Peitä pata kannella tai foliolla ja jatka paistamista vielä 5–10 tuntia. Lihan voi jättää uuniin kypsymään vaikka koko yön yli.  (Lihan sisälämpötilan pitää nousta vähintään 95 asteeseen, mielellään yli.)
  5. Ota pata uunista. Siivilöi liemi. Lusikoi halutessasi kasvikset tarjoilukulhoon. Jäähdytä liemi ja kuori pinnalle jähmettynyt rasva pois.
  6. Revi liha esimerkiksi kahden haarukan avulla tai reilusti käsin suikaleiksi. Lusikoi lihan joukkoon hieman kuumennettua paistolientä mehevyyttä ja makua lisäämään.
  7. Levitä revitty liha kuumennetulle tarjoiluvadille. Mausta sitruunamehulla ja raastetulla kuorella (muista pestä sitruuna huolellisesti), hienonnetulla mintulla ja tarvittaessa suolalla.

Vinkki 1: Tarjoa lihan lisänä valkosipuliperunoita. Salaatiksi sopii erinomaisesti coleslaw-tyyppinen kaalisalaatti.

Vinkki 2: Revittyä lammasta kannattaa kerralla tehdä hieman enemmän. Kypsä liha on nopeasti ja helposti käytettävissä erilaisiin keittoihin, salaatteihin, pitaleivän täytteeksi, kastikkeisiin, patoihin, muhennoksiin ja lämpimiin voileipiin.

revittyä lammasta - pulled lamb

Revittyä lammasta kannattaa kerralla tehdä hieman enemmän. Kuva: Maajakotitalousnaiset / Timo Viljakainen

Keväälläkin kotimaista karitsaa

Lammas on suomalaisessa pääsiäispöydässä melko tuore tulokas. Se vakiintui suomalaisille pääsiäisaterioille vasta 1970-luvulla, sillä aiemmin ei lampaanlihaa ei keväällä juurikaan ollut tarjolla.

– Maalaistaloissa lampaat teurastettiin vasta syksyllä. Pääsiäisenä herkuteltiin lampaan sijaan esimerkiksi vasikan- tai karjalanpaistilla ja makkaroilla, Mervi kertoo.

Nykyisin kotimaista karitsan lihaa on jo melko hyvin saatavilla myös keväällä. Vaikka ruokaohjeissa puhutaan lampaasta, karitsan liha koetaan usein maukkaammaksi.

– Kaupassa asioidessa kannattaa tarkistaa, ostaako karitsan vai lampaan lihaa. Suomessa lampaat teurastetaan yleensä alle vuoden ikäisinä karitsoina, jolloin liha on mureimmillaan. Tuontilihan joukossa on myös vanhempaa lammasta, Mervi Kukkonen huomauttaa.

Tiesitkö tämän pääsiäisen lammasateriasta?

Pääsiäisen ajan lammasateria on alkujaan juutalainen perinne. Pääsiäisenä juhlittiin Egyptin orjuudesta vapautumista, ja lammas kuului juhla-ateriaan.

Kristityt antoivat lampaalle uuden merkityksen: Jeesus on ”Jumalan karitsa”, joka antoi henkensä ihmisten vapauttamiseksi.

Myös lampaan kanssa käytetyillä mausteilla on omat vertauskuvansa. Lammaspaistin pintaan hierottu rosmariini muistuttaa ristinkuolemasta ja minttu on pyhän Marian yrtti.
Lisätietoja: www.maajakotitalousnaiset.fi/vinkit-ja-teemat


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

lammas lammasruoat pääsiäinen revittyä lammasta

Ei liitettyjä avainsanoja.